Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

إِنَّنِي أَنَا اللَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا أَنَا فَاعْبُدْنِي وَأَقِمِ الصَّلَاةَ لِذِكْرِي İnnenî enallâhu lâ ilâhe illâ ene fa’budnî ve ekımis.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "إِنَّنِي أَنَا اللَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا أَنَا فَاعْبُدْنِي وَأَقِمِ الصَّلَاةَ لِذِكْرِي İnnenî enallâhu lâ ilâhe illâ ene fa’budnî ve ekımis."— Sunum transkripti:

1 إِنَّنِي أَنَا اللَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا أَنَا فَاعْبُدْنِي وَأَقِمِ الصَّلَاةَ لِذِكْرِي İnnenî enallâhu lâ ilâhe illâ ene fa’budnî ve ekımis salâte li zikrî. 1. inne-nî : gerçekten ben, muhakkak ben 2. enallâhu (ene allâhu) : ben Allah'ım 3. lâ ilâhe : ilâh yoktur 4. illâ : den başka 5. ene : ben 6. fa'budnî (fe a'bud-nî) : öyleyse bana kul ol 7. ve akımı es salâte : ve namazı ikame et 8. li zikrî : benim zikrim için, beni zikretmek için

2 "Gerçek şu ki, Allah Benim; Benden başka tanrı yok; o halde, (yalnız) Bana kulluk et; ve Beni anmak için salatta devamlılık ve duyarlık göster! “Onlarla (kafirlerle/münafıklarla) bizim aramızdaki ahit (fark), namazdır. Her kim onu terk ederse, küfretmiş olur.” (Tirmizî, İman 9; İbn Mâce, İkâme’s-Salah 77)

3 NAMAZ Allah’ı anmak ve ona yakarmak amacıyla bilirli şartları taşıyan Müslümanlarca yapılması gereken bir ibadettir. Kur’an-ı Kerim de namaz yerine ‘salat’ kelimesi kullanılır. Salat: dua etmek ve övmek demektir. Bunun için namaz Allah’a dua etmek onu övmek ve hatırlamaktır.

4 Bunun için namaz; Allah’a dua etmek onu övmek ve hatırlamaktır.
İslam’ın beş şartından biridir. Dinin direğidir Verdiği nimetler için Allah’a şükretmenin Allah’a en güzel göstergesidir. Allah’ın açık bir buyruğudur. Farz bir ibadettir. Akıl ve ergenlik çağına girmiş müslümanların kılması zorunludur. Namazın terk edilmesi büyük bir günahtır. İnsanı kötülüklerden uzaklaştırır. Hiçbir aracı olmadan Allah’a yakınlaşmaktır.Müminlerin miracıdır. Namaz belirli beden hareketleriyle ve belirli kurallara göre yapılan ibadettir.

5 NAMAZIN FARZLARI NAMAZIN HAZIRLIK ŞARTLAR:
Hadesten taharet(abdestli olmak) Necasetten taharet(beden elbise ve namaz kılınacak yerin temiz olması Setr-i avret (namazda vücudun belli bölümlerinin örtülü olması) İstikbal-i kıble(kıbleye yönelmek) Vakit Niyet NAMAZIN KILINIŞ ŞARTLARI İftitah tekbir(namaza başlarken elleri kaldırıp ‘Allahü ekber’ demek Kıyam (iayakta durmak) Kıraat (okumak) Rüku (elleri dizlere koyarak paralel şekilde eğilmek) Sücut(secde) Kade-i ahire(son oturuş)

6 ABDEST, BOY ABDESTİ(GUSÜL) VE TEYEMMÜM

7 Siz ey imana ermiş olanlar
Siz ey imana ermiş olanlar! Namaz kılacağınız zaman yüzünüzü, ellerinizi ve dirseklere kadar kollarınızı yıkayın ve (ıslak) ellerinizi başınızın üzerine hafifçe sürün ve bileklere kadar ayaklarınızı (yıkayın). Eğer boy abdestini gerektiren bir halde iseniz kendinizi temizleyin. Ama eğer hasta iseniz yahut seyahatteyseniz yahut tabii ihtiyacınızı gidermişseniz yahut bir kadınla birlikte olmuşsanız ve su bulamıyorsanız, o zaman, temiz toprağa ellerinizi sürün ve onunla yüzünüzü ve kollarınızı hafifçe ovun. Allah sizi zora koşmak istemez; ama sizi tertemiz kılmak ve nimetlerinin tamamını size bahşetmek ister ki şükredenlerden olasınız. (Maide 6)

8 Abdest, boy abdesti ve teyemmüm namazı kılmak için öncelikle yarine getirilmesi gereken şartlardandır. Abdesti olmayan kimse namaz kılamaz Abdest, boy abdesti, ve teyemmüm de abdestin hangi taraflarının yıkanacağı Kur’an-ı Kerim de belirtilmiştir ki bunlar farzlarıdır. Bunların hangi sıraya göre ve nasıl yapılacağı da peygamberimiz tarafından uygulanarak açıklanmıştır.

9 Abdest:Bedenin belli bölümlerini yıkamak ve mesh etmek
Abdestin farzları: Kolları dirseklerle birlikte yıkamak Yüzü yıkamak Başı mesh etmek Ayakları topuklarla birlikte mesh etmek

10

11

12 Abdesti bozan durumlar
Yellenmek Uyumak Büyük ve küçük tuvalet ihtiyacı gidermek Bedenin herhangi bir organının kanaması(şafiye göre çizme doldurmayacak kadar olması) Bayılmak Şafiye göre evlenmesi caiz olan karşı cinslerin derilerinin birbirine değmesi

13 Boy abdesti(gusül):Tüm bedeni yıkamak
Boy abdestinin fazları: Ağzı temizlemek Burnu temizlemek Bitin vücudu hiç kuru yer kalmayacak şekilde temizlemek.

14

15 Teyemmüm:Elleri temiz toprağa vurarak yüzü ve kolları mesh etmek
Teyemmümün Farzları: Niyet etmek Elleri temiz toprağa iki kez vurup ilkinde yüzü,ikincisinde kolları mesh etmek

16

17 NURSEL GÜNGÖR DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENİ İPSALA HACIKÖY ORTAOKULU


"إِنَّنِي أَنَا اللَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا أَنَا فَاعْبُدْنِي وَأَقِمِ الصَّلَاةَ لِذِكْرِي İnnenî enallâhu lâ ilâhe illâ ene fa’budnî ve ekımis." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları