Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TC SAKARYA ÜNİVERSİTESİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TC SAKARYA ÜNİVERSİTESİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ"— Sunum transkripti:

1 TC SAKARYA ÜNİVERSİTESİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
TÜRKİYE’DE KADINLARIN İSTİHDAMI CEREN İNCİ ÖZEN G İŞLETME DERSİ 2015

2 TÜRKİYE’DE KADINLARIN İSTİHDAMI
Bir ülkenin gelişmiş olarak kabul edilmesi,o ülkedeki kadınların ekonomik ve sosyal hayata erkeklerle eşit oranda katılıp katılmamasıyla doğru orantılıdır. Türkiye nüfusunun %49.8’ini ( ) kadın nüfus oluşturur.(TÜİK-2014) Türkiye’de erkek istihdam oranı %65,2 iken,kadın istihdam oranı %27,1 olmuştur.(TÜİK-2013)

3 TÜRKİYE’DE KADINLARIN İSTİHDAMI
Ülkemizde kadınların çalışma hayatına katılımları, diğer ülkelerle kıyaslandığında çok geride bulunmaktadır yılı itibariyle, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde kadınların işgücüne katılım oranı % 62,5 iken, Türkiye’de % 31,8’dir (eurostat verileri) (TÜRKONFED, 2014).

4 TÜRKİYE’DE KADINLARIN İSTİHDAMI
Yıllara göre işsizlik oranları da gösteriyor ki kadınlarda işsizlik oranı, erkeklerden daha fazladır. Bu durum yıllar içinde azalmak yerine mevcut halini korumuş ve hatta 2000’li yılların başında % 11 olan bu oran 2013 yılında % 11,9’a yükselmiştir.

5 TÜRKİYE’DE KADINLARIN İSTİHDAMI
TÜRKİYE’DE İŞ GÜCÜNE KATILAN KADINLARIN SEKTÖREL DAĞILIMI 1995 2007 2012 %18 Hizmet %15 Sanayi %48 Tarım %40 Tarım %13 Sanayi %69 Tarım %45 Hizmet Daha çok kentsel istihdamın göstergesi olan sanayi ve hizmetlerdeki oran kentsel nüfusun hızlı artışına rağmen çok yavaş bir gelişim seyri izlemektedir. Bu durum kentleşme eğiliminin kentlerdeki kadın istihdamını artırmadığı, hatta toplam kadın istihdamın ve katılımını azalttığı şeklinde yorumlanmaktadır (ÇSGB, 2013).

6 TÜRKİYE’DE KADINLARIN İSTİHDAMI
KADIN İSTİHDAMININ ARTIRILMASI Türkiye’de kadınların eğitim düzeyinin artırılması Türkiye’de teknoloji seviyesinin yükselmesi Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması Kadın girişimcilerin çoğaltılması

7 TÜRKİYE’DE KADINLARIN İSTİHDAMI
KADINLARIN İŞ GÜCÜNE KATILIMLARINI ENGELLEYEN FAKTÖRLER EKONOMİK FAKTÖRLER 1.Düşük ücret 2.Sosyal güvenlikten yoksun olma SOSYAL NEDENLER 1.Düşük eğitim 2.Toplumsal cinsiyet anlayışı 3.Ev işleri meşguliyeti

8 TÜRKİYE’DE KADINLARIN İSTİHDAMI
Kadınların işgücüne dahil olmama nedenlerinin başında ev işleri meşguliyeti gelmektedir yılı verileri, kadınların yarıdan çoğu ( % 58,7) ev işleri nedeniyle çalışma hayatında yer almamaktadır. % 11,4’e yakın oranı da öğrenci olarak gözükmekte olduğundan işgücüne dahil değildir.

9 TÜRKİYE’DE KADINLARIN İSTİHDAMI
2013’te eğitimli kadınların iş gücüne katılımı daha yüksek oldu… Okur-yazar olmayan kadınların işgücüne katılım oranı %17,4 İlköğretim mezunu kadınların işgücüne katılım oranı %26,3 Lise mezunu kadınların işgücüne katılım oranı %32,1 Yükseköğretim mezunu kadınların işgücüne katılım oranı %72,2 (2013 Hanehalkı İşgücü Araştırması)

10 TÜRKİYE’DE KADINLARIN İSTİHDAMI
Yüksek öğrenimde dil ve edebiyat dalları kadınlar tarafından en çok tercih edilen alanlar olmuştur.

11 TÜRKİYE’DE KADINLARIN İSTİHDAMI
Türkiye’de Kadın Girişimciler İçin Hedeflenen Çalışmalar Kadın girişimcilere yönelik eğitim ve iş yaşamıyla ilgili konular hakkında seminerler Kadın girişimcilerin bilgilerini ve deneyimlerini birbirleriyle paylaşmasını sağlamak Kadın girişicimcilerin deneyimli girişimciler yanında staj yapmasını sağlamak Çeşitli illerde kadın girişimci eğitim ve danışma merkezleri açmak

12 TÜRKİYE’DE KADINLARIN İSTİHDAMI
Koçluk sistemi geliştirilerek yeni iş kuran girişimcilere destek sağlamak İşverenlerin kadın istihdam etme konusunda teşvik edilmesi ( kadın girişimci kendi yanında bir kadın daha çalıştırırsa devlet tarafından vergi ve prim indirimi yapılması gibi)

13 TÜRKİYE’DE KADINLARIN İSTİHDAMI
ILO ve İŞKUR’un Türkiye’deki kadın istihdamı çabalarına İsveç dahil oldu. ILO ve İŞKUR, İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) kaynağı ile, Türkiye’de kadınların güçlenmesini desteklemek amacıyla 3,8 milyon Dolarlık bir proje yürütüyor. Bu projenin, Ankara, Bursa, Konya ve İstanbul illerinde istihdamda toplumsal cinsiyet eşitliğinin geliştirilmesine ve kadınlar için insana yakışır iş olanaklarının sağlanmasına önemli ölçüde katkı sunması bekleniyor

14 KAYNAKLAR 1. istihdaminin-artirilmasi-ve-kadinlarin-isgucune- katilimlarinin-belirleyicileri/1880 erişim tarihi: html erişim tarihi: erişim tarihi: erişim tarihi:

15 KAYNAKLAR 5. T_ID=11&KITAP_ID=238 erişim tarihi: erişim tarihi: erişim tarihi: tuikin-verilerine-gore-calisabilir-durumdaki- kadin-nufusu-29-milyon-kisi erişim tarihi:


"TC SAKARYA ÜNİVERSİTESİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları