Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bölüm 3 Karşı Gelme Bozukluğu

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bölüm 3 Karşı Gelme Bozukluğu"— Sunum transkripti:

1

2 Bölüm 3 Karşı Gelme Bozukluğu

3

4

5

6 YAYGINLIK VE EŞ TANI KGB tek başına nadiren görülür. Hiperaktivite, kaygı ve duygu durum bozuklukları ile yüksek düzeyde bağlantılıdır. Bu nedenle, KGB teşhisi konanların yaklaşık % 80’i DEHB’lidir ve DEHB tanısı konanların aşağı yukarı % 60’ında da KGB vardır.

7 KGB’NİN ÖZELLİKLERİ Tanı kriterlerinin ileri sürdüğü gibi, KGB’nin belirgin özellikleri; gelişime uygun olmayan davranışlar, yüksek düzeyde olumsuzluk içeren davranışlar, itaatsizlik, özellikle otorite figürlerine yönelmiş düşmanca tavırların ardından gelen karşı koyma ve meydan okuma davranışlarıdır.

8 KGB’NİN ETİYOLOJİSİ KGB’nin gelişimindeki nedensel faktörler; biyolojik faktörler, çocuk yetiştirme ve ailevi faktörler, çocuğun sosyo-bilişsel gelişimi şeklinde üçe ayrılabilir.

9 Biyolojik Faktörler ADRENERJİK GENLER: Adrenalin taşıyan hormonal genler DEHYİDROEPİANDROSTERONE (DHEDS): Erkeklerde testesteron ve kadınlarda enstrojen üreten kolostrolden üretilen doğal steroid. HİDROKSİNDOLEASETİK ASİT: Seroloninin metabolizmadaki biçimi

10 Çocuk Yetiştirme ve Ailevi Faktörler

11 Çocuğun Özellikleri BİLİŞSEL BOZULMA: İşlevsel olmayan düşünceyi ifade eder.

12 KARŞI GELME BOZUKLUĞUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ
Klinisyenler ve diğer uzmanlar tanıyı koyarken tanılayıcı görüşme, ölçekler ve okuldan elde edilen değerlendirme ve bilgilerden yararlanmaktadırlar.

13 TEDAVİ STRATEJİLERİ KGB bulunan çocuklara müdahaleyle ilgili bildiğimiz kadarıyla sadece iki araştırma bulunmaktadır. Çalışmaların Sonuçlarını Değerlendirme

14 İNANILMAZ YILLAR EĞİTİM PROGRAMI
Ebeveyn Müdahale Eğitim Programı

15 60 adet film ve 14 oturumdan oluşan bir başka programın içeriği de şöyledir:
Kişisel Otokontrol İletişim Becerileri Problem Çözme Becerileri

16 Öğretmen Eğitimi Müdahale Programı
Çocuk Eğitim Müdahale Programı

17 OKUL TEMELLİ MÜDAHALELER: JACK STRAW
Problemin Değerlendirilmesi İŞLEVSEL TANIMLAMA: Hedef davranışın kayıt tutma amacı ile tutarlı bir şekilde tarif edilmesi ANEKDOTSAL VERİ: Belirli bir zaman içinde belirlenen hedef davranışların yazılı gözlemlerini içeren davranış kaydı

18 Devam ediyor

19

20 Devam ediyor

21

22 Etkin Bir Müdahale Planı Geliştirme
Kısa- vadeli önlem Alternatif becerilerinin öğretimi Problem davranışlara karşı tepkiler Uzun-vadeli önlem

23 ÖZET Bu bölümde KGB teşhisi konulmuş okul çağındaki çocukların davranışlarını tanımlamakta başarı elde etmiş araştırmalara dayalı birçok müdahaleyi tanımladık. Bunlardan en popüler olanı “İnanılmaz Yıllar Eğitim Programıdır.


"Bölüm 3 Karşı Gelme Bozukluğu" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları