Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kendini tanımanın önemi nedir? Kendini tanıma penceresini açıklayınız.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kendini tanımanın önemi nedir? Kendini tanıma penceresini açıklayınız."— Sunum transkripti:

1 Kendini tanımanın önemi nedir? Kendini tanıma penceresini açıklayınız.
Kendini tanıma nedir? Kendini tanımanın önemi nedir? Kendini tanıma penceresini açıklayınız.

2 İLETİŞİM BECERİLERİNE GİRİŞ
3.Hafta -Sözsüz İletişim

3 Sözsüz İletişim Bir mesajı iletirken, iletişim halindeyken en fazla neleri kullanıyoruz? Söz: %7 Ses: %38 Beden Dili:%55

4 Sözsüz İletişim Kişilerarası ilişkilerde hem sözlü hem de sözsüz mesajlar kullanılır. Sözcükler ve sözcüklerle ifade edilenler dışında kalanlar sözsüz iletişimi oluştururlar. Başka bir deyişle insanların vücutlarını, yüzlerini kullanarak birbirlerine mesaj iletmeleri sözsüz iletişim sayılır.

5 Sözsüz İletişim İnsanlar ne dediğinize değil, ne yaptığınıza bakar.
Davranışınız ne ise siz osunuz. Dünyadan alacağımız karşılık , Dünyaya verdiğimiz tepkiye bağlıdır. Bu yüzden çevremizde olumlu izlenimler bırakacak beden dili özelliklerini bilmek işimize yarayabilir.

6 Sözsüz İletişim Dünyada tekrarlanamayacak tek şey ilk izlenimdir.
İnsanlar üzerinde yarattığımız ilk izlenim 30 saniye içinde oluşur. Bu süreyi bilinçli olarak kullanmak karşımızdakiler üzerinde istediğimiz izlenimin doğmasına imkan vermektedir.

7 Sözsüz İletişimin İşlevleri
Sözlü iletişimi desteklemesi ve onun akıcılığına katkıda bulunması (Konuşan kişi yüzünü ve bedenini kullanarak sözlü anlatımını destekler. Dinleyen ise sergilediği yüz ve beden ifadeleri ile konuşana geri bildirim yapar.) Kişilerarası iletişimi başlatmadaki önemli rolü (Göz ilişkisi, hitap edilecek kişiye doğru yönelme)

8 Sözsüz İletişimin İşlevleri
Sözel olmayan davranış kelimelerin yerini alabilmesi (maçı kazanan takım soyunma odasına geldiğinde yüzlerinden kazandıklarının anlaşılması) Bazı hareketlerle sözel mesajların yalanlanabilmesi

9 Sözsüz İletişimin Özellikleri
Sözsüz iletişim duyguları belirtir.(Düşünceler sözlü iletişimle, duygular ise sözsüz iletişimle en rahat ifade edilmektedir.) Sözsüz iletişim çift anlamlıdır.(Sinirli olan kişinin ses tonu ve bedeni kızgınlık dolu mesajlar gönderirken, sözleri ile bunu saklamaya çalışması) Sözsüz iletişim belirsizdir.(Sessizliğin anlamı nedir?)

10 Sözsüz İletişim\Baş Hareketleri
BAŞIN KULLANIMI Başın duruş şekli, kişinin iletişimdeki konumu hakkında bilgi verir. Başın yukarıda olması genelde üstünlük hali olarak yorumlanmaktadır.

11 Sözsüz İletişim\Baş Hareketleri
Nötr Baş Pozisyonu Duydukları konusunda nötr bir tavra sahip birisinin pozisyonudur. Baş genellikle hareketsiz olup ara sıra ufak eğilme hareketleri yapabilir.

12 Sözsüz İletişim\Baş Hareketleri
İlgilenmiş Baş Pozisyonu Kafa bir yana doğru eğildiğinde bu kişinin ilgilenmeye başladığı anlamına gelir.

13 Sözsüz İletişim\Baş Hareketleri
Onaylamayan Pozisyon Baş aşağıya eğikken tavrın olumsuz hatta yargılayıcı olduğunu gösterir.

14 Mimikler Duygular ve ruhsal durum hakkında bilgilendirir. Bireyin karşısındaki insanları dinleyip, dinlemediğini, onaylayıp onaylamadığını, güven duyup duymadığını gösteren duyguların yüze yansıma şeklidir. İnsan yüzünün yaklaşık olarak farklı ifadeyi yansıtabildiği, yüz ifadeleri ile ilgili yapılan çalışmalarda ortaya konmuştur.

15 Kaş Hareketleri Kaşlar kişinin yüzünün ve gözlerinin vereceği mesajlara güç katmakta, anlamlandırmaktadır. Kaşların yukarıya doğru kalkması; şaşkınlık, korku, bir şeylerin farkına varma Kaşların aşağıya inmesi ise kızgınlık, endişelenmeyi gösterir.

16 Göz Teması Göz teması güçlü bir iletişim aracı olma özelliğine sahiptir. Göz teması doğal ve rahat olmalıdır. Gözlerdeki pırıltı, gözlerinden okunmak, göz göze gelmekten kaçınmak gibi deyişler göz temasının insan iletişiminde ne denli önemli olduğunu göstermektedir.

17 Göz Teması Araştırmalar, sosyal bir karşılaşma sırasında bakanın, bakışlarının karşıdakinin yüzünde gözler ve ağız arasındaki bir üçgene baktığını göstermiştir.

18 Göz Teması Yan Bakış Yan bakış ilgi veya saldırganlık iletmekte kullanılır. Aşağı dönük kaşlar, çatık alın saldırgan ve eleştirel bir tavır anlamına gelir.

19 Omuz Hareketleri Kişi yaptığı hareketlerle karşısındakileri etkiler.
Örneğin iş mülakatına gittiğimiz zaman kendimize güvenimizi ya da çekingenliğimizi omuz duruşumuzdan belli ederiz. Omuzun düşük olması çekingenliği, dik olması kendimize güvenimizi gösterir.

20 Konuşma Yönü Daima konuştuğunuz veya sizinle konuşan insana dönük durmak iletişimin etkin olması için gereklidir.

21 Mesafe Kişinin diğer insanlarla arasına koyduğu uzaklık onlara karşı olan duyguları ile ilgilidir. Kendimize çok yakın hissettiğimiz kişilere yaklaşır, hatta onlara temas ederiz. Ama pek de hoşnut olmadığımız kişiler söz konusu olunca onlardan uzaklaşmaya ve aramıza mesafe sokmaya çalışırız.

22 Mesafe Mahrem Mesafe: cm. Duygusal bakımdan çok yakın hissettiğimiz insanlarla olan mesafemiz. Samimi Mesafe: cm. Birbirini tanıyan ve rahat hisseden insanlar arasındaki mesafe Sosyal Mesafe: 80 cm-2 m. Resmi ilişkilerin sürdürüldüğü mesafe Açık Mesafe: Topluma açık tanımadığımız kişilerle olan mesafe

23 Oturma Düzeni Karşı karşıya oturmak genellikle rekabeti ifade eder. 90 derecelik açıyla oturmak işbirliği sağlamak amacıyla kurulan bir ilişki içinde uygun olan oturma şeklidir. Yanlamasına oturma düzeni arkadaşça ve dostça ilişki kurmaya imkan verir. İnsanlar ilgi duymadıkları ve ilişki kurmak istemedikleri kişilerle çapraz ve mümkün olduğu kadar uzak oturur ve böylece göz teması imkanını da azaltmış olur.

24 Dış Görünüş Kişilerin üzerlerine giydikleri özellikle ilk izlenim açısından önemlidir. Kişinin kendisine gösterdiği özen, çevreden göreceği itibar ve saygıyı etkiler. Etkiler mi?

25 Farklı kültürlerde sözsüz iletişim
Vücut dilindeki kültürel farklılıklar değişik çeşitlerde karşımıza çıkar; mesela fiziksel temas, kişiler arasındaki konuşma mesafesi, aynı cinsiyetten kişilerin etkileşimi, farklı cinsiyetten kişilerin etkileşimi gibi. Örneğin bazı kültürler, fiziksel temasa gelince çok anlamlı olabilirler. İtalya'ya da sarılma ve iki yanaktan birden öpme çok yaygın ve kabul edilen bir selamlaşma iken; Japonya'da selamlaşma sadece baş eğerek yapılan bir hareketten ibarettir ve kişiler birbirlerine genelde dokunmazlar.

26 Farklı kültürlerde sözsüz iletişim
Başka bir ülkeye seyahat eden bir kişi, iş için ya da eğlence için olsun, vücut dili ilgili en azından bir bilgi sahibi olmalıdır. İş yaşamında yanlış vücut dili, çok çabuk bir biçimde ilişkiyi olumsuz etkileyebilir ve genellikle, yanlış vücut dili düşmanlığa ve hatta tehlikeli durumlara yol açabilir.

27 Farklı kültürlerde sözsüz iletişim
El Sıkışmak: El sıkışmak her yerde aynı şekilde değildir. Kuzey Avrupa'daki bölgelerde çabuk ve hızlı el sıkışmak genel geçer durumdur. Güney Avrupa, Orta ve Güney Amerika'daki bölgelerde ise el sıkışmak daha uzun ve daha sıcaktır. Genellikle, sol el sıkılan ellere, dirseğe ve hatta gömlek yakasına dokunur. Türkiye'de, sert ve sıkı bir el sıkışma kaba ya da saldırgan olarak değerlendirilebilir. Bazı Afrika ülkelerinde, gevşek bir el sıkışması standarttır.

28 Farklı kültürlerde sözsüz iletişim
-Kişisel Alan: Birçok insan diğerlerinin fazla yakınına gelmesinden çok hoşlanmaz. Bazı kültürlerde, insanların sizin kişisel alanınıza yaklaşması gayet normaldir. Eğer Çin'de bir kişi ile iş yapıyorsanız, o kişi sizin yakınınıza yaklaşırsa şaşırmamanız gerekmektedir, bu normaldir. Diğer bir taraftan, bazı kültürlerde, alanları geniş tutmak genellikle normaldir. Lütfen unutmayınız ki kişisel alan eğitim ve kültüre bağlı olarak değişmektedir. Eğer bir kültürdeki özel normdan emin değilseniz, kendi kişisel alanınıza bağlı kalın ve ne kadar yakınınıza geleceğini karşı tarafa bırakın.

29 Farklı kültürlerde sözsüz iletişim
Hareket ve Jestler: Eğer bir Felemenk insanı bir şeyi beğenirse, kulağına doğru sürtünen bir el işareti yapar. Ama bu davranış Felemenklere özeldir ve neredeyse başka hiçbir kültürde tanınmaz. Hatta saldırgan bir davranış olarak bile görülebilir. Bu yüzden, yemeğin güzel olduğunu söylemek daha iyidir. Surinam gibi bazı kültürlerde, parmak ucunu öpmek yemeği beğendiğine dair bir işarettir.

30 Farklı kültürlerde sözsüz iletişim
Birine el sallamak da başka bir şeydir. Biz bunu avuç içimizi yukarı kaldırarak yaparız, ama bazı kültürlerde, mesela Somali'de, bu durum anlaşılmaz çünkü onlar sağ tarafta avuç içi ile aşağı doru el sallarlar. Bunun yanında çok bilinen "başparmak kaldırma" işareti vardır. Birçok ülkede, her şeyin yolunda olduğuna dair bir işarettir. İran’da ise bu hareket orta parmağı göstermekle aynı harekettir.

31 Farklı kültürlerde sözsüz iletişim
Bunun yanında başparmakla ve işaret parmağıyla yapılan çember her yerde aynı anlama gelmez. Burada, özellikle de dalgıçlar arasında " tamam" işaretidir. Japonya'da, bu işaret para anlamına gelir ve hesabı istemek için kullanılır. Güney Amerika'da ise bu işaret müstehcen bir harekettir.


"Kendini tanımanın önemi nedir? Kendini tanıma penceresini açıklayınız." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları