Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DÜNYA NEDİR? UZAY NEDİR? BİLGİLERİMİZ..

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DÜNYA NEDİR? UZAY NEDİR? BİLGİLERİMİZ.."— Sunum transkripti:

1 DÜNYA NEDİR? UZAY NEDİR? BİLGİLERİMİZ..
DÜNYAMIZ VE UZAY DÜNYA NEDİR? UZAY NEDİR? BİLGİLERİMİZ..

2 DÜNYA:Güneş sistemindeki gezegenlerden biri
DÜNYA:Güneş sistemindeki gezegenlerden biri. Dünyanın uzaydan görünüşü mavi olduğu için uzay dilinde dünya mavi gezegen ismi ile de çağrılır. Bu mavilik atmosferde bulunan oksijenin, güneş ışığının tayfı neticesidir. Bu mavilik aynı zamanda kainatta yegane canlı bulunan yerin dünya olduğunu da göstermektedir Dünya güneşten itibaren üçüncü büyük gezegendir. Güneşten km uzakta elipsoidal bir yörünge boyunca dönmektedir. Güneş etrafındaki bir dönüşü güneş yılı olarak tarif edilmiş olup 365 gün 5 saat 48 dakika ve 46 saniyedir. Bu dönüşünden mevsimler hasıl olur. Kutuplardan basık karpuz biçimindedir. Dünyanın yuvarlak olduğunu Avrupalılardan ilk açıklayanlar Kopernik (1540) ve Galile (1640)dir. Bundan çok daha önce dünyanın yuvarlak olup döndüğünü büyük İslam alimleri mesela, Biruni isbat etmişti. Endülüs İslam Üniversitesinde astronomi profesörü olan Nureddin Batruci ise 1185 senesinde yazdığı El-Hayat kitabında bugünkü astronomiyi anlatmaktadır. Pekçok Avrupalı Endülüs Üniversitesinde tahsil yapmış, fennin Avrupa’ya yayılmasına çalışmışlardır.

3 Dünyamız küre şeklindedir
Dünyamız küre şeklindedir. Mesela bir portakal aldınız ve yüzeyini ellediniz. Yüzeyi yum yumuşacık ve çok hafif dünyamızı şimdilik böyle düşünelim…

4 UZAY: Dünya ve diğer gökcisimleri arasında yer alan sonsuz boşluğa verilen isimdir. Uzayın ortalama sıcaklığı yaklaşık olarak -270 derecedir. Uzay'da bizim algıladığımız gibi bir zaman kavramı yoktur. Zaman insanların algılarıyla yarattığı ve yaşamlarını kolaylaştıran bir kavramdır.

5

6

7 Dünyamız diğer gök cisimlerinden küçüktür. En büyük gezegen güneş’tir
Dünyamız diğer gök cisimlerinden küçüktür. En büyük gezegen güneş’tir. Orta büyüklükte olan gezegen ay en küçük gezegen ise dünya’dır.

8 Dünyamız’ ın bir kısmı sularla bir kısmı ise kara parçalarıyla doludur.

9


"DÜNYA NEDİR? UZAY NEDİR? BİLGİLERİMİZ.." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları