Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Obezite Enerji Dengesizliği Besin tüketimi %65-75 BMH %15 termogenez %8-15 FA.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Obezite Enerji Dengesizliği Besin tüketimi %65-75 BMH %15 termogenez %8-15 FA."— Sunum transkripti:

1 Obezite Enerji Dengesizliği Besin tüketimi %65-75 BMH %15 termogenez %8-15 FA

2 Obezitenin Etyopatogenezi Çevresel faktörler Nöroendokrin düzen Genetik faktörler Nörotransmiterler Enzimler Hormonlar Reseptörler Metabolik etki Fiziksel özellikler Kültürel ve sosyoekonomik özellikler Besin alımıBilgiye erişim Fiziksel aktivite Enerji harcaması ↓ Enerji alımı ↑ OBEZİTE Toplam kalori içeriği Diyet kompozisyonu Dinlenme metabolik hızı Fiziksel aktivite Termogenez

3 “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı 2010 Programın ana amaçları; Obezite ve obezite ilişkili hastalıkların önlenmesi, erken tanı ve zamanında tedavi edilmesi için, obezite ve obezite ilişkili hastalıkların birinci basamak sağlık hizmetlerine entegre edilmesidir. Sunulan sağlık hizmetlerinin kapsamının obezite ve obezite ilişkili hastalıkların müdahalelerini içerecek şekilde genişletilmesi, sağlık sisteminin güçlendirilmesidir. Obezite ile Mücadele Eğitimci Eğitimi, Ekim 2014, ANKARA 3

4 Hipertansiyon OBEZİTE İnme Kalp Hastalığı Hiperlipidemi Tip 2 DM Duygulanım değişiklikleri Osteoartrit Uyku bozuklukları Yeme bozuklukları Gut Hastalığı Safra kesesi Hastalıkları Bazı Kanserler

5 OBEZİTE İNSİDANSI Günümüz dünyasının en yaygın hastalığı olan obezite DSÖ verilerine göre 300 milyon insanı etkilemekte. Giderek artan sıklığı ile obezite,tıbbi harcamalar ve iş gücü kaybı nedeni ile yıllık 100 milyar dolardan fazla maddi zarara neden olmaktadır. Yakın zamanda sonuçları açıklanan TURDEP(Türk endokrin ve metabolizma derneği)-2 çalışmaları kartopunun çığa dönüşerek geldiğinin bir göstergesidir. Yetişkin Eğitimi, , Ankara5

6 OBEZİTE İNSİDANSI SONUÇ OLARAK Türkiye’de son 12 yıl içinde obezite artışı kadınlarda %34, erkeklerde %107 olarak gerçekleşmiştir. Birinci basamak sağlık hizmetlerinde mutlaka periodik olarak hastaların BKI ve bel çevresi ölçülmelidir. Yetişkin Eğitimi, , Ankara6

7 Ekzojen Obezitenin Etyopatogenezi Beslenme Alışkanlıkları (1): Öğün atlama, düzensiz beslenme – Günde tek öğün tüketen kadınlarda, yağ oluşumunu artıran enzimatik değişikliklerin olduğu saptanmıştır. – Günde üç veya daha fazla beslenen, öğünlerini düzenli tüketen bireylerde, günde bir veya iki kez düzensiz beslenenlerden daha az sıklıkta obeziteye rastlanmaktadır.

8 Ekzojen Obezitenin Etyopatogenezi Beslenme Alışkanlıkları (2): – Öğün sayısı azaldığında, öğünde yenen miktar arttığından daha çok besin öğesinin emilimi insülin yanıtını arttırarak depolamayı arttırmaktadır. – Az miktarda ve sık aralıklarla öğün tüketimi ise insülin konsantrasyonunu düşürerek trigliserit sentezini azaltmaktadır. – Kahvaltı yapmama, akşam öğününe ağırlık verme obeziteye neden olabilen beslenme alışkanlıklarındandır.

9 Ekzojen Obezitenin Etyopatogenezi Beslenme Alışkanlıkları (3): Enerji yoğunluğu yüksek besin tüketimi – Yağdan gelen enerji oranı yüksek (Termogenezi azaltır) – Doymuş yağ içeriği yüksek – Basit şeker içeriği yüksek Kompleks karbonhidrat ve posa (sebze-meyve) tüketimi yetersiz Yüksek glisemik indeksli beslenme (fazla insülin salınımına neden olarak enerji substratının yağ dokusuna yönelmesini sağlar)

10 Günde 35 gramlık bir paket yiyen kişi, yıl boyunca 5 litre yağ içmiş gibi oluyor Türkiye'de cipse ayrılan para 800 milyon dolar. Yağ, şeker ve tuz içeriği yüksek besinler “kortiko limbik” sistemi güçlü bir şekilde uyararak, bu tür besinlerin yeniden arzulanmasını sağlamaktadırlar (Pekiştirme) Resmen yağ içiyoruz….

11 Besin alımı: Homeostatik ve hedonik sinyaller arasında denge Şeker,yağ ve tuz içeriği yüksek besinler hedonik sinyallerin ağırlık kazanmasına (Homeostatik sinyallerin geçersizleşmesine) ve dolayısıyla besinlere olan ilginin ve alımın buna göre şekillenmesine neden oluyor Enerji depoları boşaldığında yeme isteğini artırarak enerji dengesinin kontrolünü sağlar. Vücutta enerjinin fazla olduğu durumlarda homeostatik yolun önüne geçerek lezzetli yiyeceklerin tüketilmesi için arzuyu artırmaktadır

12 Ekzojen Obezitenin Etyopatogenezi Beslenme Alışkanlıkları (4): Fazla fruktoz tüketimi (Son 30 yılda % 25 artmış) – Fruktoz, insülinden bağımsız olarak KC’e girer ve yağ asidi/LDL kolesterol sentezini uyarır. – Hayvan modellerinde fruktoz oranı yüksek besinlerin enerji alımını arttırdığı, enerji harcanmasını azalttığı, yağ depolanmasını uyardığı ve insulin direnci oluşturduğu belirlenmiştir.

13 Ekzojen Obezitenin Etyopatogenezi Beslenme Alışkanlıkları (5): Kalsiyum alımında düşüklük – Besinlerdeki kalsiyum ile obezite arasında ters ilişki birçok çalışmada gösterilmiştir. – Düşük kalsiyum içeren yiyecekler ile beslenme kalsitriol (1,25 dihidroksivitamin D) düzeyini ve adipozitlere Ca girişini arttırır, bu da lipojenik gen ekspresyonunu ve lipogenezi uyarılırken lipolizi engeller. Hızlı yeme, az çiğneme

14 Ekzojen Obezitenin Etyopatogenezi Sosyo-ekonomik Kültürel Düzey: Sosyoekonomik düzeyi yüksek olan bireyler aşırı beslenme nedeniyle şişmanlarken, sosyoekonomik düzeyi düşük ve kalabalık ailelerin bireyleri dengesiz beslenmeye bağlı olarak şişmanlamaktadır. Dengeli beslenme alışkanlığı kazanmamış bireylerin yağ ve şeker içeriği yüksek, fast food türü besinlerle beslenmeye eğilimleri daha fazla olmaktadır. Ülkemizde obezite daha çok yüksek ve orta sosyoekonomik düzeydeki bireylerde görülmektedir.

15 Ekzojen Obezitenin Etyopatogenezi Psikolojik Faktörler: Üzüntü, sıkıntı ve stres gibi durumların, fazla yeme eğilimini artırdığı düşünülmektedir. Obezitenin “duygusal uyaranlara yanıt olarak ortaya çıkan aşırı yeme” olduğunu savunan psikosomatik bir görüş vardır.

16 Ekzojen Obezitenin Etyopatogenezi Fiziksel Aktivite: Sedanter yaşam biçiminin bir uzantısı obezitedir. Obezite genellikle düşük fiziksel aktivite ile birliktelik göstermektedir. Düşük düzeyde fiziksel aktivitenin obezitenin nedeni olabileceği gibi sonucu da olabilmektedir. Teknolojik gelişmeler, ulaşım kolaylıkları, egzersiz yapılabilecek alanların azalması fiziksel aktiviteyi azaltabilmektedir.

17 Obezitenin Tedavisi Beslenme tedavisi Davranış tedavisi Egzersiz İlaç tedavisi Cerrahi tedavi

18 Obezitenin Tedavisi Tedavi Diyetisyen Aile ve arkadaş çevresi Psikolog Egzersiz fizyoloğu Doktor Ailenin, çevrenin ve bireyin obeziteyi algılaması ??? Önemine inanma İstek Uygun süre BilinçSabır BAŞARI İŞBİRLİĞİ Sabır

19

20 1)SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ 2)ET,YUMURTA KURUBAKLAGİL, YAĞLI TOHUMLAR 3)SEBZE VE MEYVELER 4)TAHILLAR BESİN GRUPLARI

21

22

23


"Obezite Enerji Dengesizliği Besin tüketimi %65-75 BMH %15 termogenez %8-15 FA." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları