Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KONVULZİYON GEÇİREN HASTAYA MÜDAHALE Hemş. Rukiye AKDENİZ Hemş

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KONVULZİYON GEÇİREN HASTAYA MÜDAHALE Hemş. Rukiye AKDENİZ Hemş"— Sunum transkripti:

1 KONVULZİYON GEÇİREN HASTAYA MÜDAHALE Hemş. Rukiye AKDENİZ Hemş
KONVULZİYON GEÇİREN HASTAYA MÜDAHALE Hemş. Rukiye AKDENİZ Hemş.Emel ÖZAKKAŞ

2 STATUS EPİLEPTİKUS Nöbetlerin çoğu 3 dakikada sonlanır, 10 dakikadan uzun süren nöbetlerin ise SE'a dönme olasılığı oldukça yüksektir. SE hastayı ölüme kadar götürebilen ciddi bir olaydır. Daha önce hiç epilepsi nöbeti geçirmemiş olan bir kişide gelişen beyin zarları iltihabı, beyin tümörü yada zehirlenmesi status epileptikus tablosuna neden olabilir. Nöbetin 30 dakika süreyle devam etmesi ve aralarda bilinç açıklığı olmaksızın sık sık tekrarlaması. Son yıllarda 10 dakikadan uzun süren nöbetlere SE denilmesi önerilmiş ancak bu görüş henüz kabul edilmemiştir.

3 STATUS EPİLEPTİKUS-2 Bu durumda olayı yaratan nedenin en kısa zamanda ortaya konulup,nedene yönelik yoğun bir tedavi uygulaması gerekir. Son yıllarda 5-10 dakikayı geçen konvülzif nöbetlere status gibi yaklaşılması görüşü yaygın olarak desteklenmektedir.

4 BELİRTİLERİ * Nefes darlığı, nefes kesilmesi
Bilinç kaybı Bayılma Titreme, yere düşme Halüsinasyon Otururken uzaklara dalma Hareketlerini kontrol edememe Kriz sonrası şaşkınlık, uyku hâli . * Nefes darlığı, nefes kesilmesi * Dokularda ve yüzde morarma * Aşırı tükürük salgılanması * İdrar kaçırma

5 TANI NASIL KONUR? Tanı,hasta semptomatik iken EEG’de epileptik boşalımın gösterilmesi ile konulur.

6 KONVÜLZİYONDA MÜDAHALE

7 Olay yeri değerlendirilerek gerekli güvenlik önlemleri alınır.
Çocuğun bilinci ve ABC ’si değerlendirilir. 5 L/ dakika oksijen verilir. Çocuk monitorize edilir. İntranazal / IV Midazolam (0,1 mg/kg/doz) uygulanır ve 5 dk beklenir. Düzelmezse ilaç tekrarlanır, yine 5 dk beklenir. Nöbet durdu ise hasta, bilinci açılana kadar gözlenir. Nöbet durmadı ya da 5-10 dk ’dan uzun sürmüşse Fenitoin mg/kg/doz IV (infüzyonla 60 dk’da) uygulanır. Maksimum doz:1000 mg

8 Fenitoin infüzyonundan 10 dk sonra nöbetler devam ediyorsa hasta dirençli status epileptikus dönemine girmiştir. Bu dönemde : Fenitoin 5-10 mg/kg/doz İV yoldan ek doz verilebilir. Nöbet devam ediyorsa IV Levatirasem 25-30mg/kg (max doz:1 gr) Topiramat 5-10mg/kg oral yükle ve günlük 2 dozda olacak şekilde 5mg/kg/gün dozunda devam edlir. Levatirasem için kontrendikasyon varsa yada karaciğer veya metabolik hastalık şüphesi yok ise IV Valporoat 25 mg/kg (max:1000 mg) inf.verilir.

9 Konvulsiyon levatirasetam yada valporoat infuzyonundan sonra devam ediyorsa
Fenobarbital mg/kg IV infuzyonla verilir. Yukarıdaki ilaç uygulamalarından sonra nöbet durmazsa Midazolam 0,1 mg/kg/saat hızında infuzyonuna başlanır.Nöbet devam ediyorsa infuzyona 0,2 mg/kg/saat hızında devam edilir.

10 Eğer Midazolam infüzyonu max düzeye (2 mg/kg/saat) çıkılmasına rağmen klinik nöbetler devam ediyorsa solunum arresti yönünden hasta değerlendirilir.


"KONVULZİYON GEÇİREN HASTAYA MÜDAHALE Hemş. Rukiye AKDENİZ Hemş" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları