Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Arkadaşlığa Ve Çekime Neler Yol Açar?Aşk Nedir? Yakın İlişkiler Kurulmasına Olanak Sağlayan Faktörler Nelerdir? İlişkiler Nasıl Biter? HANGİ ANA BAŞLIKLARI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Arkadaşlığa Ve Çekime Neler Yol Açar?Aşk Nedir? Yakın İlişkiler Kurulmasına Olanak Sağlayan Faktörler Nelerdir? İlişkiler Nasıl Biter? HANGİ ANA BAŞLIKLARI."— Sunum transkripti:

1

2

3 Arkadaşlığa Ve Çekime Neler Yol Açar?Aşk Nedir? Yakın İlişkiler Kurulmasına Olanak Sağlayan Faktörler Nelerdir? İlişkiler Nasıl Biter? HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ :

4

5 Aidiyet Gereksinimi Olumlu ve süregiden etkileşimler sağlayan ilişkiler yoluyla diğer insanlarla bağ kurma güdüsü.

6 Hangi etmenler beğenme ve sevmeyi besler? Çekimin başlamasına yardımcı olan etmenlerle başlayalım: yakınlık, fiziksel çekicilik, benzerlik ve beğenildiğini hissetmek.

7 Yakınlık Coğrafi olarak yakın olma durumu. Yakınlık (daha doğrusu “işlevsel mesafe”) beğenme ve hoşlanmayı güçlü bir şekilde yordar.

8 Salt Maruz Kalma Etkisi Değerlendiren kişinin yeni uyarıcılara tekrar tekrar maruz kaldıktan sonra, onları daha çok sevme veya daha olumlu değerlendirme eğilimi.

9 Eşleşme Olgusu Erkeklerin ve kadınların çekicilik ve diğer özellikler açısından kendilerine “uygun” (denk) kişileri eş olarak seçme eğilimi.

10 Fiziksel Çekicilik Kalıpyargısı Fiziksel olarak çekici olan insanların sosyal olarak istenen bazı başka özelliklere de sahip olduğu varsayımı. Güzel olan iyidir.

11

12 Tamamlayıcılık İki kişi arasındaki ilişkide, her birinin, diğerinde eksik olanı tamamladığına dair yaygın bir varsayım. Yağ Çekme İnsanların, iltifat etme gibi çeşitli yöntemleri başkalarının desteğini kazanmak için kullanması.

13 Çekimin Ödül Kuramı Davranışları bizi ödüllendiren ya da ödüllendirici olaylarla ilişkilendirdiğimiz kişileri sevdiğimizi ileri süren kuram.

14 Aşk” denen şey nedir? Tutkulu aşk devam edebilir mi? Sürmezse, onun yerini ne alabilir?

15 Tutkulu Aşk Başkasıyla birleşmek için duyulan derin özlem hâli. Tutkulu aşıklar birbirlerini özümserler, eşlerinin sevgisini elde edince mest olmuş hissederler, kaybedince avunamazlar.

16

17 Duygunun İki Etmeni Kuramı Uyarılma x etiketi = duygu.

18 Arkadaşça Aşk Hayatlarımızın derinden iç içe geçtiği kişilere karşı hissettiğimiz yakınlık.

19 İlişkilerin en güzelinde, başlangıçtaki tutkulu uçma hissi, daha istikrarlı ve sevecen olan ve arkadaşça aşk diye adlandırılan ilişki türüne evrilir.

20 Yakın ilişkilerimizin iniş çıkışlarını hangi faktörler etkiler? Üç etkeni değerlendirelim: bağlanma tarzları, denklik ve kendini açma.

21 Güvenli Bağlanma Güven temelli ve yakınlıkla belirlenmiş bağlanmalar. Saplantılı Bağlanma Kişinin öz değersizlik hisleri ve kaygısı, duygu çelişmeleri ve aşırı sahiplenmeciliğiyle kendini gösteren bağlanmalar.

22 Kayıtsız Bağlanma Başkalarına güvensizlikle belirlenen kaçınmacı ilişki tarzı. Korkulu Bağlanma Reddedilme korkusuyla belirlenen kaçınmacı ilişki tarzı.

23 Denklik İnsanların ilişkiden elde ettiklerinin ilişkiye kattıklarıyla orantılı olduğu durum. Not: Denk sonuçların her zaman eşit sonuçlar olması gerekmez. Kendini Açma Kişinin kendi özel yönlerini başkalarına açması.

24 Karşılıklı Kendini Açma Etkisi Birinin, kendini açmadaki yakınlık derecesini sohbet arkadaşınınkine eşleme eğilimi.

25 Her iki eş de ilişkinin denk, yani hakça, olduğunu hissettiği zaman, yani ilişkiye katkıda bulundukları oranda ilişkiden aldıklarını algıladıkları zaman, arkadaşça aşkın sürme olasılığı daha fazladır.

26 Arkadaşça aşkın bir ödülü kendi mahremini açma olanağıdır; bu, her bir eşin diğerinin kendisini daha da açmasına karşılık vermesiyle yavaşça kazanılan bir durumdur.

27 Genellikle aşk ölür. Hangi etmenler evliliğin dağılmasını öngörür? Çiftler birbirlerinden nasıl uzaklaşır ya da ilişkilerini nasıl tazeler?

28 Yordayıcılardan biri, bağlılıktan daha çok duygulara değer veren bireyci kültürdür; diğer etmenler de çiftin yaşı, eğitimi, değerleri ve benzerliklerini kapsar.

29 Araştırmacılar, ayrıca çiftlerin ayrıldıkları ya da ilişkilerini yeniledikleri süreçleri de belirliyorlar. Ve olumlu ve savunmacı olmayan iletişim yollarının sağlıklı ve istikrarlı bir evliliğe işaret ettiğini belirtiyorlar.


"Arkadaşlığa Ve Çekime Neler Yol Açar?Aşk Nedir? Yakın İlişkiler Kurulmasına Olanak Sağlayan Faktörler Nelerdir? İlişkiler Nasıl Biter? HANGİ ANA BAŞLIKLARI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları