Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YÜZEY TEKNOLOJİLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YÜZEY TEKNOLOJİLERİ."— Sunum transkripti:

1 YÜZEY TEKNOLOJİLERİ

2

3 Yüzey Teknolojileri ürünlerin Fonksiyonellik Servis ömrü Dizayn Üretim maliyetleri ve Rekabet gücü …etkileyecektir….. Yüzey teknolojilerindeki gelişmeler yeni ürünler ve üretim süreçlerini gelişmesini mümkün kılacaktır İş parçalarında kompleks fonksiyonlar artan değerler ve yeni boyutlar, sahalar açmayı zorlayacaktır.

4

5 Yüzey Tekniklerinin Tanımı
Yüzeyin Tanımı Üst yüzey belirli özelliklerine sahip bir malzemenin iki boyutlu sınırıdır. Yüzey Tekniklerinin Tanımı Yüzey tekniği/teknolojisi, yüzeyin içinde veya üzerinde gerçekleşen tüm fiziksel ve kimyasal süreçleri kapsar. Bir malzeme üst yüzeyi ile ortamda bulunur. Malzemenin dış ortamla muhatap olan kısmıdır. Aşınma, korozyon ve oksidasyon gibi olaylar üst yüzeyden başlar. Üst yüzey iki boyutlu bir olgudur. Amacı, yüzey özelliklerini dekoratif ve fonksiyonel bakımdan iyileştiren tüm modifikasyon/kaplama yöntemlerinin sayılabilir.

6 Yüzey teknikleri-Motivasyon
Bir yüzeyin modifikasyonu uygun maliyetli ve mevcut malzemelerin özel yüzey işlemlerin kullanımıyla : Yapı elemanlarının aşınma (yenme) ve korozyon korunmasında İş parçalarının kullanım ömürlerinin uzatılması Malzemelerin verimli kullanmak için zorlamalar Ekonomik işleme zorlukları Ekonomik enerji sarfiyatı zorlukları

7

8

9 Komibine Talepler

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30 Neredeyse tüm Gemi Boyama Korozyondan koruma, Dekoratif ve Aşınmadan koruma Mobilya Boyama Ağaç veya plastik yüzeyine, Dekoratif Amaç ve koruma Müzik Aletleri Esasen dekoratif Amaçlar için uygulanır Sahalarda kullanılmaktadır……….

31

32

33 Gelecekte Kaplama Teknolojileri
PVD-Yöntemi Galvano Teknik Termal Sprey CVD-Yöntemi Boya /Cila Sertleştirme (Isıl işlem) Kimysal Biriktirme Anotlama / Eloksallama İyon aşılama/Kaplama Nano teknoloji Isıl İşlemler (Difüzyon yöntemleri Kaynak / Plaka kaplama Emaye Kaplama 2 Leiterplattentechnik 2 Daldırma Kaplama (Zn kaplama) Sol-Gel-Yöntemleri Diğer Yöntemler Ders içerisinde teknikler kısmen işlenecektir.

34 Isıl işlem (Difuzyon yöntemleri) Termal Sprey PVD-Yöntemi
Galvanoteknik Boya/Cila Isıl işlem (Difuzyon yöntemleri) Termal Sprey PVD-Yöntemi Isıl İşlem (Sertleştirme işlemleri) Kimyasal Kaplama/Biriktirme CVD-Yöntemi Anotlama/ Eloksal kaplama Ön işlemler ve temizleme Daldırma yöntemleri Kaynak dolgu / Plaka kaplama İyon Aşılama/kaplama Emaye kaplama Sol-Gel-Yöntemleri Lazer Yöntemleri Diğer Yöntemler Ders içerisinde teknikler kısmen İşlenecektir.

35 Yüzey Teknolojilerinin Müşterileri
Makine Elemanları / Tesis yapımı Metal İşleme Elektroteknik / Elektronik Ulaşım ve Otomobil Endüstrisi Hava ve Uzay Sanayii Tıp Endüstrisi İnşaat Plastik İşleme Enerji Tekniği Kimya ve Kimya Endüstrisi Paketleme sahası Optik / hassas mekanik Tekstil Endüstrisi Çevre Hijyen Sektörü Mikro elektronik / Yarı iletken teknolojisi Bilişim Tekniği Gözlük / Saat / Mücevherat Ağaç ve Mobilya Endüstrisi Yer altı endüstrisi Kağıt ve Matbaa Endüstrisi Diğer Sahalar Almanya için işletmelerin profili

36 Teknik yüzeyin/kaplamaların Tanımı
Teknik bir yüzey ne demektir? Teknik bir yüzey, katı bir maddenin vakum, gaz, sıvı ve katının bir sınırıdır. Kaplama ne demektir? Kaplama, farklı yöntemlerle tabakanın yüzeyde oluşturulmasıdır.

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

51

52

53

54

55 Elektrolit, içerisinde Katyon (+) ve Anyonların (-) hareket hareket yönü. Katod ve Anod arasında oluşan elektriksel alan çizgileri

56

57

58

59

60


"YÜZEY TEKNOLOJİLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları