Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜRKİYE’NİN DAĞLARI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜRKİYE’NİN DAĞLARI."— Sunum transkripti:

1 TÜRKİYE’NİN DAĞLARI

2 Türkiye’nin Dağları I- Orojeneze Bağı Oluşan Dağlarımız
A-) Kıvrım Dağları B-) Kırıklı Dağlar II- Volkanik Dağlar

3 I- Orojeneze Bağlı Oluşan Dağlar
Dağ oluşum hareketlerine orojenez denir. Karalardan aşındırılan maddeler, okyanusların tabanlarında birikerek, tortul tabakalar oluştururlar. Bu tortulların büyük bölümü esnek (plastik) yapıdadır. Bu esnek tortullar, kıtaların birbirine yaklaşması sırasında, yanlardan sıkıştıklarında kıvrılır. Böylece antiklinal ve senklinallerden oluşan kıvrım dağları meydana gelir.

4 Kıvrım Dağlarımız

5 A-) Kıvrımlı Dağlarımız
Türkiye'nin bulunduğu yerde 1. Jeolojik dönemde var olan Tethys denizi tabanında biriken ve binlerce metre kalınlığa erişen tortul tabakalar, 3. Zaman'da yerkabuğu hareketleri ile kuzeydeki ve güneydeki, eski kara kütlelerinin birbirine doğru yaklaşmasıyla sıkışarak kıvrıldı ve yüzeye çıktı. Alp-Himalaya orojenik kuşağını oluşturan sıradağlar meydana geldi. Bu oluşumla Türkiye'deki Kuzey Anadolu sıradağları ile, Toros dağları, Karasu-Aras dağları oluştu.

6 Kıvrım Dağlarımız Kuzey Anadolu Dağları (Karadeniz Dağları)

7 Kıvrım Dağlarımız Karadeniz dağları

8 Küre Dağları (İsfendiyar dağı)
Kuzey Anadolu Dağları (Karadeniz Dağları) Rize Rize Dağları Giresun Giresun Dağları Kaçkar Dağları Gümüşhane-Erzincan arası Çimen Dağları Bayburt Kop Dağı Erzurum( Erzurum Olur ilçesi Karadeniz bölgesi sınırlarında yer aldığından) Mescit Dağı Artvin/ dağın bir kısmı Ardahan ve Erzurum Olur ilçesi arasında Yalnızçam Dağları Batı ucu Samsundan başlayıp doğu ucu Ordu’ya kadar olan dağdır. Canik Dağları Kastamonu Küre Dağları (İsfendiyar dağı) Kastamonu/ Çankırı arasında yer almaktadır. Ilgaz Dağları Bolu (Bu dağ volkanik bir dağdır.) Köroğlu Dağları Bolu Bolu Dağları

9 Kıvrım Dağlarımız Rize/Kaçkar Dağları

10 Kaçkar Dağları(Rize)

11 Kıvrım Dağlarımız Yan Basınca uğrayarak kıvrımlanma meydana gelir.
Toroslar (Akdeniz Dağları) Yan Basınca uğrayarak kıvrımlanma meydana gelir.

12 Toros dağlarının uydu görüntüsü
Kıvrım Dağları Toros dağlarının uydu görüntüsü

13 Akdeniz’deki Dağlarımız
Batı Toroslar Beydağı Elmalı (Antalya) Sultan Çiçekbaba Orta Toroslar Tahtalı Bolkar (Mersin) Aladağlar (Adana) Aydos Binboğa (Kahramanmaraş) Amanos (Hatay) Saman Dağları (Hatay)

14 Bolkar Dağı

15 Türkiye’de Kıvrım dağları kaçıncı jeolojik zamanda oluşmuştur?
Kıvrım dağları ülkemizde nerelerde görülür? Karadeniz’de Akdeniz’de Türkiye’de Kıvrım dağları kaçıncı jeolojik zamanda oluşmuştur? 3. Jeolojik Zaman

16 B-) Kırıklı Dağlarımız
Orojenez sonucu sert tabakalar kıvrılmaz kırılır. Böylece yükselen kısımlar (Horst) sıradağları oluştururken, Alçalan kısımlar Çöküntü ovalarını (Graben) oluştururlar. Horst ve Grabenler arasında ise kırıklar (Fay Hatları) bulunur. Ege bölgesinde kıyıya dik uzanan dağlar bu şekilde oluşmuşlardır. Buralar hem deprem alanlarıdır hem de kaplıca kaynaklarının sık görüldüğü yerlerdir.

17 Kırıklı dağlar

18 Kırıklı Dağlar

19 Ege Bölgesinde Yer Alan Kırıklı Dağlar
KAZ DAĞLARI MADRA DAĞLARI YUNT DAĞLARI BOZ DAĞLAR AYDIN DAĞLARI

20 Kırıklı Dağlar (Ege Bölgesi)
Kaz Dağı Madra Yunt D. Boz Aydın

21 Madra Yunt Boz Aydın Menteşe
Ege Bölgesindeki Dağlarımız Madra Yunt Boz Aydın Menteşe Bakırçay Gediz Küçük Menderes Büyük Menderes

22 II- VOLKANİK DAĞLARIMIZ
Yerin derinliklerindeki kızgın, erimiş ve basınç altında bulunan magmanın yeryüzüne çıkmasıyla oluşmuş, koni şekilli, tek tek dağlardır. Türkiye'de 3. zamanda başlayan volkanik faaliyetler 4. zamanda da devam etmiştir. Bu faaliyetle kırıklar (fay) boyunca çeşitli volkanik malzemeler yeryüzüne çıkmış ve volkanik araziyi oluşturmuştur.

23 Volkanik Dağlarımız Uludağ

24 Doğu Anadolu İç Anadolu Güneydoğu Uludağ Kula Köroğlu
Volkanik Dağlarımız Doğu Anadolu Ağrı Nemrut Süphan Tendürek İç Anadolu Erciyes Melendiz Hasan Dağı Karacadağ Karadağ Güneydoğu Marmara Uludağ Ege Kula Karadeniz Köroğlu

25 Ağrı Dağı Ağrı dağı 5137 metrelik rakımıyla, Türkiye'nin en yüksek doruğudur. Ağrı Dağı iki zirveden oluşur. Bunlar 5137 metrelik Büyük Ağrı Dağı Zirvesi ile 3898 metrelik Küçük Ağrı Dağı zirvesidir.

26 Nemrut Dağı Nemrut Dağı, Bitlis İlinin Tatvan ilçesinde, Doğu Anadolu'da yer alan yüksek dağlardan biridir Nemrut, uyuyan bir yanardağdır; tepesindeki kraterde Nemrut Gölü yer alır.

27 Nemrut Dağı ve Krater Gölü

28 Erciyes Dağı Erciyes Dağı, Kayseri'nin 25 km güneybatısındaki ovaların yanından birdenbire yükselen büyük kütleli bir volkanik dağdır.

29 Uludağ Uludağ, Bursa ili sınırları içinde, m yüksekliği ile Türkiye'nin en büyük kış ve doğa sporları merkezi olan dağ.

30 Üzerinde Buzul Bulunan Dağlarımız
Doğu Anadolu’da Ağrı Dağı Bingöl D. Sat D. (Hakkari) Mescit D.(Erzurum) Süphan D. Buzul (Cilo)--Hakari Akdeniz (Toroslar’da) Bey Dağları (Antalya) Bolkar Dağları (Niğde) Aladağlar (Niğde) Akdeniz (Göller Yöresinde) Davras Dağı (Isparta) Dedegöl Dağı (Isparta) İç Anadolu’da Erciyes Dağı Karadeniz’de Kaçkar Dağları Marmara’da Uludağ


"TÜRKİYE’NİN DAĞLARI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları