Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GÜNAHTAN SAKINMAK 1.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GÜNAHTAN SAKINMAK 1."— Sunum transkripti:

1 GÜNAHTAN SAKINMAK 1

2 بسم الله الرحمن الرحيم بَلىَ مَنْ كَسَبَ سَيِّئَةً واَحاَطَتْ به خَطِيئَتُهُ فَاُولَئِكَ اَصْحاَبُ النّاَرِ هُمْ فِيهاَ خاَلِدُونَ Hayır, kim bir günah işler de suçu kendisini kuşatırsa, işte onlar cehennemliktirler, orada ebedi kalacaklardır. Bakara suresi: 81

3 Allah, insanı başıboş bırakmamıştır.
Cenab-ı Allah insanı dünyaya temiz olarak gönderdi. Ve temiz olarak katında görmek ister. Allah, insanı başıboş bırakmamıştır. Eğitiminden bakımına, giyiminden rızkına kadar her şeyi hazırlamıştır. Ayrıca rehberler, kılavuzlar ve önderler tayin etmiştir.

4 ** 3 Şey var ki insanı kurtarır.
3 şey var ki insanın derecesini yükseltir. 3 şey var ki insanı helake götürür. 3 şey var ki günahlara keffaret olur. Bu dört maddenin ne olduğunu melekler anlayamamışlar, Peygamberimiz (s.a.v) Miraca çıktığı zaman Peygamberimize sormuşlar. Peygamberimiz (s.a.v) şöyle buyurdu

5 ** İnsanı kurtaran üç şey şudur: 1-Gizli ve aşikar Allah’tan korkmak.
2-Zenginlik ve fakirlikte iktisat etmek. 3-Her durumda adaletten ayrılmamak. ** İnsanın derecesini yükselten şeyler şunlardır: 1-Bol bol selam vermek. 2-Yemek ikram etmek. 3-Herkes uyurken gece namazı kılmak

6 ** İnsanı helake götürenler şunlardır: 1-Şiddetli cimrilik.
2-Zevk ve sefa peşinde koşmak. 3-Kendi nefsini beğenmek, yani kibir. ** Günahlara keffaret olanlar şunlardır: 1-Soğuk havalarda abdesti güzel almak 2-Cemaata gitmek için adım atmak. 3-Namazı kıldıktan sonra diğer namazı beklemek.

7 يَوْمَئِذٍ تُحَدِّثُ اَخْباَرَهاَ
Kıyamet günü, melekler, yer-gök, gece ve gündüz insanların yaptıklarına şahitlik edeceklerdir. Allah (c.c) : يَوْمَئِذٍ تُحَدِّثُ اَخْباَرَهاَ O gün yer, haberini söyler. Peygamberimiz (s.a.v) : Onun söyleyeceği haberler nelerdir? Ashab-ı Kiram: - Allah ve Resulü daha iyi bilir.

8 Peygamberimiz (s.a.v) buyurur:
“ Her kulun yapmış olduğu her amele yer yüzünün şahitlik etmesidir. Yer yüzü Mü’min ve Müslüman için şöyle diyecek: Bu kulun benim üzerimde namaz kıldı, oruç tuttu, hacca gitti, zekat verdi, senin rızan için harcama yaptı…………… Yer yüzü günahkarlar için şöyle der: - Bu kulun benim üzerimde sana şirk koştu, zina etti, içki içti, haram yedi…………”

9 Davut Tai Allah’a şöyle dua eder:
Allah’ım ! Ben senin güneşinin sıcağına dayanamıyorum. Cehennem ateşinin sıcağına nasıl dayanacağım. Allah’ım ! Senin rahmetinin çıkardığı gürültüye tahammül edemiyorum. Ya azabının çıkardığı sese nasıl tahammül edeceğim. Günah sebebiyle cehennemde yanmanın varlığını herkes kabul ediyor. O yüzden günahtan kendimizi korumalıyız.

10 ياَزاَرِعَ السَّيِّئاَتِ اَنْتَ تَحْصُدُ شَوْكَهاَ وَحَسَكَهاَ
Davut (a.s) şöyle buyuruyor: ياَزاَرِعَ السَّيِّئاَتِ اَنْتَ تَحْصُدُ شَوْكَهاَ وَحَسَكَهاَ Ey kötülükleri eken ! Sen ektiğinin dikenli meyvesini toplayacaksın. Peygamberimiz (s.a.v) buyuruyor: مَنْ ضاَرَّ ضاَرَّ اللهُ بِهِ وَمَنْ شاَقَّ شاَقَّ اللهُ عليهِ Kim başkasına zarar verirse, Allah da onu zarara düşürür. Kim başkasına zorluk çıkarırsa. Allah da onu zorluğa maruz bırakır.

11 İbadetlere devamda sabır, Günahlardan kaçınmada sabır.
Günah işlememeye karşı sabırlı olmalı. Peygamberimiz (s.a.v) buyuruyor: اَلصَّبْرُ ثَلاَثَةٌ فَصَبْرٌ على المُصِيبَةِ والصَّبْرُ على الطّاَعَةِ والصَّبْرُ على المَعْصِيَّةِ Sabır üç çeşittir: Musibetlere sabır, İbadetlere devamda sabır, Günahlardan kaçınmada sabır.

12 Allah’tan gizli ve aşikar her zaman kork.
Hz. Musa (a.s) zamanında bir genç ilim öğrenmek için uzun bir yolculuğa çıkarken Hz. Musa ona şöyle nasihat etmiş خَفِِّ اللهَ فِى السِّرِّ وَالْعَلاَنِيَّةِ Allah’tan gizli ve aşikar her zaman kork.

13 وَاَمْسِكْ لِساَنَكَ عَنِ الخَلْقِ وَلاَ تُذَكِّرْهُمْ اِلاَّ بِخَيْرٍ
Dilini tut,halkın aleyhinde asla konuşma. Kötü konuşma hayırlı konuş. وَانْظُرْ خُبْزَكَ الذى تَأْكُلُهُ حتى يَكُونَ مِنَ الْحَلاَلِ Yediğin yemeğe bak. Lokman helalinden olsun. Genç : “Bu üç nasihat bana yeter uzaklara gitmem gerekmez.” der.

14 Peygamberimiz (s.a.v) mealen buyuruyor:
“ Ümmetimin hepsi affedilmiştir. Yalnız aşikare günah işleyenler hariç. Günahın aşikare işlenmesinin bir şekli de şudur. Kul gece bir günah işler, Allah da onu örtbas eder. Buna rağmen sabah olunca: Günahı işleyen, “ ben gece şöyle şöyle yaptım” der. Halbuki işlediği günahı Allah (c.c) örtbas etmiş ve öylece sabahlamıştır. Günahı işleyen Allah’ın örtbas ettiğini açığa vurmuş ve işlediği günahı aşikar hale sokmuştur.”

15 ** Aşikare günahta reklam özelliği vardır.
** Günahların yaygınlaşmasına sebep olmaktadır. ** Bu yüzden tahribatı fazladır. ** Ondan dolayı affedilmekten uzaktır.

16 Ahiretteki azabı düşünerek hareket etmeliyiz
Ahiretteki azabı düşünerek hareket etmeliyiz. İşlediğimiz günahlara samimiyetle tövbe etmeliyiz. Bir daha günaha düşmemek için Allah’a yalvarmalıyız. İsyan etmemek için Allah’a söz vermeliyiz.

17 Peygamberimiz (s.a.v) buyuruyor:
مَنْ كَثُرَ كَلاَمُهُ كَثُرَسَقَطُهُ ومَنْ كَثُرَسَقَطُهُ كَثُرَذُنُوبُهُ ومَنْ كَثُرَ ذُنُوبَهُ قَسىَ قَلْبُهُ ومَنْ قَسىَ قَلْبُهُ غَرَقَ فِى آفاَتِ الدُنْياَ و الآخِرَةِ Sözü çok olanın hatası çok olur. Hatası çok olanın günahı çok olur. Günahı çok olanın kalbi sıkıntılı olur. Kalbi sıkıntılı olanın dünya ve ahiret belalarıne gömülür.

18 Kararan bir kalpten insana mutluluk gelmez
** Kararan bir kalpten insana mutluluk gelmez. Kalbin nurlanması için önce günahlardan kurtulmalıyız. ** Kalbini günahların kuşatmış olduğu insanlara acımalı ve onlar için Allah’a dua etmeliyiz.

19 1- Günah işleyeceğin zaman, Allah’ın sana verdiği rızkı yeme.
İbrahim Ethem günah işleyenlere şöyle bir nasihatte bulunuyor: Altı şeyi kabul edip yaparsan hiçbir şey sana zarar veremez. Dünya ve ahirette rahat edersin. . 1- Günah işleyeceğin zaman, Allah’ın sana verdiği rızkı yeme. 2- Allah’a asi olmak istersen Allah’ın mülkünden dışarı çık. 3- Allah’a isyan edip günah işleyeceksen, onun görmediği yerde günah işle. 4- Azrail canını almaya geldiği zaman, tövbe edinceye kadar ondan mühlet iste.

20 5- Münker-Nekir melekleri seni imtihana geldikleri zaman onları kov ki, seni imtihan etmesinler.
6- Kıyamet günü Allah “ Günahkarlar cehenneme” dediği zaman “ Ben gitmem “ de bakalım.

21 Büyük günahlar-Küçük günahlar :
Bu ikisi arasında çok yakın ilişki vardır.Bu ilişkiyi bir çocuktan öğrenelim. Malik b. Dinar toprakla oynayan ve bir ağlayıp bir gülen bir çocuğa rastlar ve çocuğa sorar: - Bu toprakla niçin oynuyorsun ? - Çünkü biz ondan yaratıldık, yine ona döneceğiz. - Peki neden hem ağlıyor ve hem de gülüyorsun ?

22 Oğlum senin günahın yok ki,
Rabbimin azabını düşünüyorum ağlıyorum. Rahmetini de hatırlayınca gülüyorum. Oğlum senin günahın yok ki, Öyle deme amca, her zaman annemi büyük odunları hep küçük odunlarla tutuşturduğunu görüyorum.. Onun için ağlıyorum.

23 Konumuza Allah’ın bir ayeti ile son verelim:
اِنْ تَجْتَنِبُوا كَبآئِرَ ماَتُنْهَوْنَ عَنْهُ نُكَفِّرْ عَنْكُمْ سَيِّئآتِكُمْ وَنُدْخِلْكُمْ مُدْخَلاً كَرِيماً Men edildiğiniz büyük günahlardan sakınırsanız, küçük günahlarınızı örter, sizi güzel bir yere yerleştiririz. Nisa suresi:31

24 Kazlıçeşme Fatih Camii
HAZIRLAYAN Rafet ALTUNCU Kazlıçeşme Fatih Camii İmam-Hatibi


"GÜNAHTAN SAKINMAK 1." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları