Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ANNE SÜTÜNÜN AİLEYE VE EKONOMİYE YARARLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ANNE SÜTÜNÜN AİLEYE VE EKONOMİYE YARARLARI"— Sunum transkripti:

1 ANNE SÜTÜNÜN AİLEYE VE EKONOMİYE YARARLARI
Doç. Dr. Nursan ÇINAR The American Academy of Pediatrics strongly supports breastfeeding for virtually all mothers and infants. This presentation is designed to explain  Why breastfeeding is important for babies and their mothers and families  How breastfeeding can be optimally supported  The role every health care professional can play in supporting breastfeeding in hospitals, clinics, offices, and the community

2 En iyi besin anne sütü

3 Emzirmenin bebek sağlığı üzerine tartışmasız üstünlüklerinin yanında başta anne olmak üzere tüm aileye ve ekonomiye olan katkıları da son derece önemlidir.

4 Düşük doğum sonrası depresyon riski.
Güçlü duygusal bağ. Kendine güven ve haz. Düşük doğum sonrası depresyon riski. Emzirme anne ile bebek arasındaki bağı güçlendirir. Emziren annelerin kendilerine güvenleri ve annelikten aldıkları haz daha fazladır. .Böylece de doğum sonrası depresyon riski azalır.

5 Anne sütü hiçbir zaman birebir taklit edilemez
Anne sütü hiçbir zaman birebir taklit edilemez. Bu nedenle emzirmeyen anneler hangi mamanın bebekleri için daha iyi olduğu konusunda oraya buraya koşuştururlarken, emzirmeyi seçen anneler bebeklerinin en iyi "mamayla" beslendiklerinden emindirler.

6 Emziren annenin "temiz su" bulma endişesi yoktur.

7 Yeterli sıklıkta ve doğru emzirme tekniği ile beslenince bebek uyur, anne dinlenir. Anne-bebek uyumu sağlanmıştır.

8 Emzirmek anne için doğal bir sakinleştiricidir.
Emzirme annenin uterusunun eski haline dönmesini hızlandırır. Emziren annelerin doğum sonrası kanama riski önemli ölçüde azalır.

9 Emziren anneler doğum sonrası daha kolay kilo verirler.
Emzirme doğal bir gebelikten korunma yöntemidir. Emzirmek biberonla beslemekten daha kolaydır.

10 Annenin sağlığını korur
Emziren annelerde demir eksikliği anemisi ortaya çıkma riski azalır. Emziren annelerde doğum sonrası kanama miktarı daha az olduğundan ve emzirmeye devam ettikleri sürece adet görme olasılıkları daha düşük olduğundan bu anneler, doğumda kaybettikleri demir depolarını daha kısa zamanda tekrar oluştururlar.

11 Annenin sağlığını korur
Emziren annelerin meme kanserine yakalanma riski daha düşüktür . Bir çalışmada emzirmenin meme kanseri riskini %4,3 azalttığı, Kanada’da yapılan diğer bir çalışmada da hayatlarında en az 16 ay emziren kadınlarda meme kanserinin %6 azaldığı bulunmuştur.

12 Aslında, sadece bir bebek sahibi olmak ortalama %7 ve emzirmenin her yılı için %4,3 meme kanserini azaltmak üzere bir bonustur.

13 Annenin sağlığını korur
Emzirme diabetik annenin günlük insülin ihtiyacını azaltır. Gestasyonel diyabet geçmişi olmayan kadınlarda emzirme yapılan her bir yıl için %4 ile 12 tip 2 diyabet riskini azaltmaktadır ( bu çalışma hemşireler arasında yapılmıştır, toplumun geneli için dikkatli bir çalışma yapılmalıdır)

14 Annenin sağlığını korur
Emziren annelerde endometriozis hastalığının ilerleme hızı daha düşüktür.

15 Annenin sağlığını korur
Emzirmek annenin ileride yumurtalık kanserine yakalanma riskini %21 azaltır. Rosenblatt KA, Thomas DB, "WHO Collaborative Study of Neoplasia and Steroid Contraceptives". Int J Epidemiol. 1993;22:

16 Emzirmek annenin ileride endometrium kanserine yakalanma riskini azaltır.

17 Emzirme anneyi ileride ortaya çıkacak osteoporozdan korur.

18 Kalp Hastalığı riski azalır.
Emzirme sırasında, total kolesterol, LDL kolesterol ve trigliserid düzeyleri azalırken faydalı HDL düzeyi yüksek kalır.

19 Bebeklerini emziren kadınlarda multiple sikleroz gelişme olasılığı daha azdır.

20 Rematoid artirit Obezite Lupus

21 Emzirmenin Aileye Faydaları
Bebeğin emzirildiği ailelerde telaşe azalır. Emzirme aileye zaman kazandırır.

22 Bebek bezleri daha az kokuludur.

23 Gece bebeğe besin hazırlamak için kalmak gerekmeyeceği için hem aile bireylerinin özelliklede babaların uykusu bölünmez ve gece boyu uyudukları için daha fazla dinlenirler.

24 Emzirilen bebekler daha az hasta olacağı için ailenin sağlık harcamaları azalır.

25 Hasta çocuklarıyla uğraşmayan ebeveynlerin iş gücü ve iş verimliliği artar.

26 Emzirme ile daha sağlıklı nesiller yetiştirilir.

27 Aile daha rahat bebeğiyle birlikte dışarı çıkabilir.

28 Sosyal Açıdan Yararları
Kadına bebeği olsa dahi sosyal yaşama tam olarak katılıma devam etmesi için imkan tanır.

29 Anne emzirme yoluyla ağlayan bebeği kolayca susturabileceği için gürültü açısından çevresini rahatsız edici durumlar azalır.

30 Emziren anneler arasında bebeklerini besleme açısından sosyo-demografik farklar ortadan kalkar.

31 Ekonomiye faydaları Anne sütü bebekler için en ucuz ve en iyi gıdadır. Diğer mama ve gıdalar oldukça pahalıdır. Anne sütü ise bebek için değeri parayla ölçülemeyecek kadar yararlıdır.

32 Mama kullanımı ülke bütçesine de ciddi bir yük getirmektedir.
Emziren anneler hem zamandan hem de çocuk doktoru parasından anlamlı bir şekilde tasarruf ederler.

33 Emzirme, uzun vadede sağlıklı bir çocuk, ergen ve yetişkin nüfus ile sağlık maliyetlerini azaltabilir. Emziren annelerde daha sağlıklı olacakları için anne sağlığı ile ilğili harcamalar azalır.

34 Emzirilen bebekler daha sağlıklı bebeklik ve çocukluk geçireceği için ebeveynlerin işe devamsızlığı azalacaktır. Bu işverenin emzirmeyi desteklemesi için önemli bir sebeptir.

35 Sadece hazır mama ile beslenen bir bebeğin aile ekonomisine yükü ; Bebeğin yaklaşık olarak bir haftada 1,5 kutu tükettiği düşünülürse 1 kutu formula 20TL Haftalık masraf 30 TL Aylık 120 TL 120x6=720 TL (sadece ilk 6 ay için tasarruf)

36 Hesaplamaya aşağıdakiler ilave edilmemiştir.
Elektrik maliyeti Su maliyeti Deterjan maliyeti Çocuk bezi maliyeti Biberon ve eklerinin maliyeti Slide 6.36

37 Hastalık Maliyet Kalemleri Tasarruf ($) TOPLAM: $3.6 Milyar
Otitis media Cerrahi & tıbbi tedavi, zaman ve ücret kaybı $ 365,077,440 Gastroenteritis Doktor kontrolu, ücret kaybı, çocuk bakımı ve hastaneye yatma $ ,941,253 Necrotizing Enterocolitis (NEC) Cerrahi tedavi, ücret kaybı ve premature ölümler $3,279,146,528 TOPLAM: $3.6 Milyar Amerika toplam nüfusu için geçerli bir maliyet çalışmasıdır. Adapted from: Weimer. The economic benefits of breastfeeding: A review and analysis, Food Assistance & Nutrition Research Report No. 13. Wash.D.C., USDA, 2001. Slide 6.37

38 Çevreye Yararları Emzirme doğaldır ancak, yapay mamalar için bir çok fosil yakıt tüketilerek ve plastik ambalajlar kullanılarak çevreye zarar verilmektedir.

39 Emzirme Bebek, Anne, Aile, Toplum, Ekonomi ve Çevre için en iyi seçenektir.

40 Teşekkürler


"ANNE SÜTÜNÜN AİLEYE VE EKONOMİYE YARARLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları