Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DOWN SENDROMLU ÇOCUKLAR NASIL GELİŞİR ?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DOWN SENDROMLU ÇOCUKLAR NASIL GELİŞİR ?"— Sunum transkripti:

1 DOWN SENDROMLU ÇOCUKLAR NASIL GELİŞİR ?

2 DOWN SENDROMU , NEDİR ? Çocuğunuzun vücudundaki hücrelerin 46 yerine fazladan bir kromozoma ( +1 ), yani 47 kromozoma sahip olmasıdır. Down Sendromu bir hastalık değil GENETİK bir farklılıktır. İnsan vücudunu oluşturan hücrelerin çekirdekleri, kromozomlarla birbirine bağlanmış olan genlerden oluşur. Bu genler ve kromozomlar fizyolojik ve kişilik yapımızın ana unsurlarıdır, doloyısıyla çocuğunuzun fazladan sahip olduğu bir kromozom onu etkileyecektir. Kromozom anomalilerinin çoğunda embriyo gelişemez. Down Sendromu embriyonun gelişimini tamamlayabildiği bir durumdur.

3 !!!Down Sendromu hakkında iki şey kesindir !!!
Down Sendromunun kaynağı anne- baba değildir ve hamilelik öncesi veya sırası olan hiç bir şey çocuğun Down Sendromlu olmasına yol açmaz. Diğer çocuklar gibi Down Sendromlu çocuklarında kendilerine özgü kişilikleri, yetenekleri ve düşünceleri vardır. Diğer çocuklar gibi onlar da farklı kişiliğe sahip bir birey olarak büyüyeceklerdir.

4 DOWN SENDROMU NASIL OLUŞUR?
Genlerimiz birbirine kromozom denilen çubuklarla bağlıdır. Çocuğumuzun her hücresinde, 46 kromozom bulunmaktadır. Kromozomlar da çiftler halinde kümelenmişlerdir, yani hücrelerimiz 23 çift kromozoma sahiptir. Herhangi bir nedenle bu çiftlerin fazla kromozoma sahip olması dengeyi bozacaktır. Bu durum, yani üç kromozoma sahip olma Trizomi olarak tanımlanır. Down Sendromu durumunda üç kromozom oluşumu gen zincirinin 21. kromozom halkasında oluştuğundan bu durum Trizomi 21 olarak adlandırılır. Embriyo geliştikçe bu durum yeni oluşan hücrelere aktarılarak tüm hücrelerin fazladan bir kromozoma sahip olmasına neden olur. İlk hücre bölünmelerinden birinde yanlış bir bölünme oluşur. Böylece gelişen embriyonun bazı hücreleri 46 kromozoma sahipken, bir kısmı 47 kromozoma sahip olur. Bu durum çocuktan çocuğa değişkenlik gösterir ve bu çocuklar Down Sendromu özelliklerini göstermektedir.

5 Down Sendromu durumunda üç kromozom oluşumu gen zincirinin 21
Down Sendromu durumunda üç kromozom oluşumu gen zincirinin 21. kromozom halkasında oluştuğundan bu durum Trizomi 21olarak adlandırılır.

6 +1 kromozomla meydana gelen Down Sendromunun normal gelişim süresiyle gösterdiği farklılıklar

7 DOWN SENDROMLU ÇOCUKLAR NASIL GELİŞİR?
Fazla kromozom çocuğun gelişimini negatif yönde etkilemektedir. Kromozom değişimini geri almak mümkün değildir. Fakat unutulmamalıdır ki bir çocuğun gelişimi sadece genetik faktörlere bağlı değildir. Çevre ve öğrenme faktörleri de çocuğun gelişiminde çok önemli ve etkilidir. Down Sendromlu çocukların ihtiyaçları diğer çocukların ihtiyaçlarından farklı değildir. Onlar da anne, baba ve kardeşleriyle birlikte olmaktan mutluluk duyarlar. Çevrelerini keşfetmek, oynamak, öğrenmek ve gülmek isterler. Down Sendromlu bir çocuğun mümkün olduğu kadar sosyal bir ortamda büyütülmesi, gelişimi için son derece yararlıdır. Çocuklar 1 yaşına kadar bazı önemli gelişmeler gösterirler. Bunlar; ilk gülücük veya kendi başına oturması, emeklemesi, ilk adım vs. Down sendromlu çocuklar birçok şeyi diğer çocuklardan daha geç öğrenir ve normal gelişme prosedürünü daha geç tamamlarlar. Down sendromlu çocuklar için aile yardımının yanı sıra geliştirme ve rehabilitasyon merkezlerinin yardımı da çok önemlidir.

8 Diğer çocuklarla asla kıyaslanmamalıdır.
Her çocuk kendi içinde özeldir ve kendine özgü özellikleri vardır. Beraber oynanan oyunlar çocukların gelişimleri için büyük önem taşır. Çocuk oyunları, tekerlemeler ve şarkılar anne ve çocuğa keyif verir. Çevre ile kurulan ilişkiler ise konuşma ve sosyal gelişmeyi destekleyerek, çocuğa, kendisine uygun olana katılma imkanı sağlar. Çok fazla oyuncağa ihtiyaçları yoktur. Sadece hareket kabiliyetlerini artıracak tecrübe kazandıracak oyuncak madde ve materyallerine ihtiyaçları vardır. Oyunda önemli bir diğer nokta ise başka çocuklarında bulunmasıdır. Down Sendromlu çocukların her ne kadar birbirlerine çok fazla benzese de her birinin farklı yetenekleri ve kişilikleri vardır. ( her çocuk tektir ve tek başına bir kişiliktir.) Çocuğun kendisini daha iyi ifade edebilmesi ve algılamasını kolaylaştırmak için çocuk şarkıları, kafiyeler, resimli kitaplar ve basit oyuncak materyalleri çok önem taşımaktadır. ( kitaplar, günlük yaşamda kullanılan madde ve materyalli)

9


"DOWN SENDROMLU ÇOCUKLAR NASIL GELİŞİR ?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları