Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

OKUL ÖNCESİ GELİŞİMİN ÖNEMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "OKUL ÖNCESİ GELİŞİMİN ÖNEMİ"— Sunum transkripti:

1 OKUL ÖNCESİ GELİŞİMİN ÖNEMİ

2 6 YAŞ ÇOCUĞUNUN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ
Bu yaşlarda çocuklar oyun çağının birçok özelliklerini gösterir, 6 yaş zihni ve duygusal gelişmeleri bakımından okula devam edebilecek kadar olgun olunan bir yaştır.

3 Aynı zamanda değişmekte olan bir çocuktur
Aynı zamanda değişmekte olan bir çocuktur. Anneler, çocuklarındaki bu ani değişiklikleri: “Bu çocuğa ne oldu, bilmiyorum, çok değişti” şeklindeki sözcükleriyle dile getirirler. Tembel ve kararsız görünümdedir. 2.5 yaşında yaşamış olduğu karar verme güçlüklerine uğrar. Bir şeyin olumlu ve olumsuz iki yüzü arasında hızla gelip gider.

4 Çocuğun okula başlamasıyla birlikte, okulöncesi dönemine oranla, daha çok sayıda arkadaşla ilişki kurduğu, bunun yanında aile ilişkilerinin zayıfladığı, bireysel oyunun yerini grup oyununun aldığı görülür. Yani, çocuğun okul çağıyla birlikte grup çağına girdiği ve sosyal bilincin arttığı dikkatimizi çeker.

5 Okulöncesinin temelinde anne-babası tarafından “dinlenmiş olma” ve “anlaşılmış olma” yatar.
Anne ve baba, çocuğa okulda nasıl daha iyi öğrenebileceğini ya da mutlu olabileceğini öğretmeden önce, çocuğu OLDUĞU GİBİ, KENDİSİ OLARAK GÖRMEYİ ÖĞRENMELİDİR.

6 60-72 AYLIK ÇOCUKLARIN GELİŞİM ALANLARI
Psikomotor Gelişim Kağıt üzerine çizilmiş şekilleri keser. Modele bakarak daire, kare, dikdörtgen ve üçgen çizer. Yatay, dikey, eğri ve eğik çizgileri çizer. Yetişkin gibi kalem tutar.

7 5) Baskı ve yapıştırma işlemlerini düzgün olarak yapar.
İsmini kopya eder. Eksiklerle çizilmiş insan resmini tamamlar.

8 Sosyal- Duygusal Gelişim
Toplum içinde kendisinden beklenen uygun davranışları gösterir. Kızgınlık, mutluluk, sevgi gibi duygularını belli eder. Kendine güven duyar ve sorumluluk alabilir. İşbirliğine dayanan oyunlara katılır.

9 5) Kendi arkadaşlarını kendisi seçer.
Sorulduğunda adresini ve telefon numarasını söyler. Yapı-inşa oyunları planlar ve oynar. Kendi cinsiyetinden memnuniyet duyar.

10 Dil Gelişimi Günlük deneyimlerini anlatır. “Ne zaman, neden, nasıl” gibi soru sözcüklerini içeren soruları cevaplar. “ Çünkü, daha sonra” gibi bağlaçlar kullanarak konuşur. Olayları oluş sırasına göre anlatır. Yer bildiren sözcükleri doğru olarak kullanır.

11 Basit şakalar yapar. Soyut ifadeleri anlar. İsteklerini uygun cümlelerle ifade eder.

12 Bilişsel Gelişim Artık materyalleri kullanarak özgün bir ürün oluşturur. 20’ye kadar atlamadan sayar. 1-10 arasında verilen nesne grupları ile rakamları eşleştirir. Dün, bugün ve yarın ile ilgili konuşur. Nesneler arasındaki benzerlik ve farklılıkları gösterir.

13 Haftanın günlerini sırayla söyler.
Sağını-solunu gösterir. Nesneleri kullanarak toplama ve çıkarma yapar. Parçalı yap-bozu yapar.

14 Elini yüzünü yıkar, kurular. Kendi kendine giyinir, soyunur.
Özbakım Becerileri Elini yüzünü yıkar, kurular. Kendi kendine giyinir, soyunur. Ayakkabılarını bağlar. Dişlerini fırçalar. Tuvalet gereksinimi ile ilgili işleri yapar.

15 OKULA BAŞLAYAN ÇOCUĞA NASIL YARDIMCI OLUNABİLİR?
Okula başlayan çocuğa anne-baba, önce OKUL ’a ve ÖĞRETMEN ‘ e saygı duyarak, çocuğun öğrenme faaliyetini önemseyerek ve değer vererek katkıda bulunmalıdır.

16 Gazali okula başlayan çocuğu olan anne babalara şu öneride bulunur: “Okuldan döndükten sonra, çocuğun güzelce oynamasına ve okul yorgunluğunu gidermesine izin verilmelidir. Çocuğun oyundan alıkonması ve devamlı öğretim yükü altında ezilmesi; onun kalbini öldürür, zekasını köreltir.”

17 Oyuna ve çalışmaya ayrı zaman ayırarak “ Programlı Yaşam”a çocuk özendirilmelidir.
Çok çalışmak yerine verimli çalışmak ilkesi temel alınmalıdır. Anne, çalışma alışkanlığını kazanmakta olan çocukla aynı masayı paylaşmamalı, ihtiyacı olduğu konularda sorularını cevaplamakla yetinmelidir.

18 Okuldan gelen çocuk “ bugün derste başarılı mıydın
Okuldan gelen çocuk “ bugün derste başarılı mıydın?” sorusu yerine “günün nasıl geçti, hoş geldin” cümlesi ile karşılanmalı, ilgi alanı akademik başarısı değil, ÇOCUĞUN KENDİSİ olmalıdır. Anne-baba akşamları kitap okuyarak çocuğu okumaya özendirmelidir.

19 Çocuk, özgüvenini kazanması için ders dışında kendisini kanıtlayabileceği etkinliklere (bale, yüzme, herhangi bir enstrüman çalma, resim kursu vb.) yöneltilmelidir.

20 Antalya Kepez Mareşal Fevzi Çakmak
İLGİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ.. Antalya Kepez Mareşal Fevzi Çakmak ilköğretim Okulu Anasınıfı Öğretmeni Melike TATLI


"OKUL ÖNCESİ GELİŞİMİN ÖNEMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları