Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Okul Öncesi Dönemde Rehberlik Hizmetinin Özellikleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Okul Öncesi Dönemde Rehberlik Hizmetinin Özellikleri"— Sunum transkripti:

1 Okul Öncesi Dönemde Rehberlik Hizmetinin Özellikleri

2 Çocuğun, çevredeki her türlü uyarıcıya açık olduğu ve hızlı bir şekilde öğrenme gelişimi göstererek bazı kritik kazanımları edindiği dönemdir. Çocuk için kritik ve önemli olan bu dönemde onu sosyal, kişisel, eğitsel anlamda geliştirmek ve destek olmak adına rehberlik hizmetlerine ihtiyaç duyulmaktadır.

3 Özdenetim becerileri kazandırma, Özgüven geliştirme,
Rehberlik hizmetinin temel olarak dayandığı hedefler Özdenetim becerileri kazandırma, Özgüven geliştirme, Sosyalleşmeyi sağlama, Benliğin tanınması ve kabul edilmesi

4 Kişinin kendi kararlarını alabilme,
Özdenetim becerileri kazandırma Özdenetim, ‘belli bir hedef yolunda kişinin tepkilerini ve güdülerini kendisinin yönetmesi ve kontrol altında tutması’ olarak tanımlanabilir. Özdenetim aynı zamanda: Otokontrol Kişinin kendi kararlarını alabilme, Hedefe tek başına özgüven ile gitme, Başkalarına bağımlı olmama anlamlarına da karşılık gelmektedir.

5 çocuk tek başına yemek yeme, salıncağa binme,
Özdenetim becerileri kazandırma Çocuklarda belirgin bir şekilde otokontrolü sağlamaya yönelik girişimler 2 ve 3 yaşları arasında görülmektedir. Bu dönemlerde, çocuk her şeyi tek başına yapmak isteyerek bulunduğu yaşın girişimcilik ve özerklik ruhunu tatmin etmeye çalışacaktır. Bunu örnekler ile daha somut hale getirecek olursak, çocuk tek başına yemek yeme, salıncağa binme, merdivenlerden çıkma gibi girişimlerde bulunarak çevresindeki kişilerin yardımını reddeder.

6 Özgüven geliştirme Çocuğun doğumdan itibaren anne baba ile kurduğu ilişki, daha sonra diğer bireylere, nesnelere ve tüm yaşama karşı alacağı tavırların, benimsediği tutum ve davranışların temelini oluşturur. Özellikle okul öncesi dönemde çocuğun yaşamındaki en etkili sosyalleştirme kurumunun da aile olduğunu ve çocuğun bu dönem içinde ağırlıklı olarak anne babayı taklit ederek ya da model alarak öğrenir.

7 Özgüven geliştirme Beş yaş sonuna kadar çocuk etrafındaki her şeyi bilmek ve incelemek ister. Merak ettiği konulardan biri de cinselliktir. Çocuğun bu amaçla yaptığı girişimlerin desteklenmesi, gerekli bilgilerin yaşına uygun olarak anlatılarak beslenmesi önemlidir. Diğer koşulda çocuk suçluluk duygusunu hissederek kaygı duymaya başlar.

8 Bunların yanı sıra, okul öncesindeki rehberlik hizmetleri çocuğun okula olan uyumunu kolaylaştırarak, küçük kas becerilerini geliştirir. Ayrıca, okul, çocuğun yaş özelliklerine hitap eden çeşitli oyun ve faaliyetler ile sevdirilmeye çalışarak eğitim ve öğretime çekici hale getirilerek çocuk güdülenir.

9 Okul öncesi dönemde daha çok
kişisel-sosyal rehberlik ön plana çıkmakta olup psikolojik danışmaya başvurulmamaktadır. Çünkü okul öncesi çocuklar kendilerini sözel olarak açık bir şekilde ifade edebilme olgunluğu ve becerisine henüz ulaşamamışlardır.

10 Okul öncesi dönemdeki çocukların rehberlik hizmetinde aile ve öğretmen arasındaki iletişimin büyük bir önem vardır. Aile ve öğretmen arasında meydana gelen bu iletişime rehberlik alanında konsültasyon (danışma) denmektedir.

11 Okul öncesi dönemdeki çocuklar için rehberlik çalışmalarında oyun ağırlıklı etkinlikle ve grup çalışmaları uygulanmaktadır. Oyunla birlikte sunulan etkinliklerde, çocuğun hayal gücünün ve zihinsel işlem becerileri geliştirilir. Uygulanan oyunlar ve etkinlikler sayesinde, çocuğun yetenekleri ve ilgi alanları keşfedilir. Böylece, çocuğun ileriki yaşamındaki sahip olacağı mesleki ve eğitsel hayatı ile ilgili birtakım yordamlarda bulunulabilir.


"Okul Öncesi Dönemde Rehberlik Hizmetinin Özellikleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları