Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İstihdam Zara Todd. İstihdam Engelli kişiler, ücretli istihdama erişimde dünyanın her tarafında engellemelerle karşılaşmaktadır. Pek çok ülkede, engelli.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İstihdam Zara Todd. İstihdam Engelli kişiler, ücretli istihdama erişimde dünyanın her tarafında engellemelerle karşılaşmaktadır. Pek çok ülkede, engelli."— Sunum transkripti:

1 İstihdam Zara Todd

2 İstihdam Engelli kişiler, ücretli istihdama erişimde dünyanın her tarafında engellemelerle karşılaşmaktadır. Pek çok ülkede, engelli kişilerin istihdam düzeyi, engeli olmayan kişilere kıyasla büyük oranda düşüktür. Bu durumun – engeli olan kişinin nasıl görüldüğü – engeli olan kişinin maddi durumu – engeli olan kişinin mutluluğu – ve tüm toplum üzerinde olumsuz etkileri vardır

3 İstihdam Birleşmiş Milletler Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme 27. Maddesine göre, engeli olan bireyler, engeli olmayan bireylerle istihdama eşit erişim hakkına sahiptir. Öyleyse, ayrımcılığa uğramamalıyız. Öyleyse, iyi çalışma koşullarına sahip olmalıyız. Öyleyse, devlet engelli kişilerin istihdamını teşvik etmelidir. Öyleyse, işe alınmamıza ya da tekrar işe dönmemize destek olunmalıdır

4 İşe Girme Yanınızda oturan kişiyle birlikte, bir işe girerken ya da bir işte çalışmaya devam ederken karşılaştığınız güçlüklere veya engellere iki örnek verin?

5 Destekli istihdam Engelli kişilerin işe alınmasına yardımcı olan ve İngiltere’nin de aralarında bulundu bazı Avrupa ülkelerinde kullanılan sistemdir Engelli kişilerle çalışan sivil toplum örgütleri, önce, engelli kişilerin hangi işi severek yapabileceklerini ortaya çıkarırlar. Daha sonra, istihdam sağlayabilecek işverenlerle birlikte çalışarak uygun işleri -açık pozisyonları- ortaya çıkarırlar.

6 Destekli istihdam Sonra da, kişiyi bir işverenle eşleştirir ve engelli kişiyi, bu işinde destekleyecek bir çalışma programı geliştirirler. Bu program şunları içerir: Eğitim veya teknik öğrenim mesleki geliştirme çalışma saatlerinin değiştirilmesi kişinin, işini, uzaktan -evden- yapabilmesinin sağlanması işverenlerin adaptasyon yapmak konusunda desteklenmesi mevcut çalışanlara, engelli kişilerin eşitliğinin sağlanmasına yönelik eğitim verilmesi

7 Kota sistemleri Fransa, Avusturya ve İspanya’da olduğu gibi pek çok Avrupa ülkesinde, devletler, engeli olan kişilerin istihdamı için kota sistemi uygulaması getirmiştir. Buna göre, belirli bir kapasitenin üzerindeki şirketler, belirli bir oranda engelli kişi istihdam etmek zorundadır. Oranlar, ülkeden ülkeye ve bazı ülkelerde de şirketin ne kadar büyük olduğuna göre değişmektedir. Avrupa’da, bu oran, ülkeden ülkeye %1 ile %7 arasında değişir. Engeli olan kişilere istihdam güvencesi sağlaması bakımından kota sistemi iyi bir uygulamadır. Ancak, pek çok ülkede, şirketler, engelli kişileri istihdam etmek yerine, para cezası ödemeyi tercih etmektedir, ayrıca uygulamada, engeli olan kişilerin hangi düzeyde istihdam edilmesi gerektiği belli değildir.

8 «Çift tik» sistemi İngiltere, ayrımcılık karşıtı yasanın sağladığı güvenceye dayandığından kota sistemi uygulamaz. Ayrıca İngiltere’de, işverenlerin isteğe bağlı imzalayabileceği, «çift tik» sistemi gibi başka sistemler de vardır. «Çift tik» sisteminde, işverenler, iş başvuru formlarına bu logoyu koyar ve engeli olan kişilerin istihdamına olumlu yaklaştıklarını ilanlarla duyururlar. Bunu yapabilmeleri için, o iş için istenen gerekli özelliklere sahip olup her başvuran engelli kişiyle görüşme yapmayı taahhüt etmeleri gerekir.

9 İstihdamda ek destek sistemleri İngiltere’de, bir işe girmeyi başardıklarında, engelli kişileri ve işverenlerini destekleyici, işe erişim denilen bir program da vardır. Bu programda, yardımcı teknolojik ekipman, kişisel asistan, işaret dili çevirmeni ya da özel ekipman gibi, engeli olan çalışanlara, adaptasyon için harcanmak üzere maddi katkı sağlanır. Bu fona başvurabilmek için belirli kriterlere uygun olmanız gerekir.

10 İş paylaşımı Zihinsel engelli kişilerin istihdamı, çok daha zordur. İngiltere’de, change (değişim) adında bir örgüt, zihinsel engelli kişilerin, örgütte her düzeyde çalışmasını mümkün kılacak çok ilginç bir çalışma şekli yaratmıştır. Ortak-çalışma adını verdikleri bu modelde, zihinsel engeli olan kişiler, öğrenme engeli olmayan iş arkadaşlarıyla birlikte, tüm projeleri birlikte yürütür. İki tarafa da eşit ücret ödenir. http://www.changepeople.org/about-change/

11 Destekli Stajyerlik Destekli stajyerlik, 25 yaş altındaki engeli olan gençlerin eğitimden istihdama geçişine yardımcı olmak için tasarlanmıştır. İleri öğrenim ve eğitimi iş deneyimiyle birleştiren bir çeşit çıraklıktır. Belirli bir süreyle sunulur ve iş garantisi verilmez. Genellikle gençlere verilir. Pozisyonun gerektirdiği tüm işleri değil, yapılacak işin bir kısmını içerir. Gençlerin, beceri ve deneyim kazanması için iyi bir seçenektir.


"İstihdam Zara Todd. İstihdam Engelli kişiler, ücretli istihdama erişimde dünyanın her tarafında engellemelerle karşılaşmaktadır. Pek çok ülkede, engelli." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları