Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sermaye Varlık Fiyatlama Modeli (CAPM)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sermaye Varlık Fiyatlama Modeli (CAPM)"— Sunum transkripti:

1 Sermaye Varlık Fiyatlama Modeli (CAPM)
Yatırım Analizi ve Portföy Yönetimi 6. Hafta

2 Sermaye Varlık Fiyatlama Modeli (CAPM)
CAPM yatırım yapmayı planladığımız menkul değerin sahip olduğu riske uygun bir getiri verip vermediğini araştırmakta, hatta henüz pazarda işlem yapmaya başlamamış bir varlığın vermesi gereken getiriyi açıklayan teorik bir çerçeve sağlamaktadır.

3 Modelin Varsayımları Yatırımcılar portföylerini bir dönemlik beklenen getiriler ve standart sapmalara bakarak değerlendirirler. Yatırımcılar daima daha yüksek getiri beklerler. Yatırımcılar riskten kaçarlar. Bireysel varlıklar sonsuz bölünebilir yani eğer yatırımcı isterse bir payın küçük bir yüzdesini bile alabilir.

4 Modelin Varsayımları Yatırımcının hem ödünç verebileceği hem de borç alabileceği bir risksiz oran vardır. Vergiler ve işlem maliyetleri konu dışıdır.

5 Pazar Portföyü CAPM’in varsayımlarına göre tüm yatırımcılar aynı riskli portföyü tutmak ister ve bu portföy Pazar portföyüdür. Tüm yatırımcıların optimal portföyü Pazar portföyünün (M portföy) bir parçasıdır.

6 Bireysel Menkul Kıymetler ve Pazar Portföyü
Bir hisse senedinin Pazar portföyüne katkısı en iyi şekilde bu hisse senedi ile Pazar portföyünün kovaryansı ile ölçülebilir.

7 Menkul Değer Piyasa Doğrusu (MKPD)
Sermaye piyasası doğrusu etkin portföyler için beklenen getiri ile standart sapma arasındaki denge ilişkisini gösterir. Menkul değer piyasa doğrusu modelinde etkin bir pazarda menkul kıymetlerin beklenen getirileri ile betaları arasındaki ilişkileri gösterilmektedir.

8 Pazar (Piyasa) Modeli Bir hisse senedinin Pazar endeksi ile olan ilişkisi tek faktörlü olan Pazar modeli ile gösterilmektedir (CAPM modelinde olduğu gibi)

9 Piyasa Modeli ve CAPM Piyasa modeli faktörün piyasa olduğu tek faktörlü bir modeldir. Piyasa modeli menkul kıymet fiyatlarının nasıl belirlendiğini açıklayan bir denge modeli değildir. Piyasa modeli BIST-100 gibi bir piyasa endeksi kullanır; CAPM piyasa portföyünü kapsar.

10 Pazar Riski- Firma Riski


"Sermaye Varlık Fiyatlama Modeli (CAPM)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları