Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YÖNLERİMİZ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YÖNLERİMİZ."— Sunum transkripti:

1 YÖNLERİMİZ

2

3

4 ana yönler arasında kalan yönlere ara yönler denir
ana yönler arasında kalan yönlere ara yönler denir. kuzeydoğu : kuzey ile doğu arasındaki yöndür. kuzeybatı : kuzey ile batı arasındaki yöndür. güneydoğu : güney ile doğu arasındaki yöndür. güneybatı : güney ile batı arasındaki yöndür. yönlerin bulunması: yönleri bulmak için; a) pusuladan b) güneşten c) kutup yıldızından yararlanırız. pusula ile yön bulma yönler en kolay ve doğru olarak pusula ile bulunur. pusula cep saatine benzer. ortasında hareket edebilen bir ibresi vardır. pusulayı düz bir yere koyduğumuzda ibrenin renkli ucu daima kuzeyi gösterir. yüzümüzü kuzey yönüne döndüğümüzde; * arkamız güney, * sağımız doğu, * dolumuz batı olur.

5

6 Yön, belli bir noktaya göre, bir yerin bulunduğu taraftır
Yön, belli bir noktaya göre, bir yerin bulunduğu taraftır. Evimizin, okulumuzun, mahallemizin hangi tarafta olduğunu, bulunduğumuz noktaya göre yönünü söyleyerek tarif ederiz. Örneğin, evimizin okulun neresinde olduğu sorulduğunda,"Okulun güneyindedir." diye cevap veririz.           Ayrıca, ilimizin, bölgemizin, yurdumuzun, komşularımızın bulundukları yerleri belirtirken de yönlerden yararlanırız.           Demek ki yönler; bir yerin bilinen başka bir yere göre, hangi tarafta olduğunu bilmemize yaramaktadır.          Günlük yaşantımızda bazen bir yer tarif etmek durumunda kalabiliriz. Sorulan yerin adresini biliyorsak söyleriz. Daha kolay bulunması için de bazı açıklamalar yaparız.          Örneğin, bize bir okulun yerini soran kişiye şöyle bir tarif yapabiliriz: “Şu ana caddeden ileri doğru gidiniz. İlk kavşaktan sağa dönünüz. Karşınıza bir postahane çıkar. Postahanenin güneyinde yer alan bina aradığınız okuldur.” Bu tarifte yer alan “güney” sözcüğü bir coğrafî yönü göstermektedir.         Coğrafi yönler bir yerin bilinen başka bir yere göre hangi tarafta olduğunu belirtir.

7 MİNARENİN KAPISI GÜNEYE BAKAR.
YÖN NEDİR? Belli bir noktaya göre olan yer, taraf. Evimizin, okulumuzun, mahallemizin hangi tarafta olduğunu,bulunduğumuz noktaya göre yönünü söyleyerek tarif ederiz. Örneğin, evimizin okulun neresinde olduğu sorulduğunda, “Okulun doğusundadır.” diye cevap veririz. Demek ki yönler; bir yerin bilinen başka bir yere göre, hangi tarafta olduğunu bilmemize yaramaktadır. Yönler, ana yönler ve ara yönler olmak üzere ikiye ayrılır. Aradığımız yer, tam olarak ana yönün gösterdiği yerde olmayabilir. Ana ve ara yönler yardımıyla, aradığımız yerin tam yönünü saptarız. PUSULA İLE YÖN BULMA Yönler en kolay ve doğru olarak pusula ile bulunur. Pusula cep saatine benzer. Ortasında hareket edebilen bir ibresi vardır. Pusulayı düz bir yere koyduğumuzda ibrenin renkli ucu daima kuzeyi gösterir. Pusula kullanılırken çevresinde onu etkileyecek. [Metal aletlerin olmaması gerekir. GÜNEŞ’TEN YARARLANMA YÖNTEMİ Sabahları Güneş’in doğduğu yöne sağ kolumuzu uzatırsak, sağımız doğuyu, solumuz batıyı, önümüz kuzeyi, arkamız da güneyi gösterir. Akşam vakitlerinde de sol kolumuzu Güneş’in battığı yöne doğru çevirmemiz gerekir. Bu anda gölgemizi önümüze alırsak kuzeye yönelmiş oluruz. Bu durumda arkamız güneyi, sağımız doğuyu, solumuzda batıyı gösterir. Güneş, öğle vakti tam tepedeyken, yere diktiğimiz çubuğun gölgesini ölçeriz. Bulduğumuz en kısa gölge uzunluğu, kuzeyi; karşı tarafı da güneyi gösterir. Yüzümüzü kuzeye dönersek, sağ taraf doğuyu, sol taraf da batıyı gösterir. KUTUP YILDIZI’NDAN YARARLANMAK Bulutsuz gecelerde gökyüzüne bakılınca bu yıldız kolaylıkla fark edilir. Çünkü en parlak yıldızdır. Kutup Yıldızı’nın yeri sabittir. Kutup Yıldızı her zaman kuzeyi gösterir. Kuzeyi bulduktan sonra da diğer yönleri tespit edebiliriz. KARINCA YUVALARININ AĞZI GÜNEYE BAKAR. KAYALARIN YOSUNLU TARAFLARI KUZEYE BAKAR. MİNARENİN KAPISI GÜNEYE BAKAR.

8


"YÖNLERİMİZ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları