Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Antrenman programlaması

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Antrenman programlaması"— Sunum transkripti:

1 Antrenman programlaması
DERS NO 7 Antrenman programlaması

2 ANTRENMAN PROGRAMLAMASI
Planlama yeni bir buluş olmamasının yanında bazılarının öne sürdüğü gibi bir rus icadı değildir Basitce söylemek gerekirse planlama antik olimpiyat oyunlarından beridir var olan bir olgudur.

3 Flavius Philostratus, (mö
Flavius Philostratus, (mö ) çoğu tahrip olan ve yunan olimpiyat sporcuları için yazılmış bir çok planlama ve antrenman dökümanı yazmıştır Günümüzde ulaşılabilen dökümanlardan antrenörün el kitabı ve cimnastikus yarışmalara hazırlanmak için nasıl antrene edilmesi gerektiğini toparlanmanında önemini vurgulayarak anlatmaktadır.

4 hata yapmayı planlamaktır”
Planlamanın önemi Bazı antrenörler plan yapmayı işlerinin bir parçası olarak görmezler. Kendilerini çok aktif gördüklerinden antrenmanları günübirlik hazırlarlar. Ancak şunu da bilmemiz gerekir ki “ Planlamada hata yapmak hata yapmayı planlamaktır”

5 Hangi seviyede antrenörlük yaparsak yapalım, kaç yıllık deneyimimiz olursa olsun her antrenörün bir plana ihtiyacı vardır. Plan yapmadan nereden gelip nereye gideceğimizi bilemeyiz. Bir binanın plansız yapılabilmesi nasıl mümkün değilse, bir takımın plansız başarı sağlaması da o kadar zordur.

6 İyi bir organizasyon 1- Zaman kaybını önler 2- İstenmeyen durumları en aza indirir 3- Oyuncuların ilgisini canlı tutar 4- Takımı günlük, aylık, yıllık değerlendirme imkanı verir 5- Antrenör yönetici ilişkisini geliştirir. 6- Neyi, nasıl ve nezaman öğreteceğimi yanıtlar.

7 Planlama: Sporcuların yüksek antrenman seviyelerine ve performansına ulaşabilmelerine yardımcı olan metodik ve bilimsel prosedürdür. Bir antrenör organizasyonu ve planlaması kadar etkilidir Organize ve iyi planlanmış antrenman programları, gelişigüzel amaçsız yaklaşımların ortadan kaldırılmasını sağlar

8

9

10 Antrenörün, planlanan öğelerin etkili olabilmesi için yüksek düzeyde profesyonel yeterliliğe ve deneyime sahip olması gerekmektedir Program, sporcunun potansiyelini ve gelişim hızını ve imkanlarla beraber ekipmanları ele alması gerekir. Antrenman programı, sporcunun testlerde ve yarışmalarda ortaya koyduğu performansa, antrenman faktörlerinin gelişimine, yarışma takvimi üzerine kurulmalıdır.

11 Organize bir antrenman sistemi aşağıdaki antrenman planlamalarını kullanır
4 YILLIK QUADRENNİAL PLAN YILLIK (ANNUAL) PLAN MAKRODÖNGÜ (6-8 HAFTALIK PLAN) MİKRODÖNGÜ (HAFTALIK PLAN) PLAN GÜNLÜK PLAN

12 GÜNLÜK ANTRENMAN PLANI
Günlük antrenman (ders) kullanılan ana organizasyon aracıdır Antrenör sporcu ile bilgi alışverişinde bulunarak hangi antrenman faktörünün geliştirileceği konusunu belirler

13 Günlük antrenman program çeşitleri
Öğrenme Tekrarlama Beceri mükemmelleştirme Değerlendirme

14 Antrenmanın ana konusu yeni beceriler ve taktik davranışlar edinilmesini sağlamaktır
Antrenör antrenmanı organize eder, hedefleri ve ısınmayı anlattıktan sonra geri kalan süreyi becerilerin geliştirilmesine kullanır. Son birkaç dakikada da sporcunun belirlenen konuyu başarıyla tamamlama işlemi kontrol edilir. Genelde öğrenme ve tekrarlama antrenmanları yeni başlayan sporcularda sıklıkla kullanılır.

15 Antrenman şekilleri Grup antrenmanı Bireysel antrenman
Karışık antrenman Serbest çalışma antrenmanı

16 Antrenman yapısı Metodik ve fizyo-psikolojik alışkanlıklara göre antrenman küçük parçalara ayrılmaktadır. Bu anlayış, antrenör ve sporcunun yüklemeyi aşamalı olarak artırma ve azaltma ilkelerini takip edebilmelerine olanak sağlar

17 Antrenman temel yapı olarak 3 veya 4 bölümden oluşabilmektedir
3 bölümlü antrenman 4 bölümlü antrenman 1 Isınma (Hazırlık) 1 Giriş 2 Çalışma (ana bölüm) 2 Isınma (Hazırlık) 3 Bitiriş (Soğuma) 3 Çalışma (ana bölüm) 4 Bitiriş (Soğuma)

18 GİRİŞ Antrenmanın hemen başında Sporcuları toplama Yoklama alma
Amaçları anlatma Antrenörün herzaman hazırlıklı olması gerekmektedir. Giriş kısmı, 3-5 dakikayı geçmeyecek bir sürede olmalıdır

19 HAZIRLIK (ISINMA) Isınma : Antrenman konularının yerine getirilmesini sağlamak amacıyla fizyolojik ve psikolojik hazırlıktır. Isınmanın amacı : antrenmandan veya yarışmadan önce istenilen seviyeye ulaşabilmektir.

20 ISINMA Vücut ısını artırır
Sporcunun sistemlerini koordine eden merkezi sinir sistemi aktivitesini tetikler Hareket reaksiyon süresini azaltır Koordinasyonu geliştirir Sporcu kendini motive eder veya antrenör dıştan motivasyon sağlar Sakatlıkların önlenmesini sağlar

21 ISINMA İKİYE AYRILIR GENEL ISINMA ÖZEL ISINMA

22 GENEL ISINMA Genel ısınmada vücut fonksiyonlarını artırarak iş kapasitesi artırılabilir. Kan akışı artırılır Vücut ısısı yükseltilir Solunum merkezi harekete geçirilerek oksijen ihtiyacını karşılama artırılır.

23 Kuru ve sıcak tutabilecek kıyafetlerle düşük –orta seviye şiddette fiziksel aktivite en yaygın kullanılan ısınma şeklidir. Isınma süresi dakika olmalı ve son 5-10 dakikası özel ısınmaya ayrılmalıdır.

24 ÖZEL ISINMA Özel ısınmanın amacı ise sporcunun antrenmanın ana bölümünde gerçekleştireceği esas aktiviteye göre kendini ayalamasını sağlamaktır. Sporcunun temel teknikleri tekrar edmesi sayesinde merkezi sinir sistemi hazırlanır ve vücudun iş kapasitesi artırılabilir. Özel ısınmada seçilecek egzersizler sporcunun ana bölümde çalışacağı egzersizlerin türünde olmalıdır.

25 ANTRENMAN ANA BÖLÜM Antrenman amaçlarının gerçekleştirildiği bölüm esas evre veya 3.bölümdür Isınma sonrası Sporcular becerileri öğrenir Taktik hareketleri öğrenir Motorik özellikleri geliştirir Psikoloji özellikleri geliştirir

26 Antrenmanın ana bölümü birçok faktöre dayanmaktadır.
Antrenmanın derecesi Spor dalının türü Cinsiyet Yaş Antrenman dönemi Antrenör tekniği, özel biyomotor yeteneklerin ve psikolojik özelliklerin aynı anda geliştirmeye çalışabilir.

27 Daha az deneyime sahip olan sporcular ise aşağıdaki sıralamayı takip etmelidir.
Sporcunun önce teknik hareketleri yerine getirmeyi öğrenmeli ve taktik öğeleri edinmeli Daha sonra sporcu sürat ve koordinasyonu geliştirmeli Kuvveti geliştirmeli Dayanıklılığı geliştirmeli

28 BİTİRİŞ Antrenmanda yapılan vücudu zorlayıcı hareketler sonrasında sporcunun başlangıçtaki biyolojik ve psikolojik dinlenme durumuna gelerbilmesi için iş gücünün aşamalı olarak azaltılması gerekmektedir Antrenmanın bitiş bölümü basit ve 3-5 dakika hafif tempoda egzersizlerle bitirilmelidir. Sporcunun fizyolojik toparlanmasını hızlandırmak için kasların gerdirilmesi normal uzunluğuna ulaşabilmelerini sağlayabilir.

29 GÜNLÜK ANTRENMANDA HER BÖLÜM İÇİN AYRILAN SÜRE
Giriş dakika Hazırlık dakika Ana bölüm dakika Bitiriş dakika Toplam dakika

30 Antrenmanın fizyolojik eğrisinin dinamikleri
200 180 160 140 120 100 Normal biyolojik durum 70 Ant.öncesi Hazırlık Ana evre Bitiriş Ant.sonra

31 MİKRODÖNGÜ (HAFTALIK PLAN)
Antrenman metodunda mikrodöngü yıllık antrenman programının hedeflerine ulaşabilmesini sağlayan haftalık antrenman programını tanımlamaktadır Antrenmanda mikrodöngü antrenman kalitesini belirleyen yapısal bilgiler ve içeriğe sahip olduğu için en önemli araç olarak kabul edilebilir. Haftalık antrenman programı içerisindeki antrenmanlar aynı olmak zorunda değildirler Antrenmanlar, hedeflerine, kapsamlarına, şiddetlerine, ve yöntemlerine göre artırılabilir.

32 Tek doruklu mikrodöngü
Günler P S Ç C Dinlen Düşük Orta Yüksek 50-80% 80-90% 90-100%

33 İki doruklu mikrodöngü
Günler P S Ç C Dinlen Düşük Orta Yüksek 50-80% 80-90% 90-100%

34 Üç doruklu mikrodöngü Yüksek Orta Düşük Dinlen Günler P S Ç P C C P
90-100% Yüksek 80-90% Orta 50-80% Düşük Dinlen Günler P S Ç P C C P


"Antrenman programlaması" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları