Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GEOMETRİ TEMEL KAVRAMLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GEOMETRİ TEMEL KAVRAMLAR"— Sunum transkripti:

1 GEOMETRİ TEMEL KAVRAMLAR
İÇİNDEKİLER: Nokta Doğru Düzlem Işın Dar açı Dik açı Geniş açı

2 7. Doğru açı 8. Tümler açı 9. Bütünler açı 10. Yöndeş açı 11. Ters açı 12. İç ters açı 13. Dış ters açı

3 NOKTA: Bir kalemin düzlem üzerinde bıraktığı ize nokta demekteyiz. Boyutu olmayan noktalar büyük harflerle gösterilir.

4 DOĞRU: Sonsuz noktalar kümesine doğru demekteyiz. Doğru tek boyutludur ve iki ucu sınırsızdır. Bir doğru üzerinde bulunan noktalara doğrusal noktalar denir. Farklı iki noktadan da yalnız bir doğru geçmektedir.

5 DÜZLEM: Üzerinde doğrular çizilebilen yüzeylere düzlem demekteyiz. İki boyutlu olan düzlemin boyutları sınırsızdır. Bir noktadan sonsuz sayıda düzlem geçeceği gibi , bir nokta kümesinin tüm noktaları aynı düzlemin içindeyse bu kümenin noktaları düzlemseldir diyebiliriz. Bir noktadan sonsuz sayıda düzlem geçebileceği gibi bir doğrudan da sonsuz sayıda düzlem geçmektedir.

6 Bunların dışında, bir nokta kümesinin herhangi iki noktasını birleştiren doğrunun tamamı kümenin içindeyse buna konveks (Dış Bükey) küme, tamamı değil de bir kısmı dışında kalıyorsa konkav (iç bükey) küme denir. Aşağıdaki şekilleri kontrol edebilirsiniz.

7 IŞIN:   Bir ucu sınırlı olan doğruya denir. Diğer bir değişle, bir başlangıç noktası olan ve o noktadan sonsuza doğru uzanan noktalar kümesidir.

8 Ölçüsü 0 ile 90 derece arasında olan açılardır.
DAR AÇI: Ölçüsü 0 ile 90 derece arasında olan açılardır.

9 Ölçüsü 90 derece olan açıdır.
DİK AÇI: Ölçüsü 90 derece olan açıdır.

10 Ölçüsü 90 derece ile 180 derece arasında olan açılardır.
GENİŞ AÇI:   Ölçüsü 90 derece ile 180 derece arasında olan açılardır.

11 Ölçüsü 180 derece olan açılardır.
DOĞRU AÇI:   Ölçüsü 180 derece olan açılardır.

12 Ölçüleri toplamı 90 derece olan iki açıya tümler açılar denir.
TÜMLER AÇI:   Ölçüleri toplamı 90 derece olan iki açıya tümler açılar denir.

13 Ölçüleri toplamı 180 derece olan iki açıya bütünler açılar denir.
BÜTÜNLER AÇI:   Ölçüleri toplamı 180 derece olan iki açıya bütünler açılar denir.

14 YÖNDEŞ,TERSİ,Ç TERS,DIŞ TERS AÇILAR:
Yöndeş Açılar: a=e, b=f, c=g, d=h Ters Açılar: a=c, b=d, e=g, f=h İç Ters Açılar: c=e, d=f. Burada doğrular üzerine bir Z çizerseniz ya da ters bir Z çizerseniz , çizdiğiniz Z harfinin iç kısımlarında kalan açılar iç ters açıları verecektir. Dış Ters Açılar: a=g, b=h Görüldüğü üzere yöndeş, ters, iç ters ve dış ters açılar birbirlerine eşittir.

15 SORU : Komşu tümler iki açıdan biri diğerinin 1/5 i dir.
Buna göre büyük açı kaç derecedir? A) B) C) D)150

16 CEVAP: B 

17 SORU : Komşu bütünler iki açıdan birinin ölçüsü diğerinin ölçüsünün 3 katı ise, büyük açının ölçüsü kaç derecedir? A) B) C) D)135

18 CEVAP: D 

19 KAZANIMLAR: 1.Doğru, doğru parçası ve ışını açıklar ve sembolle gösterir. 2.Kareli veya noktalı kâğıt üzerinde bir noktanın diğer bir noktaya göre konumunu yön ve birim kullanarak ifade eder. 3.Kareli veya noktalı kâğıt üzerinde bir doğru parçasına eşit uzunlukta doğru parçaları çizer. 4.Açıyı başlangıç noktaları aynı olan iki ışının oluşturduğu şekil olarak tanır ve sembolle gösterir. 5.Komşu, tümler, bütünler ve ters açıların özelliklerini keşfeder, ilgili problemleri çözer. 6.Bir doğrunun üzerindeki veya dışındaki bir noktadan doğruya dikme çizer. 7.Bir açıya eş bir açı çizer 8.Açıyı başlangıç noktaları aynı olan iki ışının oluşturduğu şekil olarak tanır ve sembolle gösterir.

20 KAYNAKÇA: yetenek/geometri/geometri-temel-kavramlar/

21 HAZIRLAYAN:FATMA NUR SALİHOĞLU NO:130403047 ŞUBE:2-A TEŞEKKÜRLER


"GEOMETRİ TEMEL KAVRAMLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları