Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Otizm, Otizmli Çocuklarda Davranış Problemleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Otizm, Otizmli Çocuklarda Davranış Problemleri"— Sunum transkripti:

1 Otizm, Otizmli Çocuklarda Davranış Problemleri

2 OTİZMDE DAVRANIŞ PROBLEMLERİ
Otistik çocukların günlük yaşamlarını ve toplumsal uyumlarını etkileyen bazı davranış problemleri olabilir. Her çocukta görülmeyebilir.

3 Problem Davranışlar Hiperaktivite:
- Özellikle küçük yaştaki otistik çocuklarda aşırı hareketlilik ve dikkat eksikliği görülür. - Eğitimle birlikte bu hareketlilik ve dikkat eksikliği zamanla azalır. Ancak bazı çocuklarda bu durum uzun süre devam edebilir.

4 Öfke Nöbetleri ( Temper Tantrum )
- Öfke nöbetleri özellikle küçük yaşlarda sık görülür. Bir isteğinin yapılması ortamda istemediği bir durumun oluşması ritüelin bozulması - Bu öfke nöbetleri bazen bir saat sürebilir. Sakinleştirmede güçlükler yaşanabilir. - Kararlı ve akıcı davranışlarla öfke nöbetleri önlenebilir veya sıklığı, şiddeti azaltılabilir.

5 Saldırganlık ( Agresyon )
- Bazı otistiklerde saldırganlık, belirgin bir davranış biçimi olabilir. Bunların bir kısmı tekrarlayıcı hareketlerle karışır, bir kısmı ise yakınlaşma ve ilgilenmenin bozuk ifadeleri olarak gelişebilir.

6 Kendine Zarar Verici Davranış ( Oto – mütilasyon )
- Genellikle ağır zeka sorunu olan düşük işlevli otistiklerde görülür. - Küçük çocuklarda belirgin olan bu belirti zamanla kaybolur veya azalır; sıklıkla geçicidir.

7 Tekrarlayıcı Hareketler ( Stereotipi )
- Zeka düzeyi düşük çocuklarda daha sıktır. Bu davranışlar özellikle sıkıntılı ortamlarda veya çocuk ne yapacağını bilemediği durumlarda artar. - Stereotipler yaşla ve eğitimle ortadan kalkabilir. - Çocuğun ilgi alanı genişledikçe bu davranışlar azalır.

8 Psikiyatrik Ek Bozukluklar
- Otizm başka ruh hastalıklarına yakınlık sağlar. - Depresyon, mani, obsesif kompulsif nöroz, panik atak sık görülebilir. - Bu sorunlar ergenlik çağı ile birlikte daha belirginleşmektedir.

9 Obsesif – Kompulsif Belirtiler
- Bu tip belirtiler oldukça sıktır. - Otistikler bir konu ile aşırı ilgilenebilirler. - Bir süre sonra ilgilendikleri eşya, kişi, konu ya da eylem değişebilir. Yerine başkaları geçer.

10 Duyu Sorunları - Otizmi olan çocuklar bir veya birkaç duyudan tat dokunma işitme görme , gelen uyarılara karşı aşırı bir tepki verebilirler veya tepkisiz kalabilirler.

11 Yeme Sorunları Katı yiyecekleri reddedebilirler. Çiğnemezler. Çok seçici yiyebilirler. Nadiren aşırı yiyebilirler. Yararlı yiyecekler yerine çerez, cips gibi şeylere bayılırlar. Tat konusunda hassasiyetleri oldukça fazladır ki içtikleri suya gıdaya karıştırılacak en küçük maddeyi bile fark ederek yemekten vazgeçebilirler.

12 Uyku Sorunları - Uyku sorunları çok fazla olur. Bunlar; Sık uyanma, Uyandıktan sonra durdurulamayan ağlama nöbetleri, Geç yatma ve geç kalkma

13 Cinsel Sorunlar - Otistik bireylerde cinsel uyarılma durumunda bireyin bu uyarıcıya karşılık nasıl davranmasını bilememesinden kaynaklanan öfke ve saldırganlık ve sıkıntı, depresif davranışlar sergilediği görülmektedir. -Yine otistik bireylerin fizyolojik ve psikolojik olarak uyarıldıkları anlarda normal bireyler gibi tavırlar sergileyemediklerinden (rastgele ve içgüdüsel davranışlardan olan soyunma, sarılma öpme veya açıkta mastürbasyon yapmaları) kaynaklanan baskı ve cezalara maruz kaldıkları anlaşılmaktadır.


"Otizm, Otizmli Çocuklarda Davranış Problemleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları