Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ. Test çözmede üç unsur önemlidir. BİLGİ YORUM HIZ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ. Test çözmede üç unsur önemlidir. BİLGİ YORUM HIZ."— Sunum transkripti:

1 TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ

2 Test çözmede üç unsur önemlidir. BİLGİ YORUM HIZ

3 BİLGİ Öğrenme ile kazanılır. Tekrar ile pekiştirilir. Test çözme tekniğini kullanmanın temelini oluşturur.

4 YORUM Öğrenilen ve tekrar ile pekiştirilen bilgi ile ilgili düşünce geliştirme veya bilgiye farklı açılardan bakabilme gücünü ifade eder. Test çözme tekniğinin geliştirilmesini sağlar.

5 H I Z Kazanılan bilgiye ve elde edilen yorum gücüne ait problemlerin zaman kısıtlaması içinde çözülmesidir. Hız, test çözerken zamanı etkin bir biçimde kullanmanıza yardım eder.

6 TEST ÇÖZERKEN SORU ÇÖZME TEKNİKLERİ AÇISINDAN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

7 Öncelikle sorunun iyi okunup anlaşılması, daha sonra yanıtın düşünülmesi gerekir. Kesinlikle soruyu okurken yanıtı düşünmeyin!

8 Soru kökü anlaşılmadan yanıtı düşünmeye çalışmak hızı düşürür. Zaman kazanmak için soruyu okumadan yanıt şıklarına koşmak sizi yanıltır.

9 Soruda sizden ne isteniyorsa onu düşünmelisiniz. (ne eksik, ne fazla) Bazı sorular size çok kolay gelir ve yanıtın böyle kolay bir şık olamayacağını düşünürsünüz. Oysa kolay soru sormak da bu işin tekniğinin bir parçasıdır.

10 Her testte bilgi düzeyinizin altında ve üstünde sorularla karşılaşırsınız.

11 Ancak testin genelini standart bilgi birikimi ve yorum gücü ile çözülebilecek sorular oluşturur.

12 Sorulara önyargılı yaklaşmamalısınız. "Bu soru zor yapamam” “Bu soru kolay cevap x şıkkı" gibi zaman kazanmaya yönelik aceleci davranışlar kazanmak yerine kaybettirir.

13 Hatalı okuma alışkanlıkları da önemli sorunlar yaşamanıza neden olabilir. Olumsuz bir ifadeyi olumlu olarak okumak soruyu veya yanıtı hatalı düşündürebilir.

14 İnsan psikolojisi soru içindeki ifadeleri olumlu yönde algılamaya eğilimlidir. Bu nedenle sorulardaki altı çizili veya kalın yazı karakterli ifadeleri daha dikkatli okumalısınız.

15 Soru içinde geçen ipuçlarından yararlanmayı bilin!

16 altı çizili, koyu puntoyla yazılmış, "tırnak içinde“, değildir, olamaz, her zaman, hiç bir zaman, bütün, zaman zaman, yoktur, vardır, birbirinden farklı, Bunlar;

17 ana düşünce, yan düşünce, benzer düşünce, asla, genellikle, çoğu vb. ipuçlarıdır. birbirine benzer, eşdeğer, birden fazla, ayrı ayrı, iç içe, yan yana, ikisi bir arada,

18 Soru kökünün veya soru metninin uzun oluşu sizin için daha fazla ipucu anlamına gelir.

19 Bu nedenle uzun metinli sorular daha kolay çözülebilen sorular olarak algılanmalıdır.

20 Paragraf sorularında genellikle paragraftan önce soru kökünün okunması paragrafın ikinci kez okunması zorunluluğunu önler.

21 Soru kökünü okuyan zihin, soruyu da bu zihni hazırlıkla okuma eğiliminde olur.

22 Ayrıca, paragraf sorularını cevaplandırırken soru cümlesini okuduktan sonra paragraftan cümleler okuyarak şıkları eleme yöntemini de kullanabilirsiniz.

23 Çünkü, yanıt şıklarından sorunun çözümüne gitmek test tekniğinde önemli bir yoldur.

24 Yüzde yüze emin olmadığınız sorularda şıkları eleyerek doğru yanıta yaklaşabilirsiniz.

25 Yanıt şıklarını elerken eğer 2 şıkka indirgeyebilmişseniz bunlardan birisini seçmenizde hiçbir sakınca yoktur.

26 Ancak ikiden fazla şık cevap olabilecek nitelikteyse bu soruyu cevaplandırmamanız, en azından sınavın sonlarına doğru tekrar soruya dönmek üzere boş bırakmanız daha uygun olacaktır.

27 UNUTMAYIN Kİ, Her yanlış cevap hem kendini hem de doğru cevaplarınızı götürmektedir. Bu da netlerinizin düşmesine neden olmaktadır. Her soru, her net önemlidir.

28 Test çözerken sorunun doğru cevabını bulmak kadar önemli bir diğer olay da cevap olamayacak şıkların tespit edilmesidir. Böylece çözüm alternatiflerini daha netleştirir ve doğru şıkka ulaşabilme hızınızı daha da artırırsınız.

29 Bazen cevap şıklarında cevaba benzeyecek iki bazen üç şık bulunur. Bunlara çeldirici denir. Çeldiriciler, ilk bakışta cevap gibi algılanabilir ama ufak bir zihinsel egzersizle doğru cevabı bulmanız mümkündür. Unutmayın ki, bu tip sorularda cevap genellikle soru metninde saklıdır.

30 TEST ÇÖZERKEN KODLAMA KONUSUNDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

31 Soruyu kitapçık üzerinde çözmüş olmak o soruyla işinizin bittiği anlamına gelmez. Soruyu doğru çözmek kadar optik forma doğru kodlamak da önemlidir.

32 Kodlama her sorudan sonra yapılmalıdır. Bu, asla zaman kaybı değildir. Çünkü kodlama için geçen süre bir ölçüde dinlenme sürenizdir. Bu zaman dilimi içinde, bir soru ile olan zihinsel bağınızı koparır; bir başka soruya geçmek için zamanın geldiğini düşünürsünüz.

33 Ayrıca sınavın ilerleyen diliminde boş bir yanıt kağıdı yerine dolu bir yanıt kağıdı görmek kendinize olan güveninizi arttırmaya yardım eder.

34 Zaman kazanacağım diye kodlamayı sona bırakmak sınav sonrası yorgunluk ve dikkat dağılmasının fazlalığı nedeniyle hatalı ya da eksik kodlama riskini arttırır, kaydırma yapmanıza neden olur.

35 Her yıl 1000 adaydan 5’i kaydırma hataları nedeniyle mağdur olmaktadır. DİKKAT!

36 Kodlama yaparken soru numarasını kontrol etmeyi de unutmayın!

37 TEST ÇÖZERKEN ZAMAN KONUSUNDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

38 Testte başarılı olmak, doğru cevapları verilen zaman dilimi içinde bulmak demektir. Bu nedenle her bir soruya ne kadar zaman harcamanız gerektiğini baştan planlamalısınız.

39 Turlu Soru Çözme Yöntemi testteki her soruyu incelemenize yardımcı olur. Bilinmeyen sorularla zaman kaybını önler. Aynı zamanda zorluk derecesi biraz yüksek olan sorulara bakmayı ve bu sorular için daha fazla zaman kullanımını sağlar.

40 Cevaplandırılmayan soruları soru kitapçığında bir işaret veya simge ile simgelendirmek, o soruların ikinci turda daha kolay bulunmasını sağlayacaktır.

41 Sınavda zaman kullanımını en fazla zora sokan bildiklerimiz ya da bilmediklerimiz değil, biraz bildiğimiz ya da tereddüt ettiğimiz sorulardır.

42 Bu nedenle soru ile inatlaşmak “bu soruyu çözmezsem ölürüm” mantığı, testin sonunda hüsrana uğrama riskini arttırır.

43 Soruları okurken sesli ya da dudak kıpırdatarak okumaktan her okuduğunuz kelimenin altını çizmekten uzak durun! Çünkü bu durum hızınızı kesecektir.

44 Soruda önemli ipuçlarının, şıklarda da sizden istenen kelimelerin altını çiziniz.

45 Testlerde en önemli yardımcınız kaleminizdir. Sayısal sorularda işlemleri mümkün olduğunca kağıt üzerinde kalemle yapınız! Çünkü zihninizden yapacağınız hesaplamalarda yanılgı payınız daha yüksektir.

46 Hız kazanmak için yapmanız gereken, gözle okuma alışkanlığı kazanmanız; hızlı okuma tekniklerini kullanmanız ve sınav öncesi okuma egzersizleri ile okuma hızınızı; bol bol soru çözerek de işlem hızınızı arttırmanızdır.

47 HIZLI OKUMA TEKNİKLERİ

48 Sınavda hızlı okumak adaya, hem zaman kazandırır hem de daha az yorularak daha fazla soru çözme şansı verir.

49 Okunacak materyalle göz arası en az 30 cm olmalıdır

50 Gözle okunmalı, sesli ya da dudaklar kıpırdatılarak okuma yapılmamalıdır.

51 Sorular okunurken başka bir şey düşünülmemelisiniz! Konu dışı düşünceleri düşünmek için kendinize başka zaman ayırmalı ve o konuyu, o zamanda düşüneceğiniz yönünde kendinize telkinde bulunmalısınız.

52 Kafa hep aynı seviyede tutulmalıdır. İleri geri sallanılmamalıdır. Dik oturulmalıdır. Sağa -sola veya öne fazla eğilmemelidir. Bu durumlar gözün çok çabuk yorulmasına ve satırlar arasında kaymalara neden olabilir.

53 Okuma yapılırken gözler zaman zaman dinlendirilmelidir. Şöyle ki; okuma yaparken gözlerinizi ara sıra kaldırıp uzak cisimlere bakmalısınız.

54 Gözler ara sıra açılıp kapatılmalıdır. Bu göz kaslarının dinlenmesini ve baş ağrısını önleyecektir.

55 Okuma sırasında belirli zamanlarda kısa süreli aralar vermek gerekir. Bu arada kan dolaşımını hızlandıracak teknikler (elleri sallamak, boynu hareket ettirmek vb.) kullanılmalıdır.

56 Okuma amacınızın olması okuma hızınızı arttıracaktır. Ne okuduğunuzu, niçin okuduğunuzu, ne bulmak istediğinizi bilerek okumak! Yani tam bir konsantrasyon!

57 Bol bol soru çözün! Yanlış cevapladığınız soruların peşine düşün! Farklı sorularla karşılaşmak anlama ve okuma hızınızı artıracak; çözüm yöntemleri geliştirmenize yardımcı olacak; dolayısıyla TEOG sınavında işinizi kolaylaştıracaktır.

58 “Bana bir problem ve 1 saat süre verilse bu sürenin 45 dakikasını problemi anlamaya, 10 dakikasını çözüm yolları üretmeye, 5 dakikasını çözmeye ayırırım.” Einstein


"TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ. Test çözmede üç unsur önemlidir. BİLGİ YORUM HIZ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları