Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AYDINLATMA TEKNOLOJİLERİ YAŞAMIMIZI NASIL ETKİLER?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AYDINLATMA TEKNOLOJİLERİ YAŞAMIMIZI NASIL ETKİLER?"— Sunum transkripti:

1 AYDINLATMA TEKNOLOJİLERİ YAŞAMIMIZI NASIL ETKİLER?

2   Aydınlatma teknolojisindeki gelişmelerin, toplum yaşamı üzerinde olumlu etkileri olmuş ve yaşam kalitesi artmıştır. Aydınlatma teknolojileri sayesinde hastaneler, havaalanları, otoyollar, fabrikalar gece gündüz hizmet verebilir.

3

4 Işığı nasıl kullanalım?
Işığın,gözümüzün görme yeteneğini bozmayacak şiddette olması gerekir.Yüksek güçte,aşırı parlak ışık veren kaynakların aydılatması kötü olur. Işık kaynakları,adınlatılması gereken yere, uygun bir şekilde yönlendirilmelidir.Işık sadece istenilen yeri aydınlatmalı, aydınlatılması gerekmeyen yerleri aydınlatmamalıdır. Fazla ışık,her zaman iyi aydınlatma anlamına gelmez. Işık,göze doğrudan gelmemelidir.Bir ışık kaynağından çıkarak doğrudan göze gelen ışık,göz sağlığını bozar.

5

6 Gece ders çalışırken masa lambası kullanmak göz sağlığı için uygundur
Gece ders çalışırken masa lambası kullanmak göz sağlığı için uygundur. Ancak sağ elimizi kullanıyorsak ışık sol taraftan, sol elimizi kullanıyorsak ışık   sağ taraftan gelmelidir.

7 Aydınlatma araçlarını kullanırken dikkatli olmalı,gereksiz aydınlatmalardan kaçınmalıyız.Örneğin;gereksiz yanan lambaları söndürmeliyiz.Gereksiz aydınlatmar da boşa harcanan enerji demektir.

8 Işıkta çevre kirliliğine neden olur mu?
Evet aşırı ışık çevre kirliliğine neden olmaktadır. Geceleri etrafımızı daha iiyi görmek,işlerimize devam etmek için çevremizi ışıklandırırız. Geceleri meydanlar,müzeler,anıtlar,reklam panoları aydınlatılır.Fakat bu aydınlatma sırasında pek çok yerde ışığın yanlış bir şekilde ve gereğinden fazla kullanıldığı görülmektedir.Bu durum,hem çevrede aşırı ve gereksiz aydınlanmaya yol açar hem de enerji israfı anlamına gelir.Işık kirliliği ‘’yanlış yerde, miktarda,yönde ve yanlış zamanda ışık kullanılması’’olarak tanımlanır.

9 • Deniz kaplumbağalarının yavruları, aşırı aydınlatmadan dolayı yönlerini  kaybederek denize ulaşamadan ölürler. • Bazı göçmen kuşları ise yüksek binaların ışıklarına yönelip bu yapılara çarpıp ölmektedir. • Işık kirliliği gökyüzünü inceleyen gözlemevlerinin işini de zorlaştırmaktadır.  Tüm bunlar ışığın faydasız ve zararlı olduğu anlamına gelmez. Bunların engellemek için ışığın doğru ve yerinde kullanılması gerekir.

10

11 Göz sağlığımız için, okuyup yazarken ışık sol üst taraftan gelmelidir.
Yaşadığımız ortamların uygun şekilde aydınlatılması özellikle göz sağlığımız için çok önemlidir.Bunun için şunlara dikkat etmeliyiz: Çevre aydınlatmasında ışık kaynağı,gökyüzüne değil,aydınlatılması gereken yerlere yöneltilmelidir. Göz sağlığımız için, okuyup yazarken ışık sol üst taraftan gelmelidir. Tavana vurarak yansıyıp gelen ışılar gözleri dinlendirir. Floresan lambalar beyaz ışık verdiği için gözleri yormaz. Gece ders çalışırken masa lambası kullanmak göz sağlığı için yararlıdır. Gereğinden fazla ve az ışık, verimli ders çalışmamızı engeller.Çünkü çok parlak ışık gözleri bozar,az ışık ise gözleri yorar.


"AYDINLATMA TEKNOLOJİLERİ YAŞAMIMIZI NASIL ETKİLER?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları