Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI DİŞ HEKİMİ EMİNE ORUÇ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI DİŞ HEKİMİ EMİNE ORUÇ."— Sunum transkripti:

1 AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI DİŞ HEKİMİ EMİNE ORUÇ

2 Ağız sindirimin başladığı yerdir. Aynı zamanda konuşmaya yardım eder.
Dişler ise besinlerin parçalanması, öğütülmesi görevlerinin yanı sıra konuşmada önemli etkileri vardır. Dişleri eksilmiş kişilerin bazı sesleri çıkarabilmeleri zorlaşır, çiğnemede ve ısırmada da zorluk olur.

3 Ağızdaki olumsuzluklar diş sağlığının bozulmasına, sindirimin olumsuz etkilenmesine yol açar.

4 Ağız içi ortamı, mikropların yaşamlarını sürdürebilmeleri açısından son derece uygun bir besi yeri oluşturur. Temizlendiğinde, bu mikropların hastalık yapmaları söz konusu değildir.

5 AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI SORUNLARI
Ağız Kokuları Diş Çürümeleri Aft ve Uçuklar Diş Taşı veya Tartarı Diş Apsesi Diş Etinde İltihap Dişlerin Gelişim Bozuklukları AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI SORUNLARI

6 DİŞ ÇÜRÜKLERİ Diş çürükleri daha çok koyu renklenmelerle birlikte görülen oyuklardır. BAKTERİ(diş plağı) KARBONHİDRATLI GIDALAR(şeker,un gibi..) BÜNYESEL ETKENLER(tükürük bileşimi,diş yapısı gibi..) DİŞ ÇÜRÜĞÜ

7

8 DİŞİN YAPISI

9 DİŞ ÇÜRÜKLERİNİ ÖNLEME YÖNTEMLERİ
Günde iki kere dişlerimizi fırçalayarak Her gün düzenli diş ipliği kullanarak Başkasının diş fırçası ile dişlerimizi fırçalamayarak Florürlü diş macunu kullanarak Dişhekimine muntazam aralıklarla başvurarak diş çürümelerini önleyebiliriz.

10 Dişlerdeki çürükler neredeyse bütün sistemleri olumsuz etkileyen sürekli enfeksiyon odağı haline gelebilir ve kalp, böbrek, eklemler vb. yapılarda önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. O nedenle diş çürüklerini hafife almamız gerekir.

11 TARTAR(DİŞ TAŞI) Diş taşı yani tartar, tükürüğünüzdeki minerallerin ve plakların bir ürünüdür. Taş, diş eti iltihabı ve diş eti hastalıklarının başlıca nedenidir. Taş, özellikle diş eti çizgisinin altında oluştuğunda en büyük sorunu yaratır. Taş, kireçli ve serttir; temizlenmesi ise güçtür. Diş macunları yalnızca dişin yüzeyinde oluşan tartarları temizler.

12 DİŞ ETİ İLTİHAPLANMALARI
Diş eti iltihaplanmaları en önemli diş sağlığı sorunları arasındadır. Başlangıç döneminden itibaren diş etleri kolay kanar. Diş etleri, diş yuvaları ve ağız tabanındaki iltihaplanmalar genel olarak diş eti hastalığı olarak bilinmektedir. Tedavi edilmeyen diş eti iltihapları çene kemiğinin de iltihaplanmasına ve zarar görmesine yol açabilir. 

13 AĞIZ KOKULARI SEBEPLERİ:
Bakterilerin artıkları olan sülfürlü bileşikler İleri derecede diş eti rahatsızlığına sahip olanlarda Diş çürüğü, sinüzit, bademcik iltihabı, solunum sistemi hastalıkları, sindirim sorunları bulunanlarda Ölü ve ölmek üzre olan bakteriler sülfür salarak koku yapar. İleri diş eti hastalığında derin diş eti cepleri kokuya neden olur.profesyonel yardım gerekır.

14 DİŞ APSESİ Diş çürümelerine zamanında müdahale edilmediğinde, diş apsesine neden olabilir.Çürümeye neden olan bakterinin, dişin köküne ve çevre kemiğine yayılmasıdır. Bu diş kökü, şişer ve ağrıya neden olabilir. Belirtiler  Dişte sürekli ya da zonklama şeklinde ağrı;  Sıcak ya da soğuk yiyecek ve içeceklere karşı hassasiyet;  Çiğnerken ağrı;  Boyunda şişmiş lenf düğümleri  Ateş ve genel kırıklık.

15 DİŞLERİMİZİ ÇÜRÜKTEN KORUMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ??
Ağız bakımımızı aksatmamalıyız

16 Ağız bakımında neler vardır?
Diş fırçası Diş macunu Diş ipleri Ağız gargaraları

17 Dişler nasıl fırçalanmalıdır ?
Dişler sırasıyla önce ön, sonra iç ve sonra çiğneyici yüzeyleri olmak üzere fırçalanır. En arka dişlerin arka bölgeleri ve dil yüzeyi de fırçalamaya dahil edilmelidir. Dişler belirli bir düzen içinde fırçalanmazsa, her bölge tam olarak temizlenemez.

18 Dişler fırçalanırken diş fırçanız kuru olmalıdır.

19 Diş macunu leblebi tanesi büyüklüğünde, fırça kılları arasına yerleştirilmeli ve fırçalama süresince macunun dişle teması sağlanmalıdır. Diş macunu sadece fırçalamayı kolaylaştırıcı bir ajandır.

20 DİŞ FIRÇASININ SEÇİMİ İyi bir diş fırçası ağzın tüm bölgelerine ulaşabilmelidir. Kişi tarafından kullanım kolaylığı ve fonksiyonu, fırça seçiminde önemli olan iki faktördür.

21 En geç 3 ayda değiştirmeliyiz.
Orta sertlikte kıl yapısına sahip, kılları yuvarlatılmış fırçalar tavsiye edilmelidir. En geç 3 ayda değiştirmeliyiz.

22 En az 2 dakika Günde 2 kez

23 Fırçalama işlemi bittikten sonra ağız 1-2 kez çalkalanır.
Diş fırçalama süresi ortalama 2 dakikadır. Tüm diş yüzeylerinin fırçalanması gerekir. Fırçalama sırasında aşırı kuvvet uygulanmamalıdır. Sabah kahvaltısından ÖNCE ve akşam yatmadan ÖNCE dişlerin fırçalanması çürüğün oluşumunu önler.

24 Çürüğü önleyebilmek için;
1.Sularda yeterli flor olmalı 2.Dişler düzenli fırçalanma 3.Aşırı tatlı ve şekerli yiyeceklerden olabildiğince kaçınılmalı,bunlar yendiğinde mutlaka dişlerin fırçalanmalı 4.Fındık, ceviz vb. kabuklu yiyecekler dişlerle kırılmamalı En önemlisi; Diş hekimine 6 ayda bir başvurmak çürüğü önlemek ya da erken safhada yakalamada en iyi yoldur. Asit oluşumuna neden olur.

25 dİş İpİ kullanImI

26

27 Ağız gargaraları DİŞ FIRÇALANDIKTAN YARIM SAAT SONRA İKİ DAKİKA BOYUNCA GARGARA YAPILMALIDIR.

28 Hangi tür yemek olursa olsun 20 dakika sonra
ağızda koku yapmaya başlar

29 BESLENME

30 Peynir Kakao ve Çay Mineraller Yer fıstığı

31 Ağız ve diş temizliği yapmazsak:

32 6 ayda bİr diş hekİmİnİze gİtmeyİ unutmayIn 

33 teşekkürler


"AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI DİŞ HEKİMİ EMİNE ORUÇ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları