Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Çocukların Zaman, Süreklilik ve Değişim Çalışması: Tarih BÖLÜM 7.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Çocukların Zaman, Süreklilik ve Değişim Çalışması: Tarih BÖLÜM 7."— Sunum transkripti:

1

2 Çocukların Zaman, Süreklilik ve Değişim Çalışması: Tarih BÖLÜM 7

3 BİLİM, TEKNOLOJİ VE TOPLUM Tarih ve diğer sosyal bilgiler alanlarındaki çalışmalara başlamadan önce, NCSS VIII standartlarına hızlıca bir göz atalım; çünkü bölümde disiplinler arası çalışmalarda bu standartlara referans alınacaktır. Kitaptan bakabilirsiniz : Syf. 205, Açıklama 7.1 NCSS VIII Standartları: Bilim Teknoloji ve Toplum

4 TARİH Çocukların geçmişe olan ilgileri, erken çocukluk eğitimi müfredatına tarih disiplinini eklemek için tek başına yeterli bir nedendir. Ancak tarih disiplinini önemli hâle getiren neden, sadece bu değildir. İnsanlar geçmişi anlamaya çalışarak kendilerini ve hayatlarını anlama yoluna giderler.

5 TEMEL KAVRAMLAR Tarih; geçmişle ilgili neler bildiğimizi ortaya koyan, zaman içerikli bir disiplin olarak tanımlanmaktadır. Sosyal Bilgiler Ulusal Konseyinin II. Standardı; “Zaman, Süreklilik ve Değişim” (2010) ile ilgilidir.

6 Öğretmenler bu tanımı kullanarak öğrencilerine aşağıdaki temel kavramları verebilirler: TEMEL KAVRAMLAR  Zaman:  Değişim:  İnsan yaşamının sürekliliği:  Geçmiş:  Tarihçinin yöntemleri:

7 TEMEL KAVRAMLAR

8 ZAMAN Erken çocukluk döneminde çocuklar; günlük olayları sıralayabilir ve geçmişi günümüzden ayırt edebilirler.

9 ZAMAN  Zamansal Kavramların Gelişimi

10 ZAMAN  Zamansal Kavramların Gelişimi

11 ZAMAN  Zamanı Öğreten Rutinler Kreşte 3 yaşındaki bir çocuk; “Saatin kaç olduğunu bilmiyorum, ama babam hep ben biraz uyuduktan sonra gelip, beni eve götürüyor.” demiştir. Piaget (1965), çocuklara zaman kavramını öğretmek için günlük rutinlerden faydalanılması gerektiğine inanıyordu.

12 ZAMAN  Zamanı Ölçme Çocuklar, 8-9 yaşına kadar zamanı ölçemeyebilirler. Zamanı ölçmek için çocukların deneyimlerini dikkate alarak ölçme araçları hazırlayabilirsiniz.

13 DEĞİŞİM Bazı değişimler süreç ifade ederken, bazıları süreç içerisinde ifade edilmezler. Yine de, değişim evrenseldir. Nerede ve nasıl yaşadığımızın bir önemi yoktur, değişim hayatımızın bir parçasıdır.

14 DEĞİŞİM  Okulda Gerek çocuk bakım merkezinde, gerek anaokulunda ve gerekse de ilkokulda, sınıf ortamındaki eşyalar sürekli değişmektedir. Çocuklar sınıflardaki mobilyaların düzenlenmesi için özel bir etkinliğe tabi tutulabilir.

15

16 DEĞİŞİM  Yakın Çevre ya da Toplumda Okul binasını ve okul bölgesi dışına çıkmak; çocuklara çevredeki diğer birçok değişimi fark etme imkânı verir: yeni taşınan komşular, yeni yapılan bir bina, yıkılmış olan bir ev, onarılmış caddeler ya da yeni yapılmış bir park gibi.

17 DEĞİŞİM  Doğada Pencereden, dışarıdaki bir elma ağacını izlemek, çocuklara verilecek değişim dersiyle ilgili bir yıllık materyal olarak kullanılabilir. Sonbaharda çocuklar dökülen yaprakları toplayabilir, sayabilir, şekil ve renklerine göre tasnif edebilirler.

18 DEĞİŞİM  Çocuklarda Çocuklar da değişirler büyürler, yeni beceriler edinirler, dişleri dökülür, saçlarını kestirirler vs. Onların nasıl değiştiklerine odaklanın…

19

20 İNSAN YAŞAMININ DEVAMLILIĞI Her ne kadar yaşam sürekli olarak değişiyorsa da, insan deneyimleri açısından bir süreklilik vardır. Çocuklar bu süreklilik duygusunu kendi ailelerinin geçmişini araştırarak ve keşfederek kazanabilirler.

21 İNSAN YAŞAMININ DEVAMLILIĞI  Aile Çocuklar; sınıftaki arkadaşlarının ailelerine ait davranış biçimlerini, gelenekleri, inançları, etkinlikleri, aile yapılarını kendi yaşantıları ile kıyaslayabilirler…

22 İNSAN YAŞAMININ DEVAMLILIĞI  Nesiller Arası İlişkiler

23 İNSAN YAŞAMININ DEVAMLILIĞI  Kutsal Kutlamalar (Bayram Kutlamaları) ve Gelenekler Kutsal ve geleneksel kutlamalara katılma; çocukların kültürel miraslarını anlamaları ve yaşamın sürekliliği ilkesini kavramaları açısından oldukça önemlidir.

24 İNSAN YAŞAMININ DEVAMLILIĞI  Evrensel Kültürler

25 GEÇMİŞ Çocuklar, hem yakın hem de uzak geçmişle oldukça ilgilidirler. Tarihlerin hemen hemen hiç önemi olmamasına karşın; 5 yaşındaki bir çocuk, geçmişle günümüz arasındaki ayrımı kolaylıkla fark edebilir. Olayları resimler ve fotoğraflar kullanarak kronolojik olarak sıralar, “çok önceden”, “yakın zaman önce” gibi ifadeler kullanabilir.

26 GEÇMİŞ  İnsanlar Ebeveynler, büyükanne, büyükbaba, okul personelleri ve komşular; çocukların geçmişi anlayabilmelerinde yardımcı olan kaynaklardır. Bu insanları, çocuklara geçmiş kavramını anlatmak için sınıfa getirebilirsiniz.

27 GEÇMİŞ  Temel Kaynaklar Temel kaynaklar, belli bir zaman diliminde oluşturulmuş kaynaklardır. Bu kaynaklar; çeşitli doküman, günlük, gazete, şarkı, tarif ve oyunları vs. kısaca o süreçte insanlarca üretilmiş her şeyi kapsayabilir.

28


"Çocukların Zaman, Süreklilik ve Değişim Çalışması: Tarih BÖLÜM 7." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları