Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MARATON.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MARATON."— Sunum transkripti:

1 MARATON

2 MARATON Maraton, Atletizmde en uzun mesafeli (42
MARATON Maraton, Atletizmde en uzun mesafeli ( m), sert tabanlı yollarda gidiş dönüş olarak yapılan mukavemet koşusudur. Adı eskiYunanistan'daki Marathon Savaşı'ndan gelir. İlk kez 1896'da düzenlenen Atina olimpiyat oyunları'nda koşuldu, 1924 yılında m olması benimsendi. Uluslararası amatör atletizm federasyonu 1992 yılından itibaren m'de yarı maraton dünya şampiyonası düzenlemeye başladı.

3 Maraton parkurları aynı nitelikte olmadığı için dünya rekoru kaydı tutulmaz, sadece en iyi derece vardır. Türkiye'de maraton, ilk kez 1937'de resmi yarışmalarda yer aldı 'lerde bayanlar da resmen yarışmalarda yer almaya başladı. uluslararası popüler yarışma olarak Boston maratonu, Türkiye'de ise 1979'dan beri yapılmakta olan Asya- Avrupa (Avrasya) maratonu gösterilebilir.

4 Maraton günümüz olimpiyatlarının en önemli sporu olup simgesellik bir yana mukavemet yarışlarının en zorlusudur. Rekabetin çok uzun bir parkura yayılmış olmasından dolayı izlenmesi pek zevkli değildir. Genellikle stadyuma girildiğinde -ki burası hesaplanmıştır: genellikle maratoncular stadyum çevresinde seyirciyi selamlamak anlamına da gelen bir tur atarlar ve bu turun sonunda finişe ulaşırlar. Maratonun en güzel anı işte bu andır. çoğu kez maratoncular bu aşamada yeri öpecek kadar yorulurlar. Maraton yarışcısı maratona çok uzun bir sürede hazırlanabilir, bu yüzden olimpiyatlarda maratonun yeri apayrıdır.

5 Maraton koşucusu nedir?
Maraton koşusunun tamamında veya çoğu bölümünde onları bitiş çizgisine götürecek tempoda koşan, amaçları hiç durmadan yarışı bitirebilmek olan sporculara denir. Maraton koşucusunun yaptığı antremanlar 1. Hafta'da km koşu, 2. Darbesiz egzersizler, 3. Kademeli olarak artırılan uzun koşular, 4. Hız antremanları, 5. Deneme yarışları

6

7 Maraton’un Çıkışı Milattan önce 490 yılında Miltiade isimli Yunan generalinin Persler tarafından Yunanistanın Marathon bölgesinde bozguna uğratılmasından sonra generalin emri üzerine saldırıyı haber vermek ve destek istemek üzere Atina’ya gönderilen Phidippides isimli asker tüm yolu koşarak almıştır. Atina’ya ulaşır ulaşmaz haberi ileten Phidippides yorgunluktan ölmüştür. Bu görev onun hayatına mal olmuş olsa da haberi zamanında yetiştirip görevini tamamlamış oldu.

8 Maraton Mesafesi Nasıl Ölçülmüştür?
Bir çok tarihçi ve o zamandan kalan buluntulara göre marathon Atina arası mesafe 42,195 metre olarak hesaplanmıştır. Gariptir ki şuanki yollar ve otobanlarla bile bu iki kent arası da bu mesafeye çok yakındır. Google Map’den Marathon Athhens arası mesafeyi hesapladığınızda 43km çıkar. Phidippides’in koştuğu yolda buna çok benzer bir rotada olmalı.

9 Modern Maraton Bu olaya dayanarak 1900’lü yılların başında Maraton koşusu 40 kilometre olarak belirlenmiştir fakat. Her olimpiyatta bu mesafe değişiklikler göstermiştir. Her 4 yılda bir yapılan Olimpiyatlarda Marathon koşusu 40 ile 43 kilometre arasında bir mesafeye denk gelmiştir. Fakat 1908 yılındaki Londra Olipiyatlarında yaşanan bir olay Phidippides’in yaşadıklarıyla birleşince, yılından itibaren tüm Maraton koşuları metre olarak sabitlenmiştir.

10

11 1908 Londra Olimpiyatlarında Ne Oldu?
1908 Londra Olimpiyatlarında Dorando Pietri adlı koşucu o yılki maratonun son metrelerinde stadyuma girdiği sırada kalbi sıkışıp yere yığılmış. Yarışmayı bitiren diğer atletler Dorando’yu görüp onu omuzlarına alıp finish çizgisine kadar gitmesine yardım etmişler.  O yıl düzenlenen olimpiyatlardaki Maratonun uzunluğu metre idi ve böyle bir olay yaşanması tıpkı Phidippides’in yaşadıklarına benzer bir şekilde olduğundan. bu tarihten sonraki tüm olimpiyatlar metre olarak netlik kazanmıştır.

12 Yarı maraton 21. 1 km'lik bir koşudur (21
Yarı maraton 21.1 km'lik bir koşudur (21.097,5 m ya da yaklaşık 13 mil 193 yd). Uzunluğu maraton'un yarısıdır ve genellikle şehiriçi caddelerde koşulur. Maratonu tamamlamakta zorlanan ve o zorluk seviyesine ulaşamamış koşucular için popüler bir koşudur. Günümüzde pek çok şehir her yıl halkın katılımına açık yarı maratonlar düzenlemektedir.

13 Popüler maraton koşuları
1. Boston maratonu 2. Asya-Avrupa (Avrasya) maratonu 3. Vodafone İstanbul Maraton Koşusu Türkiye'nin maraton koşularında ki başarıları Veli Ballı 1977 Boston Maratonu'nda ikinci, Atina Maratonun'daysa şampiyon olmuştur.

14

15 Yarı Maraton Bilgileri
"Yarı Maraton" kelimesi; 21,100 km koşusunun diğer adıdır. Yarış Tarihi ve Saati: 21,100 km koşusu; 04 Ekim 2015 Pazar günü saat 09.15'da başlayacaktır. Başlangıç ve Bitiş Noktaları: Kum Otel – Alçıtepe Köyü – Twelve Tree Copse Mezarlığı – Pink Farm Mezarlığı – İkiz Koyu – Lancashire Landing Mezarlığı – Tekke Koyu – Helles Anıtı – Seddülbahir Köyü – Fransız Anıtı – Morto Koyu (Şehitler Abidesi)

16 Güzergah Tanıtımı: Yarı maraton koşusu Gelibolu çıkartmalarının güney tarafında yapılan bir koşudur. Parkur Kum Otel’den başlar ve Alçıtepe Köyü içinden Twelve Tree Copse Mezarlığını devam edilerek, Pink Farm Mezarlığının yanından, İkiz Koyu’na oradan daTekke Koyu’na varılır. İngilizlerin Helles Anıtı geçilerek Seddülbahir Köyü’ne ulaşılır. Köyden çıkıp Fransız Anıtı’nın yanından Morto Koyu (Türk Şehitler Abidesi)’nde bulunan bitiş çizgisinde sona erer. Güzergah boyunca %8 ile -%15 arasında eğim bulunmaktadır. Parkur boyunca 15’den fazla tarihi noktaları gözlenebilir. Parkur güzergahı Gelibolu çıkartmasının tüm bölgelerindeki çeşitli mezarlıklar, çıkartma sahilleri ve köyleri kapsadığı için tarihsel olarak önemlidir.

17 YARI MARATON PARKURU SU & SÜNGER İSTASYONLARI
5. Km Su İstasyonu                 Kilitbahir’den gelen yol dönüşü 7,5. Km Sünger İstas.              Alçıtepe Köyü çıkışı 10. Km Su İstasyonu              Twelve Tree Copse – Pink Farm Mezarlığı arası 12,5. Km Sünger İstas.           İkiz Koyu 15. Km Su İstasyonu              Helles Anıtı 17,5. Km Sünger İstas.           Seddülbahir köyü çıkışındaki çeşme 21,100 Km Finish Su İstas.    Morto Koyu (Türk Şehitler Abidesi)

18

19 Beslenme İstasyonlarında (Su İstasyonları): Su, çikolata, elma ve sporcuların Maraton Fuarı'nda teslim ettiği özel içecekler bulunur. Ayrıca 22,5 Km istasyonu ve sonraki her beslenme istasyonunda enerji içeceği bulunur. Sünger İstasyonlarında: Su ve sünger bulunur. İlk Yardım:Parkur boyunca yeterli sayıda ambulans görev yapacak olup varış alanında çadır hastane kurulacaktır

20 ULTRA MARATON Ultra maraton ya da Ultra uzun mesafe, geleneksel maratondan daha uzun mesafelerde koşma sporudur. Tomoe Abe, 100 km.'yi 6:33:11'lik dereceyle koşarak bayanlar arasında 100 km. ultra maraton rekorunu kırmıştır.[1] Sporda, bedensel ve zihinsel dayanıklılık çok önemlidir. Zorlu arazilerde arttırılan sürelere idman yapmak, kalbi ve kasları güçlendirir. Ağırlık taşımak da gücü arttırır

21 Kurallar Kurallar etkinlikten etkinliğe değişir; ancak yüksek bitkinlik riski göz önüne aldığından her koşucunun, aralarda kendisiyle ilgilenen bir ekibi vardır. Koşucular, tamamen kendi güçleriyle ilerlemelidirler ve yapay soğutucu ya da havalandırma sistemleri kullanmaları yasaktır; ancak hafif koşu kıyafeti, şapka, güneş gözlüğü kullanmalı ve bolca su taşımalıdırlar. Bazı yarışlarda katılımcıların süratlerini ayarlayan refakâtçi bir koşucuya izin verilir. Yarışmacıların katettikleri yolu denetlemenin mümkün olmadığı arazi koşularında koşucular, yol boyunca, süre hesaplamalarının yapıldığı noktalara rapor vermek durumundadır. Ultra koşuculuğun pek çok türü vardır. En yaygın yarışmalar, 42 km'lik geleneksel maratondan daha uzun mesafelerin kimi zaman zorlu arazilerde koşulduğu, olağanüstü dayanıklılık başarılarıdır. Etkinlik, ya 50 km gibi belirlenmiş mesafelerde, ya da 24 saat, 3 veya 5 gün gibi belirlenmiş zaman aralıklarında yapılan koşularla gerçekleşir.

22 Koşu yerleri Ultra maratonlar atletik pistlerde, yollarda, toprak pistlerde ve açık arazilerde koşulur. Bazıları salt dayanıklılık sınamalarıyken diğerleri farklı zorluklar içerir. Kaliforniya'daki Ölüm Vadisi'nde (en: Death Valley) başlayan 215 km'lik Badwater Ultra maratonu, 2,6 km'lik tırmanışla yakıcı sıcak altında koşulur. Koşular; sıcak çöllerde ya da kutuplarda yapılabilmektedir.

23 Dünya rekorları Erkeklerde yarı maraton dünya rekoru 58:22 ile Zersenay Tadese'ya aittir. Kadınlar rekoru ise Güney Afrikalı Elana Meyer'in 1:06:44 derecesi ile Tokyo'da 15 Ocak 1999 tarihinde kırılmıştır. Erkeklerde maraton dünya rekoru 2:03:38 ile Kenyalı sporcu Patrick Makau Musyoki tarafından 25 Eylül 2011 tarihinde Berlin Maratonunda kırılmıştır.

24 VODAFONE 37.İSTANBUL AVRASYA MARATONU
Boğaziçi Köprüsü gişelerinin 250 metre ilerisinden startı verilen 42 kilometrelik yarışta erkeklerde ilk üç sırayı Kenyalı atletler aldı. Elias Kemboi Chelimo, 'lük derecesiyle ilk sırada yer alırken, Evans Kiplagat ile ikinciliği ve Silah Kipkemboi Limo da ile üçüncülüğü elde etti.


"MARATON." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları