Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PATLICAN.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PATLICAN."— Sunum transkripti:

1 PATLICAN

2 PATLICANIN TANIMI; Ilık iklimlerde tek yıllık, tropik iklimlerde ise küçük bir ağaç şeklinde büyüyen çok yıllık bir kültür bitkisidir.Patlıcanın ilk yetiştiriciliği M.Ö 5.yy'da Hindistan'da gerçekleştirilmiştir. Bu tarihten sonra Afrika'ya sonra Doğu Akdeniz'e ve Avrupa'ya getirilmiştir. Avrupa'ya getirilmesi 16. yy’da İspanyollar tarafından gerçekleştirilmiştir. Avrupa'ya ilk getirilişinde süs bitkisi olarak kullanılan patlıcan, dünyada üretilen yaş sebzeler arasında 6. sırada yer almaktadır. İçeriğinde düşük nikotin barındırması nedeniyle patlıcanı tüketen tek canlı türü insandır. Tropik bölgelerde çok yıllık bitki özelliği gösterirken bu kuşağın dışındaki iklim kuşaklarında bir yıllıktır.

3 YETİŞTİRİCİLİĞİ;Tohum ekimi sırasında, fide yetiştirme materyali tavlı değilse, iyice sulandıktan ve elle kontrol edildikten sonra 3 tohum ekimi yapılmalıdır.Tohum ekimini takiben süzgeçli kova ile sulanması faydalıdır. Tohumlar ekimden önce nemli bir bez arasında, saat bekletilerek ekilmesi çimlenmeyi kolaylaştırır. HASAT; Çeşit özelliğine bağlı olarak meyveler normal iriliğini ve rengini alınca hasat yapılmalıdır. Hasat meyve sapı meyvede kalacak şekilde bıçak veya makasla yapılmalıdır. Sık aralıklarla yapılan hasat kaliteli ürün verimini arttırır. VERİM; Bitki başına arasında meyve alınır. Dekara verim 2-13 ton arasındadır.

4 PATLICANIN FAYDALARI;
1. Sindirim sistemini rahatlatır, kolay dışkılamayı sağlar. 2. Yüksek oranda lif içermesi sebebiyle kabızlığı önler. 3. Bağırsakları yumuşatır. 4. Kolesterolün düzenlenmesine yardım eder. Tabii kızartma, oturtma gibi yemeklerini hazırlarken çok yağlı yapmamaya özen göstermelisiniz. 5. Kan basıncını arttırır. 6. Kalp hastalıklarının önlenmesine yardım eder. 7. Zayıflamaya yardım eder. Düşük kalori içeriği nedeniyle kilo aldırmaz. 8. Romatizma ve romatizmal hastalıklara iyi gelir. Romatoid artrit gibi kemik hastalıklarına fayda sağlar. 9. Dişleri güçlendirir. 10. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve hastalıklara karşı direnç sağlar.

5 PATLICANIN BESİN DEĞERİ;
100 gr. Patlıcanda; -24 kalori – DV %1 -3 gr. lif – DV %14 -1 gr. protein – DV %2 bulunur. Ayrıca patlıcan; -Manganez – DV %13 -Potasyum – DV %7 -Folat – DV %5 -Bakır – DV %4 -C Vitamini – DV %4 -K Vitamini – DV %4 -B6 Vitamini – DV %4 içerir.

6 İNCİ NUR YENİOCAK 7/C


"PATLICAN." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları