Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ENM 426 ERGONOMİ Ilgın ACAR, 2015.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ENM 426 ERGONOMİ Ilgın ACAR, 2015."— Sunum transkripti:

1 ENM 426 ERGONOMİ Ilgın ACAR, 2015

2 Ergonominin İlkeleri 1. Nötral Duruşta çalış- Omurganın S biçimini koru

3 OMURGANIN S BİÇİMİNİ KORU
Neck is part of back, part of S-curve. Don’t bend or twist. Adjust equipment so your neck is in neutral.

4 OMURGANIN S BİÇİMİNİ KORU
“S” tipi duruş yerine “C” tipi duruşlar omurgada aşırı zorlanmalara neden olacaktır. 4

5 OMURGANIN S BİÇİMİNİ KORU
“V” tipi duruşlar ise daha kötü sonuçlara sebep olabilir. 5

6 OMURGANIN S BİÇİMİNİ KORU
Bu konumda ise sürekli dönüşler omurgada zorlanmalara yol açacaktır. Mümkünse çalışma noktası değiştirilmelidir.

7 OMURGANIN S BİÇİMİNİ KORU
Doğal duruşu korumak için yükleme noktası kişinin ölçülerine göre ayarlanmalıdır. Bunun için ayarlanabilir sehpalar kullanılabilir. 7

8 OMURGANIN S BİÇİMİNİ KORU
Mümkün olmayan durumlar için ise değişik çözümler izlenebilir. Önemli olan nokta işyerinizin kişilere uygun hale getirilmesidir. 8

9 OMURGANIN S BİÇİMİNİ KORU
Günlük rutin işlerde bile omurganın “S” biçimini koruması basit temel hareketler ile sağlanabilir. 9

10 OMURGANIN S BİÇİMİNİ KORU
Aksi takdirde anlık zorlanmalar omurgada hasara yol açabilir. 10

11 OMURGANIN S BİÇİMİNİ KORU
Başka bir örnek vermek gerekirse, her gün kullandığımız telefonları boyun ve omuz arasına sıkıştırmayın. Kablosuz kulaklıklar kullanmak en uygun çözümdür. 11

12 DİRSEKLERİ İÇTE OMUZLARI GEVŞEK TUT
Doğal pozisyonu sağlamak için dirsekler vücut kenarlarında olmalı, omuzlar gevşek olarak bırakılmalıdır. Kolay görünüyor, ama her zaman uyguluyor musunuz? 12 12

13 BİLEKLERİ DOĞAL TUT Bilek duruşunda ise eli ön kol ile aynı düzlem üzerinde tutmak gerekir. Fareyi kullanırken bileğin zorlanmalardan kaçınmasını sağlarsınız. 13

14 BİLEKLERİ DOĞAL TUT Araç kullanırken bileklerin ön kol ile aynı pozisyonda olması zorlanmaları ortadan kaldırır.

15 DOĞAL DURUŞUNU KORU Boyun düz Omuzlar gevşek Dirsekler yanda
Bilekler nötral Sırtta S eğrisi 15

16 Ergonominin İlkeleri 2. Aşırı Zorlanmayı Engelle
Bileklerin doğal pozisyonu korunmalı, ayakkabı sürtünmesi çok itilecek malzemenin sürtünmesi az olmalıdır. Ağır yükleri çekmek aşırı zorlanmalara neden olur. Bu nedenle zemin düzgün olmalı, tekerlekler sürtünmeyi yeterli derecede azaltmalı, arabanın tutma kulpları olmalıdır.

17 AŞIRI ZORLANMAYI ÖNLEMEK
Taşınan malzemenin tutma kulpları olmalıdır. 17

18 Ergonominin İlkeleri 3. Herşeyi kolay erişilebilecek şekilde yerleştir

19 Tüm malzeme ve aletleri normal çalışma alanında bulundur.
– Mesafeleri aza indir Uzak mesafeler, daha büyük kas eforu, kontrol ve zaman Normal Çalışma Alanı – Dirsekten döndürüldüğünde, dirsek altındaki kol ile sınırlandırılmış alanı içerir. Maksimum Çalışma Alanı – Omuzdan dçndürüldüğünde kol atarafında sınırlandırılmış alanı içerir.

20

21 Ergonominin İlkeleri 4. Uygun Yükseklikte Çalış İstisnalar:
Bileklerin doğal pozisyonu için dirsek yüksekliğinde tutulacak iş ekipmanları tercih edilmelidir. İstisnalar: Ağır = Daha aşağıda Hassas = Daha yukarıda

22 Eğer çalışma alanı yüksek ise çalışanı yükseltmek için platform kullan.
Eğer çalışma alanı aşağıda ise çalışılan alanı yükselt.

23 Ergonominin İlkeleri 5. Aşırı hareketleri azalt

24 Ergonominin İlkeleri 6. Yorgunluğu ve statik yükü en aza indir

25

26 Ergonominin İlkeleri 7. Basınç noktalarını en aza indir

27 Ergonominin İlkeleri 8. Sıyırma yüksekliği, görüş mesafesi bırak

28 Ergonominin İlkeleri 9. Hareket et, egzersiz ve gerinme yap

29 Ergonominin İlkeleri 10. Rahat bir çevre sağla

30 Temel Fikir! Ergonomik Gözlüğümüzü Takmalıyız
Bu ilkelere dayalı iyileştirme yapmalıyız Ergonominin zor olması gerekmez !!! Ergonomi günlük yaşamın bir parçası olmalı!!

31 OFİS ERGONOMİSİ

32 ÇALIŞMA ALANI Çalışma alanı çalışanların işini yaptıkları alan veya bölgedir. Bu alanda makinalar, kontroller, masa ve sandalye veya bilgisayar bulunabilir. İyi planlanmış çalışma alanı kötü koşuların oluşturduğu hastalık ve incinmeleri engeller. Çalışma alanı çalışanlar ile birlikte işin gerektirdiği koşulara göre etkin bir şekilde dizayn edilmelidir.

33 ÇALIŞMA ALANI İyi planlanmış bir alanda işçinin vücudu konforlu ve uygun bir şekilde pozisyon alacaktır. Aksi durumda karşılaşılacak problemler şunlardır: Sırt ağrısı ve incinmeleri, Kas iskelet sistemi sakatlanmaları ve hastalıkları Ayaklarda dolaşım bozuklukları. Oluşan problemlerin sebepleri şunlardır: Kötü dizayn edilmiş sandalye, Uzun süre ayakta durma, Uzak bölümlere uzanma, Yetersiz aydınlatma nedeniyle işçinin işine yakın durması

34 ÇALIŞMA ALANI Baş yüksekliği: Omuz yüksekliği
En uzun boylu çalışanın çalışabilmesi için gerekli alan hazırlanmalıdır Görüntü ekranların ve kontrolleri göz seviyesinin altına yerleştirilmelidir. Çünkü çalışanlar aşağıya doğru daha rahat bakabilirler. Omuz yüksekliği Kontrol panelleri insanın beli ile omuz arasına yerleştirilmelidir. Sık kullanılan cisimlerin ve malzemelerin omuz seviyesinin üstünde olmamasına dikkat edilmelidir. 

35 ÇALIŞMA ALANI Dirsek yüksekliği:
Çalışma yüzeyi yüksekliği yapılan işin niteliğine göre ayarlanarak masanın altında veya üstünde olmalıdır. El yüksekliği: Kaldırılan malzemelerin el ve omuz yüksekliği arasında olduğuna dikkat edilmelidir.

36 ÇALIŞMA ALANI Ayak uzunluğu: Sandalye yüksekliği ve çalışma yüzeyi yüksekliği (masa veya tezgah) bacak uzunluğuna göre ayarlanmalıdır. Özellikle uzun ayaklılar için rahat hareket edebileceği ve uzanacağı yeterli alan bırakılmalıdır. Ayarlanabilir ayak koyma (istirahat) sayesinde ayaklar sarkmaktan kurtulacak ve vücudun pozisyonu kolay değişebilecektir. El büyüklüğü: Kullanılan araç gereçler ele tam olarak oturmalıdır. Büyük eller için büyük, küçük eller için küçük malzemeler seçilmelidir. Büyük eller için yeterli hareket alanı sağlanmalıdır.

37 cm 35° 60° 90° 18 cm 70 cm cm (66-75)cm 72 cm cm

38 DÖNEREK EĞİLMEKTEN SAKININIZ
Koltuğunuzun dönebilirliğini kullanıp, belinize ayrıca yük bindirmeyiniz.

39 OTURMA-DİKİLME-DİNAMİKLİĞİ
Duruşlarınızı saatte en az kez değiştiriniz. Kısa süreli bir kaç kez ayağa kalkma, sadece oturmaktan çok daha iyidir. Ayakta durma 20 dakikadan fazla olmamalıdır.

40 HAREKET POTANSİYELLERİNDEN FAYDALANINIZ
Yazıcılara Fakslara kendiniz gidiniz. Kısa görüşmeleri ayakta yapınız.

41 OTURARAK ÇALIŞMA VE SANDALYE DİZAYNI
 Oturma: Eğer bir iş yapılırken yeterli çalışma alanı yok ise ve fazla fiziksel aktivite gerekmiyorsa o iş oturarak gerçekleştirilebilir. Bütün gün oturarak çalışmak vücut ve özellikle sırt için iyi değildir. Bu nedenle çalışanlar bazen görev değişikliği yaparak ayakta çalışma imkanına sahip olmalıdırlar. Oturarak çalışma için iyi seçilmiş bir sandalye şarttır. Sandalye işçinin bacak ve genel pozisyonunu kolayca değiştirebileceği özellikte olmalıdır

42 OTURARAK ÇALIŞMA Oturarak çalışma sırasında uyulması gerekli ergonomik kurallar şunlardır: çalışan tüm alanlara rahatlıkla ulaşabilmeli ve bu sırada vücudu eğilip bükülmemelidir.

43 OTURARAK ÇALIŞMA çalışan tüm alanlara rahatlıkla ulaşabilmeli ve bu sırada vücudu eğilip bükülmemelidir. İyi oturtulma pozisyonu çalışanın önündeki ve yanındaki çalışma alana karşı dik olmasıdır. Çalışma masası ve sandalye iyi dizayn edilmeli ve çalışma düzeyi ile dirsek aynı düzlem içinde (aynı yükseklikte) olmalıdır. Sırt dik ve omuzlar rahat olmalıdır. Mümkünse, dirsekler, eller ve kollar için ayarlanabilir destekler kullanılmalıdır.

44 Çalışma sandalyesi Ergonomik gereksinimler için uygun sandalye seçimi gereklidir. Bu amaçla aşağıdaki ergonomik özellikler izlenmelidir; Sandalye çalışma masası ve çalışma tezgahı yüksekliğine ve işin performansına uygun olmalıdır. İdeal olarak, oturma yeri ile sırt desteği ayarlanabilmelidir. Ek olarak sırt desteği tilt hareketi yapabilmelidir. Sandalye işçinin ileri ve geri hareketini kolayca sağlamalıdır. İşçinin masa altında ayaklarını uzatabileceği ve vücut hareketini kolayca değiştirebileceği alan olmalıdır. Ayaklar rahatça yere basmalıdır. Bu mümkün değilse ayak desteği kullanılmalıdır. Ancak ayak desteği diz ve bacak kaslarına uygulanan basıncı elimine etmelidir. Sandalye vücudun alt sırt kısmını destekleyen sırt desteğine sahip olmalıdır. Sandalye rahatça dönmelidir. Sandalyedeki ayak sayısı dengeyi sağlamak amacıyla beş adet olmalıdır. Mümkünse kol destekleri çıkarılabilir olmalıdır. Çünkü bazı işlerde kol desteği rahatsızlık verebilir. Bazı durumlarda kol destekleri işçinin çalışma tablasına yeteri kadar yakınlaşmasını engeller. Sandalyenin oturma alanı hava alıp verebilen bir kumaş ile kaplanmalıdır.  

45

46 Basit Eksersizler Bilgisayar kullanıcılarını uzun bir zaman sonra bekleyen tehlikelerden bazıları: Disk Kayması, - Bel Fıtığı, Boyun Fıtığı, Omuz ve Boyun Tutulması, - Bilek,Diz ve Dirsek Kireçlenmesi. Sizi bekleyen ve eğer önemsenilmezse mutlaka başınıza gelecek olan bu tehlikelerden korunmak için aşağıdaki hareketleri mutlaka yapınız.

47 Sırt ve Omuz Eksersizleri
. Ayağa kalkınız ve sağ elinizle sol omuzunuzu sol elinizle sağ omzunuzu kavrayınız.Başınızı kolunuzun aksi yönünde çevirebildiğiniz kadar hareket ettiriniz. Sırt ve Omuz Eksersizleri

48 Baş ve Boyun Eksersizleri
Boynunuzu beşer kez sağa sola öne ve arkaya doğru hareket ettiriniz Başlangıçta kendinizi zorlamayınız. Gün geçtikçe ve boyun kaslarınız güçlendikçe zaten hareket süresi artacaktır.

49 Ofislerde Bilgisayar Yerleşimi
Kullanılmadığı zamanlar bilgisayarınızın kasasını ve monitörünü tümüyle kapalı tutun. Birkaç bilgisayarın birlikte çalıştığı mekanlarda yan yana yerleştirmek yerine aralıklı yerleştirmek uygun olur. Yan yana yerleştirilmiş bilgisayarların arasında da en az 1 metre aralık bırakılması önerilmektedir. İşyerlerinde monitörlerin arkası insanlara dönük tutulmamalıdır. Kasayı monitörün altına yerleştirmek yerine uzak bir yere konulması tercih edilmelidir. Monitörler arka arkaya yerine aralıklı yerleştirilmelidir.

50

51 Fiziksel Ergonomi

52 Fiziksel Ergonomi (Physical Ergonomics)
•-Fziksel çevrenin tasarımı (gürültü,aydınlatma,havalandırma vs.) •-Sağlık ve güvenlik tasarımı (yaralanma riski,kontrolü,elle taşıma ve koruyucu araç-gereç) •-Performans modelleme •-Vücut konumunun incelenmesi •-Uzanma mesafesi •-Mühendislik antropometrisi •-Robotlu sistemlerde insan •-Ekran önü çalışmasının tasarımı

53 Fiziksel çevrenin tasarımı; Gürültü Titreşim Aydınlatma Termal Konfor Kimyasal zararlılar

54 Gürültü GÜRÜLTÜ- Sesin Oluşumu •SES: Genel olarak maddenin titreşimi ve bu titreşimin hava, su gibi bir ortam aracılığı ile kulağa iletilmesi. •GÜRÜLTÜ: hoşa gitmeyen ve rahatsız edici sesler •Sağlıklı bir insan kulağı frekansı 16 ile (20 000) Hz arasında olan değişiklikleri ses olarak algılayabilir. •Bu aralığın altındaki titreşimler infarasound; üstündeki titreşimler ise ultrasound olarak tanımlanır.

55 GÜRÜLTÜ-Ses Şiddeti Kulağa gelen 1 kHz frekansa sahip ses dalgalarının, kulak tarafından algılanabilmesi için basıncı en az 0,00002 N/m2 olmalıdır. Bu sınır po duyma eşiği olarak tanımlanır.Basınç arttıkça algılanan ses şiddeti de artar. •0,00002 N/m 2 = Pa = bar = ubar •Ses şiddeti Lp =10 log (p/po )dB •Ses yoğunluğu ( I ), bir sesin duyma eşiğindeki sese göre kaç kat “yüksek” olduğunu gösterir

56

57 GÜRÜLTÜ-Ses ve Frekans
Kulağın duyduğu frekans bölgesi,en küçük frekans 16 Hz ‘den başlayarak birbirinin iki katı olan bölgelere bölünürse on bölge elde edilir 16;32;64;125;250;500;1000;2000;4000;8000;16000 Hz. •Her bir bölgeye 1 oktav denilir. •Duyulabilen ses aralığı da 10 oktavdır. •Frekans iki katına çıkınca ses de iki kat incelir. •Kadın sesi erkek sesinden ortalama bir oktav daha incedir. •Makine sesleri makinenin cinsine bağlıdır, genelde makine gürültüleri çok alçak frekanslardan başlayıp 500 Hz civarında sona erer. •Fren sesi, jet motoru veya kereste işlerken kullanılan dairesel testerenin sesleri bu sınırın üstündedir.

58 GÜRÜLTÜ-Ses ve Frekans
•Bir dizi deneyler sonucunda,1000 Hz frekansta duyma eşiği po’dan daha büyük ses basınç düzeylerine ihtiyaç olduğu tespit edilmiştir. •Ses duyma eşiğinin frekansa bağlı bir değer olduğu, bir tek dB değeri vermekle eşiğin ifade edilemeyeceği anlaşılır. • Örneğin 1000 Hz’ de sesin duyma eşiği 0,00002 Pa iken 125 Hz ‘de 0,0002 Pa’dır; yani 125 Hz’deki sesi duyabilmek için 1000 Hz’deki sesi duymak için gerekli olan basıncın çok daha fazlasına, 10 katına gereksinim vardır

59 GÜRÜLTÜ-Ölçme ve Değerlendirme
Ses ölçer – Sonometre Sesölçerlerde genellikle A, B ve C olmak üzere 3 filtre mevcut olup sesin şiddetinin frekans, yoğunluk, basınç gibi parametreleri baz alarak ölçüm yaparlar. Kulak duyarlılığının frekansa göre değişkenlik göstermesi nedeniyle, desibel değeri gürültünün insan kulağına olan etkisini ölçmekte yeterli olmamaktadır. Ergonomide kulağın duyarlılığını esas alarak frekansa göre ölçüm yapan dB(A) değerleri kullanılır

60 Birden Fazla Ses Etkisi
Eşit düzeyde iki ses kaynağından aynı anda ses geldiğinde toplam ses düzeyi Örnek: Bir atölyedeki torna tezgahının ses düzeyi 70 dB’dir.Bu tezgahın hemen yanına aynı tezgahtan bir tane daha yerleştirilip,ikisi birlikte çalıştırılınca toplam ses düzeyi ne kadar olur?

61 Örnekler •Biri 80 db(A), diğeri 70 db(A) ses çıkaran iki makinanın çalıştığı ortamda ne kadar ses şiddeti olur? •114 dB düzeyinde gürültülü çalışan makine, atölyeden pleksi-cam bir duvar ile ayrılmıştır. Pleksicam ses basıncının sadece %10’unu atölye tarafına geçirecek özelliğe sahiptir. Atölyedeki ses düzeyi ne kadardır? Eğer makine 80 dB ile çalışıyor olsaydı,aynı pleksicam duvar ses kaç dB azaltırdı?

62 Gürültü-Korunma Gürültünün zararlı etkisinden kişileri koruma üç şekilde olabilir: 1.Gürültünün oluşmaması ve azaltılması. Birincil önlemler (sessiz çalışan makine konstrüksiyonu,gürültüsüz iş yöntemlerini seçme…) 2.Gürültünün yayılmasını önlemek, gürültüyü olduğu yere hapsetmek. İkincil önlemler. 3.Kişisel koruyucularla gürültünün etkilerinden korunma. Üçüncü gurup önlemler. Gürültüyü kaynağında, yolda ve alıcıda olmak üzere üç şekilde kontrol etmek mümkündür. En iyi yaklaşım, şüphesiz ki gürültüyü kaynağında yok etmektir. Bunun mümkün olmadığı durumlarda, gürültüyü yolda ve alıcıya ulaştığı noktada önleme yolları denenmelidir

63 Bir Makineye Uygulanan Gürültü Azaltma Yöntemleri

64 Sac kasada Gürültü Sönümleme
Otomotiv yan sanayiinde cıvata üreten bir fabrikada cıvatalar üretimden sonra el ile makineden alınıp bir saç kasaya atılmakta. Dolan kasalar cıvataların paketleneceği bölüme taşınmaktadır. Cıvatalar çelik saç kasalara atılırken kasalardan kasa boş iken etrafa 117 dB(A), yarı doluyken dB(A) düzeyinde ses yayılmaktadır.

65 Aydınlatma Optik algılamamız akustik algılamamızdan çok daha fazla bilgi akışını sağlayacak düzeydedir. Çevremizde olup bitenlerin; •%80’ini gözümüzle, •%10’unu kulağımızla, •%5’ini ise dokunarak algılarız. İnsan gözünün görebildiği ışık, dalga boyu nm arasında olan, frekansı 1015 Hz dolayındaki elektromanyetik dalgalardır. frekansı 50 Hz olan alternatif akımdan başlayıp radyo, televizyon dalgaları, röntgen ışınları ve frekansı 1024 Hz olan kozmik ışınlara kadar geniş bir yelpazeye yayılırlar

66 Elektromanyetik Işınların Dalga Boyu ve Frekansları
Nasıl radyo, televizyon çeşitli dalga boyları için bir alıcı aygıt iseler, gözümüz de frekans bandının içinde üstten ultraviyole (morötesi), alttan infraruj (kızılötesi) ışınlarla sınırlı olan, çok dar bir alandaki görülebilir ışık dalgaları için alıcı aygıttır.

67 Aydınlatma - Terimler Işık akımı : Işık kaynağından yayılan ve bir alana gelen ışık miktarına ışık akımı denir. Işık kaynağından göze gelen ve göz tarafından değerlendirilen ışık miktarı da ışık akımı olarak tanımlanır. Işık akımının birimi lümendir. Bir aydınlatma sisteminde, aydınlatan lambanın gücü P (Watt) değil, aydınlatılan alana gelen ışık akımı önemlidir. Kullanılan lambanın cinsine göre (akkor lamba, radyum lambası, flüoresan lamba...) bir verimi vardır, yani aldığı elektrik enerjisinin belirli bir kısmını ışık akımı olarak yayar, Işık kaynağının verimi

68 Aydınlatma - Terimler Işık Şiddeti I: Işık akımının, incelenen yöndeki hacimsel açıya bölünmesiyle ışık şiddeti elde edilir, birimi candela’dır : Aydınlatma şiddeti E : Pratikte bizim için önemli olan alanlar vardır, o alanların özellikle iyi aydınlatılmasını isteriz. Birim alana düşen ışık akımı aydınlatma şiddetidir, birim lükstür. Işık incelenen alan dikey gelmiyorsa aydınlatma şiddeti: İfadesinden hesaplanır. ışığın geliş yönü ile düzlem arasındaki açıdır. Bir noktadaki aydınlatma şiddeti kaynağın ışık şiddeti I ile noktanın kaynağa olan mesafesi r’nin yardımıyla denkleminden hesaplanır. Işık eğik geliyorsa

69 Pratikte aydınlatma şiddeti E’nin ölçülmesi yeterlidir.
Aydınlatma - Terimler Işık (aydınlatma) yoğunluğu: Bir yüzeyin aydınlığı, gözümüze parlak veya loş gelmesi, yaydığı veya yansıttığı ışığa bağlıdır ve ışık yoğunluğu ile tanımlanır. Işık yoğunluğunun birim cd/m² dir. Işık yoğunluğu L birim alanının yaydığı ışık şiddetidir: L = I / A (cd / m²) Söz konusu alana bakan kişinin bakış doğrultusu ile alanın normali arasında açısı varsa: Aydınlatılan hacmin duvarlarının refleksiyon (ışığı yansıtma) derecesi, odanın , iş alanının ışık yoğunluğunu etkiler. Pratikte aydınlatma şiddeti E’nin ölçülmesi yeterlidir. Aslında görebilmemiziçin gerekli olan, aydınlatma şiddeti değil, baktığımız nesneden gözümüz yönünde yansıtılan ışık miktarıdır ki bu da ışık yoğunluğudur. Yüksek bir görüş performansının gerektiği yerlerde en az 100 cd/m2 ışık yoğunluğuna ihtiyaç vardır.

70 Aydınlatma Işık kaynağı tarafından aydınlatılan alan, ışık kaynağına olan mesafenin karesiyle doğru orantılı olduğundan, lambaya olan mesafenin iki katına çıkması aydınlatma şiddetinin dörtte bir değerine inmesi demektir. İş yerlerinde genel aydınlatma yerine, tezgaha çok yakın bir lamba yerleştirerek çok daha güçlü aydınlatma şiddeti elde edilebilir. Aydınlatma araçlarından çıkan ışık ışınları direkt veya yansıyarak göze gelmemelidir. Yapay aydınlatma doğal aydınlatmaya yakın olmalıdır. Çalışma alanında keskin gölgeler oluşmamalıdır. Aydınlatmada titreşim (pırıldama) olmamalıd

71 Önerilen aydınlatma şiddeti değerleri

72 AYDINLATMA KURALLARI Obje ile obje fonu arasında maksimum kontrast olmalıdır.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BAYER İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BAYER İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BAYER İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BAYER BAYER İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

73 İklimlendirme-Termal Konfor
İklim, bir yerde uzun bir süre boyunca gözlemlenen sıcaklık, nem, hava basıncı, rüzgar, yağış, yağış şekli gibi meteorolojik olayların ortalamasına verilen addır. •İklimlendirme: Kapalı bir ortamın sıcaklık, nem, temizlik ve hava hareketini insan sağlık ve konforuna veya yapılan endüstriyel işleme en uygun seviyelerde tutmak üzere bu kapalı ortamdaki havanın şartlandırılmasıdır. İşyerlerinde ortamın iklimlendirme koşullarını etkileyen faktörler; 1.Hava ısısı 2.Isı kaynaklarından yayılan ısı 3.Ortam nemliliği 4.Hava hareketleri

74 İşyerinde olması gereken havanın
ısı ve nem oranı İşyerinde olması gereken havanın ısı ve nem oranı Hava ısısı:(Hafif fiziksel iş:18.3 °C, büro işleri: 19.4 °C- 22.8°C , ağır endüstriyel iş: 12.8°C-15.6°C), Nem oranı %70 olmalı, Oda her gün mutlaka havalandırılmalı. 74 74

75 Kimyasallar kimyasalların ortam havasına karışması, kullanımı esnasında dökülmesi, cilde teması sonucu dermatitler, deri kanserleri, baş ağrısı, dalgınlık, koordinasyon bozukluğu, ciğerlerde tahriş sorunları ortaya çıkmaktadır. Alınacak Tedbirler: Tehlikeli kimyasalların kayıt altına alınması, bilgilendirme ve eğitim Tehlikeli kimyasalların etiketlenmesi Tehlikeli kimyasalların kullanımı (lokal havalandırma, görev değişimi)

76 Havalandırma – Kimyasal ürünler
- Hava çıkışları durumunda, çıkışa tekabül eden ölçüde hava girişleriyle telafi edilmelidir. - Hava cereyanlarından ve rahatsızlık veren sıcaklıklardan sakınılmalıdır. - Kirlenen veya işlenen hava, temiz hava giriş bölgelerinin dışına atılmalıdır. Aspiratörler periyodik olarak kontrol edilmelidir. Vantilatör veya havalandırma sistemi kullanımı havayı serinletmez, fakat serinlik hissi verir. > Havayı kirletici maddeler veya kimyasal ürünler kullanılıyorsa : Aşağıdaki prensiplere göre yayılmayı kaynakta önleme işlemi daha etkin ve daha ekonomiktir : - Kirletici madde üretilen bölüm max derecede tecrit edilmelidir. - Emisyon bölümüne en yakın noktada önlem alınmalıdır. Aspirasyon düzeni operatörün kirletme kaynağı ile aspiratör arasında yer almayacağı şekilde yerleştirilmelidir. - Kirletici maddelerin doğal hareketlerinden faydalanılmalıdır. Yeterli hızda hava içeri verilmelidir. Toplu koruma yöntemlerine öncelik verilmelidir. Kimyasal madde kullanımı izne tabi tutulmalıdır.

77 Kaynaklar http://www.isgfrm.com/threads/odtu-ergonomi.20654/
END 426 Ders Notları (Ilgın ACAR) Kroemer, K.H.E (2001) Ergonomics. How to Design for Ease and Efficiency, Second Ed., Prentice Hall Pheasant, S., and Haslegrave, C., (2006). Bodyspace: Anthropometry, Ergonomics, and the Design of Work, 3rd Ed. Taylor & Francis, 2006

78 Ortam rahat hissediliyorsa büyük ihtimal rahattır. 
Bir çalışma ortamını iyileştirmeyi düşündüğünüz zaman şu kuralı unutmayın: Ortam rahat hissediliyorsa büyük ihtimal rahattır.  Ortam konforsuz olarak hissediliyorsa hata kişilerde değildir, mutlaka birşeyler kötü dizayn edilmiştir TEŞEKKÜRLER !


"ENM 426 ERGONOMİ Ilgın ACAR, 2015." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları