Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BESLENME VE TEM İ ZL İ K ALI Ş KANLI Ğ I REHBERL İ K SERV İ S İ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BESLENME VE TEM İ ZL İ K ALI Ş KANLI Ğ I REHBERL İ K SERV İ S İ."— Sunum transkripti:

1 BESLENME VE TEM İ ZL İ K ALI Ş KANLI Ğ I REHBERL İ K SERV İ S İ

2 BESLENME Yeterli ve dengeli beslenme; vücudun büyümesi ve gelişmesi, dokuların yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli ve dengeli miktarlarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılmasıdır. Yetersiz ve dengesiz beslenen çocuk hastalıklara karşı dirençsiz olur, sık hastalanır ve bu yüzden okul başarısı düşer.

3 BES İ N GRUPLARINA GÖRE GÜNLÜK YEN İ LMES İ GEREKEN Y İ YECEKLER 1. GRUP Süt,yoğurt,peynir,ayran,sütlü tatlılar gibi süt ürünleri. 2. GRUP Et,tavuk,balık,yumurta, kuru baklagiller. 3.GRUP Sebze ve meyveler 4. Grup Ekmek ve makarna, bulgur, irmik gibi tahıl ürünleri

4 Sebze ve Meyve Grubu KIRMIZIHücreleri ve kalp sağlığını korur Çilek,kiraz, nar, üzüm, domates, karpuz, ahududu TURUNCU Göz ve cilt sağlığı, hücreleri korur,kansere karşı koruyucudur Havuç, kayısı, balkabağı,portakal, mandalina MAVİ/MORHücreleri ve kalp sağlığını korurBöğürtlen, mürdüm eriği,patlıcan SARI Göz ve cilt sağlığı, hücreleri korur,kansere karşı koruyucudur Mısır, sarı elma, Şeftali, ananas, kayısı, köri YEŞİL Katarakt oluşumu ve bazı kanserlere yakalnma riskini düşürebilir Brokoli, kıvırcık lahana, ıspanak, yeşil çay, brüksel lahanası, avokado SİYAH Hücreleri ve kalp sağlığını korur, bazı kanserlere karşı koruyucudur Siyah böğürtlen, siyah üzüm, karadut

5 YENMES İ GEREKENLER Hamburger, patates kızartması ve pizza yerine peynirli-domatesli tost Kola yerine süt, ayran, taze sıkılmış meyve suyu ve su Hazır meyve suları yerine meyvenin kendisi

6 TATLI IHTIYACI Hamur işleri, şerbetli tatlılar, reçel, hazır meyve suları, şekerleme, pasta gibi besinler yerine, Sütlü tatlılar, meyve, meyveli yoğurt, meyve salatası, meyveli dondurma, kuru meyveler gibi besinler tercih edilerek, tatlı isteği giderebilir.

7 L İ FL İ BES İ NLER  Sebzeler,  Meyveler  Kuru baklagiller  Tam taneli (kepeği ve özü ayrılmamış) tahıllar: Tam buğday, çavdar, yulaf ve bunlardan yapılan ekmek, makarna, erişte, bulgur vb ile tam taneli gevrekler  Kuru yemiş ve kuru meyveler LİFTEN ZENGİN BESİNLERDİR.

8 KAHVALTI Bellek üzerine etkili 30 dakika çalışma süresince  Dikkatlerini daha iyi topladıkları  Daha iyi hatırladıkları  Yanlış yapmadıkları görülmüş 2 saat sonra bile dikkatlerinin daha iyi oldukları görülmüştür.

9 KAHVALTI  Kahvaltıda peynir ve yumurta olmalı  Çay yerine süt, ıhlamur, bitki çayları, taze sıkılmış meyve suyu içilmelidir. KAHVALTI HER GÜN KESİNLİKLE YAPILMALIDIR!!!

10 TEM İ ZL İ K ALI Ş KANLIGI Ağız ve diş sağlığı El ve tırnak temizliği ve bakımı Saç temizliği ve bakımı Yüz, göz ve kulak temizliği

11

12 AGIZ VE D İŞ SAGLIGI  Şekerli yiyecek ve içecek,  Gazlı içecekler,  Kürdan kullanmak,  Çok soğuk ve çok sıcak besinler tüketmek,  Fındık, ceviz vb. Dişlerle kırmak,  Yemeklerden sonra dişleri fırçalamamak dişlere zarar verir. z-ve-Hacivat-Di%C5%9F-F%C4%B1r%C3%A7alamak

13 AGIZ VE D İŞ SAGLIGI Dişlerin; Dış kısmı, Ağız boşluğuna bakan kısmı, Yemeklerin çiğnendiği üst tarafı fırçalanmalıdır.

14 D İŞ SAGLIGI  Dişler günde en az iki kez 3 dakika süre ile florlu diş macunu ile tüm diş yüzeyini kapsayacak şekilde fırçalanmalıdır.  Fırçalama işlemi yemekten sonra ilk yirmi dakika içinde yapılmamalıdır.  Fırça kuru olmalı.  Diş macunu mercimek büyüklüğünde olmalıdır.

15 D İŞ SAGLIGI  Süt, yoğurt ve peynir tüketmeliyiz.  Şeker ve şekerli yiyeceklerden uzak durmalıyız.  Diş dostu sakız çiğnemeliyiz. Diş fırçası; s apı elde rahat tutulabilecek biçimde olmalı,  Fırça ağız içinde bütün alanlara rahatça ulaşabilmeli,  Fırça kıllarının naylondan yapılmış ve yumuşak olması önemlidir.  Kılların sert olması diş etinde travmalara ve diş eti enfeksiyonlarına neden olabilir.

16 EL VE TIRNAK TEM İ ZLIGI  Hastalık yapan mikroplar kişiden kişiye en çok eller yolu ile bulaşmaktadır ve vücudun içine eller aracılığıyla vücuda girebilirler.  El yıkamanın amacı, eller üzerinde bulunan mikropları uzaklaştırmaktır.

17 EL TEM İ ZLIGI  Eller su ve sabunla iyice yıkanmalı, durulanmalı ve çok iyi kurulanmalıdır. Tuvalete girmeden önce ve tuvaletten çıktıktan sonra, Dışarıdan eve geldikten sonra, Yemeklerden önce ve sonra, Hasta ziyaretinden sonra, Diş, ağız, yüz, göz temizliği yapmadan önce eller mutlaka yıkanmalıdır.

18 TIRNAK BAKIMI  Haftada bir kez el tırnakları kısa ve yuvarlak şekilde, ayak tırnakları ise düz şekilde kesilmelidir.  Tırnak dipleri çok iyi temizlenmelidir. Tırnak uçlarının altında birçok mikrop kolayca yerleşip üreyebilir.  Tırnak kesim ve bakımında kullanılan aletler kişiye özel olmalıdır. (Aile içerisinde ortak kullanılmamalıdır.)

19 SAÇ TEMIZLIGI  Saçlar haftada 2-3 kez yıkanmalıdır.  Saçlar yıkandıktan sonra kurulanmalıdır.  Saçlar her gün düzenli olarak taranmalıdır.  Saçlı deri yağlı ise, daha sık yıkanmalıdır.

20 SAÇ TEMIZLIGI  Saç temizliğine ve bakımına dikkat etmeyen kişilerde bit oluşabilir. Çevredeki kişilere de bit bulaşabilir. Saçların temizliği sağlığı etkiler. Çünkü bazı enfeksiyon etkenleri ve parazitler, kirli saçlara ve o bölgedeki deriye daha kolay yerleşir.

21 YÜZ, GÖZ VE KULAK TEMIZLIGI  Her sabah yataktan kalkıldığında su ile yüzün yıkanması gerekmektedir.  Gece uykudan önce, yüzün sabunla yıkanarak temizlenmesi yüz derisi üzerindeki günün kirini arındırır.  Kulak temizliğinde kulak arkasının temizliği unutulmamalıdır.  Kulak içine herhangi bir cisim sokulmamalıdır, dış kulak yolunun zedelenmesi tehlikeli iltihaplanmalara neden olabilir.  E%C4%9Fitici-%C3%87izgi-Film E%C4%9Fitici-%C3%87izgi-Film

22 SAGLIKLI GIYINME  Giydiğimiz çoraplar kötü kokuları önlemek ve ayak sağlığını sürdürmek için her gün değiştirilmelidir ve pamuklu olmalıdır.  Ayakların hava almasını engellemeyecek ayakkabılar giyilmesine dikkat edilmelidir.  İç çamaşırları, çorap, terlik gibi kişisel giyim malzemeleri başkalarıyla paylaşılmamalıdır.

23 AYAK TEMIZLIGI  Ayaklar her gün çorap ve ayakkabı içerisinde terlediğinden düzenli olarak yıkanmalıdır.  Her yıkamadan sonra parmak araları havlu ile iyice kurulanarak mantar enfeksiyonları için ortam oluşması önlenmelidir. Ayak havluları ellerin kurulanmasında kullanılmamalıdır.

24 REHBERL İ K SERV İ S İ TEŞEKKÜR EDERİM


"BESLENME VE TEM İ ZL İ K ALI Ş KANLI Ğ I REHBERL İ K SERV İ S İ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları