Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BÖLÜM 1 Giriş. BÖLÜM 1 Giriş 1.1 Güç Elektroniğinin Uygulamaları.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BÖLÜM 1 Giriş. BÖLÜM 1 Giriş 1.1 Güç Elektroniğinin Uygulamaları."— Sunum transkripti:

1

2 BÖLÜM 1 Giriş

3

4

5 1.1 Güç Elektroniğinin Uygulamaları

6

7

8 1.2 GÜÇ ELEKTRONİĞİNİN TARİHÇESİ

9

10

11 1.3 Güç Elektroniği Devre Çeşitleri
Diyotlu Doğrultucular: Diyotlu doğrultucular AA gerilimi sabit bir DA gerilime dönüştürür.

12

13 Yarıiletken anahtarlar: Güç elemanları yarıiletken anahtarlar veya kontaktörler olarak da kullanılabilir.

14

15 1.4 GÜÇ ELEKTRONİĞİ CİHAZLARININ TA SARIMI
1. Güç devrelerinin tasarımı 2. Güç elemanlarının koruması 3. Denetim stratejisinin belirlenmesi 4. Mantık devreleri ve kapı devrelerinin tasarımı

16

17 1.5 Dalga Şekillerinin Etkin Değerlerinin (RMS) Belirlenmesi

18 1.6 Çevresel Etkiler Devam ediyor

19

20

21

22 1.7 ANA HTARLARIN KARAKTERİSTİKLERİ VE ÖZELLİKLERİ
1.7.1 İ deal Karakteristikler

23 1.7.3 Anahtar Özellikleri Gerilim değerleri: İleri ve ters yönde yinelenebilir tepe gerilim değerleri ve iletim durumu gerilim düşümü. Akım değerleri: Ortalama, etkin (rms), yinelenebilir tepe, yinelenmeyen tepe ve kesim durumu sızıntı akımları. Anahtarlama hızı veya frekansı: Tamamen iletimde olma konumundan tamamen kesimde olma konumuna geçiş (kesime geçiş, turn-off) ve tamamen kesimde olma konumundan tamamen iletim konumuna geçiş (iletime geçiş, turn-on) süreleri çok önemli parametrelerdir.

24 1.8 Güç Yarıiletken Elemanları

25

26 Devam ediyor

27

28 Devam ediyor

29

30

31 1.9 GÜÇ ELEMANLARININ KONTROL KARAKTERİSTİKLERİ
Güç yarıiletken elemanları, tristörlerin kapı uçlarına (BJT transistörlerin baz uçlarına) bir kontrol işareti uygulanarak anahtar olarak çalıştırılabilirler. Bu anahtarların iletim süreleri değiştirilerek istenen çıkış elde edilir.

32 1.10 ELEMAN SEÇİMİ Devam ediyor

33

34

35

36 Kaynak geriliminin DA olması durumunda
Kaynak geriliminin AA olması durumunda

37 1.11 GÜÇ MODÜLLERİ Güç elemanları tek birim olarak veya modül olarak satın alınabilmektedir. Bir güç dönüştürücüsü, topolojisine bağlı olarak, genel olarak iki, dört veya altı tane anahtara gereksinim duyar

38 1.12 AKILLI MODELLER

39 1.13 GÜÇ ELEKTRONİĞİ DERGİLERİ ve KONFERANSLARI
Güç elektroniğindeki gelişmelerin yayınlandığı pek çok dergi ve konferans bulunmaktadır. The Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) e-library Explore sayesinde IET ve IEEE dergi ve konferanslarında yayınlanan makalelere kolayca erişilebilir.

40 ÖZET Güç yarıiletken elemanlarının ve entegre devrelerinin teknolojisi ilerledikçe güç elektroniğinin potansiyel uygulama alanları da genişlemektedir. Hâlihazırda ticari olarak erişilebilen çok sayıda güç yarıiletken elemanı mevcuttur. Bununla birlikte, bu yöndeki ilerleme de sürmektedir. Güç dönüştürücüleri kabaca altı başlık altında gruplandırılabilirler: (1) doğrultucular, (2) AA-DA dönüştürücüler, (3) AA-AA dönüştürücüler, (4) DA-DA dönüştürücüler, (5) DA-AA dönüştürücüler ve (6) yarıiletken anahtarlar. Güç elektroniği devre tasarımı, hem güç hem de kontrol devrelerinin tasarımını gerektirir. Güç dönüştürücülerinin ürettiği gerilim ve akım harmonikleri, uygun bir kontrol stratejisi kullanılarak azaltılabilir veya minimize edilebilir.

41


"BÖLÜM 1 Giriş. BÖLÜM 1 Giriş 1.1 Güç Elektroniğinin Uygulamaları." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları