Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BSM447 – MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BSM447 – MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME"— Sunum transkripti:

1 BSM447 – MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME
Öğr. Gör. Nevzat TAŞBAŞI 9. Hafta

2 Sensörler Günümüzdeki cihazlar telefonların gerçekleştirdiği görüşme ve mesajlaşmanın dışında bir çok sensörle beraber gelmektedir. Bu sensörler kullanılarak sıcaklık, parlaklık, hareket, ivme, nem v.b. birçok çevresel faktörler ölçülebilir.   Android ile hazırlanan projeler içerisinde birden fazla sensör kullanılabilir. Android işletim sisteminde bu sensörlerin donanım özellikleri ve diğer bilgiler bir dizi değişken içerisinde tutulur.

3 Sensörler Vektör Açıklama TYPE_ACCELEROMETER
İvmeyi ölçmek amacıyla kullanılan sensör. İvmeyi üç eksen doğrultusunda hız olarak verir. TYPE_GRAVITY Yerçekimi sensörü. TYPE_GYROSCOPE Denge sensörü. Cihazın yönelme durumunu üç eksen doğrultusunda derece olarak verir. TYPE_LIGHT Işık sensörü. Ortamın bulunduğu ışık miktarını verir. Genlde ekranların parlaklığının ayarlanmasında kullanılır. TYPE_LINEAR_ACCELERATION Doğrusal ivme sensörü. TYPE_MAGNETIC_FIELD Manyetik alan sensörü. Üç eksen doğrultusunda manyetik alan değerlerini mikrotesla olarak döndürür.

4 Sensörler Vektör Açıklama TYPE_ORIENTATION
Yön belirleme sensörü Cihazın yön durumunu üç eksen doğrultusunda derece olarak verir. TYPE_PRESSURE Basınç sensörü. Cihaz üzerindeki basıncı tek değer olarak verir. TYPE_PROXIMITY Yakınlık sensörü. Bir nesne belirlendiğinde cihazla nesne arasındaki mesafeyi metre olarak verir. TYPE_RELATIVE_HUMIDITY Nem sensörü. TYPE_ROTATION_VECTOR Dönme vektörü sensörü. TYPE_STEP_DETECTOR Adım dedektör sensörü. TYPE_TEMPERATURE Ortam sıcaklığını ölçen sensör. Sıcaklık değerini santigrat olarak döndürür.

5 Sensörler Bu sensörlere sensor.<sensor adı> ile ulaşılır. Cihazda bir sensörden birden fazla olabilir. Cihazda var olan sensörleri öğrenmek için SensorManager’dan yararlanılır. sensorManager’ın getSensorListmetodu ile Sensor.TYPE_ALL değeri ile tüm değerler öğrenilebilir. List<Sensor> sensorlistesi=sensorManager.getSensorList(Sensor.TYPE_ALL);

6 Sensörler Sensor üzerinde gerçekleşen değişiklikleri öğrenmek için olay dinleyicisi kullanılır. SensorEventListener <olay_dinleyicisia_adı> =new SensorEventListener(){ public void onSensorChanged(SensorEvent sensorEvent) { Sensörde oluşan değişik olduğunda çalışacak metottur. } public void onAccuracyChanged(Sensor sensor, int accurary) Sensör değerlerinde değişiklik olduğunda çalışacak metottur.

7 Sensörler Makinedeki kullanılacak olan sensör sensorManage’i getDefaultSensor ile Sensor türünde bir değişkene tanımlanır. Sensor <sensordeğişkeni>= sensorManager.geDefaultSensor(Sensor.sensöradı); Oluşturulan sensör dinleyicileri, oluşturulan sensör değişkenide kullanılarak sensorManager’ın registerListener metoduna atanır. sensorManager.registerListener(<olay_dinleyicisia_adı>, <sensordeğişkeni>, SensorManager.SENSOR_DELAY_NORMAL);

8 Android Konum Uygulamaları
Kaynaklar: [1] [2] [3]


"BSM447 – MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları