Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI"— Sunum transkripti:

1 MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI

2 MEZOPOTAMYA Toroslar’dan başlayarak Dicle ve Fırat arsında kalan Basra Körfezine kadar uzanan bölgedir.

3 SÜMERLER(M.Ö.3000-M.Ö.2200) Mezopotamya’da ilk devleti kurmuşlardır.
Site adı verilen ilk kent devletlerini kurdular. İlk kez (çivi)yazıyı bulmuşlardır.( tarihi çağlar başlamıştır) Çok tanrılı inanç sistemi mevcuttu. Ziggurat adını verdikleri tapınaklar aynı zamanda gözlem evi olarak kullanılmıştır. Tekerleği icat etmişlerdir Mezopotamya’da taş bulunmadığından binalar kerpiç ve tuğladan yapılmış günümüze kadar eser kalmamıştır. İnsanlık tarihinde İlk yazılı kanunlar Sümer Kralı URGAKİNA tarafından yapılmıştır. Fidye usulu ile cezalandırılmışlar krala karşı gelenler ölümle cezalandırılmıştır. Çemberi 360 bölüp dört işlem yapmışlardır.Güneş sisteminde beş gezegeni buldular.Ay yılı esasına dayanan takvim kullandılar GILGAMIŞ,TUFAN VE YARATILIŞ DESTANLARI (SÖZLÜ)

4 BABİLLER(M.Ö.2100-M.Ö.538) MERKEZİ KRALLIK ŞEKLİNDE YÖNETİLMİŞLERDİR(Bilinen ilk mutlak krallık) Krallar gücünü tanrıya değil orduya dayandırır(kısmen laik sayılırlar) Bilinen ilk “ANAYASA” Kral HAMMURABİ tarafından düzenlenmiştir. Çok tanrılı dinlere inanmaktadırlar. Güneş ve Ay tutulmasını incelediler.Güneş saati kullandılar. Asma bahçeleri ve dünyanın en büyük ziggurat’ı BABİL KULESİ’ni yaptılar.

5 ASURLULAR(M.Ö.2000-M.Ö.612) Yönetim mutlak monarşidir. Mezopotamya’nın en sert hukuk kurallarına sahiptirler. Çok tanrılı dinleri vardı. Toprakları verimsizdi---Kara ticareti yaptılar Anadolu’da Koloniler kurdular(KAYSERİ-KANİŞ-KÜLTEPE) İlk kütüphaneyi açtılar. Anadolu’ya ilk çivi yazısını getirdiler.


"MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları