Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

II. KISIM. SUNUM PLANI SAĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI? DÖRT BESİN GRUBU PİŞİRME, TÜKETİM, ISITMA, ÇÖZDÜRME ÖNERİLERİ OBEZİTEYLE MÜCADELE FİZİKSEL AKTİVİTE.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "II. KISIM. SUNUM PLANI SAĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI? DÖRT BESİN GRUBU PİŞİRME, TÜKETİM, ISITMA, ÇÖZDÜRME ÖNERİLERİ OBEZİTEYLE MÜCADELE FİZİKSEL AKTİVİTE."— Sunum transkripti:

1 II. KISIM

2 SUNUM PLANI SAĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI? DÖRT BESİN GRUBU PİŞİRME, TÜKETİM, ISITMA, ÇÖZDÜRME ÖNERİLERİ OBEZİTEYLE MÜCADELE FİZİKSEL AKTİVİTE

3 SAĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI ?

4

5 1.MİKTAR YÖNÜNDEN YETERLİLİK 2.ÇEŞİTLİLİK 3.ÖĞÜNLERE DAĞILIMDA DENGE

6

7 BESİN GRUPLARI  SÜT GRUBU: Süt, yoğurt,ayran,kefir,peynir ve süttozu gibi sütten yapılan besinlerdir. Bu besinler protein, kalsiyum, fosfor, B2 vitamini ve B12 vitamini olmak üzere birçok besin öğesinin önemli kaynağıdır.

8 ET- YUMURTA- KURUBAKLAGİL GRUBU: Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek, yağlı tohumlar bu grupta yer alır. Protein, demir, fosfor, çinko, magnezyum, A, B1, B6, B12 vitamini ve posa içerir.

9  EKMEK- TAHIL GRUBU:  Buğday, mısır, pirinç, çavdar ve yulaf gibi tahıl taneleri ve bunların ürünleri bu gruptadır. Nişasta, posa, B12 hariç tüm B grubu vitaminleri ve E vitamininden zengindir. (özellikle B1)  EKMEK- TAHIL GRUBU:  Buğday, mısır, pirinç, çavdar ve yulaf gibi tahıl taneleri ve bunların ürünleri bu gruptadır. Nişasta, posa, B12 hariç tüm B grubu vitaminleri ve E vitamininden zengindir. (özellikle B1)  SEBZE- MEYVE GRUBU:  Bitkilerin her türlü yenebilen kısmı sebze- meyve grubundadır. Kalsiyum, potasyum, magnezyum, demir, A, B2, C, E vitamini, folik asit ve posa bakımından zengindir.  SEBZE- MEYVE GRUBU:  Bitkilerin her türlü yenebilen kısmı sebze- meyve grubundadır. Kalsiyum, potasyum, magnezyum, demir, A, B2, C, E vitamini, folik asit ve posa bakımından zengindir.

10 SAĞLIKLI YEMEK TABAĞI SEBZELER MEYVELER SU SAĞLIKLI YAĞLAR TAM TAHILLILAR İYİ PROTEİN KAYNAKLARI

11 PİŞİRME-TÜKETİM ÖNERİLERİ

12 Sebze yemeklerine ne kadar su ilave edilirse vitamin kaybı o kadar fazla olur. Sebzeler mümkün olduğunca kısa sürede ve diriliği korunacak şekilde pişirilmelidir. Bazı vitaminler ısı ile kolayca kayba uğrar. Sebzelerin haşlama suyu dökülürse suda eriyen vitaminlerin büyük bir kısmı (vitamin C, B2 ve folik asit vb) suya geçtiği için, besin değeri kaybı çok fazla olacaktır. Salatalar hazırlandıktan; meyveler kesildikten ya da suyu sıkıldıktan sonra bekletilmeden hemen tüketilmelidir. Sebze yemeklerine ne kadar su ilave edilirse vitamin kaybı o kadar fazla olur. Sebzeler mümkün olduğunca kısa sürede ve diriliği korunacak şekilde pişirilmelidir. Bazı vitaminler ısı ile kolayca kayba uğrar. Sebzelerin haşlama suyu dökülürse suda eriyen vitaminlerin büyük bir kısmı (vitamin C, B2 ve folik asit vb) suya geçtiği için, besin değeri kaybı çok fazla olacaktır. Salatalar hazırlandıktan; meyveler kesildikten ya da suyu sıkıldıktan sonra bekletilmeden hemen tüketilmelidir. SEBZELER

13 ETLER/ BARBEKÜ Yanan besinlerin trans yağ asidi miktarı artmaktadır. Yanan et, balık ve tavuktaki kolesterol okside olur ve damarlara zarar verir. Yanan ve dumana maruz kalan besinlerde ( döner, mangalda pişen etler, kavurmalar ) ve yağlarda oluşan kimyasal maddeler ( nitrosaminler, heterosiklik aminler, polisiklik aromatik hid-rokarbonlar, peroksitler v.b.) kanser oluşumunu desteklerler.

14 Yakıt türü olarak saf odun kömürü kullanılmalıdır. Yanan ateş üzerinde değil, köz ateşinde pişirme yapılmalıdır. Et ile ateş arasındaki mesafenin en az cm olmasına dikkat edilmelidir.

15 Pişen yemekleri hemen servis edilmeyecekse, en fazla 2 saat içerisinde uygun koşullarda soğutarak buzdolabına kaldırın.

16 TEKRAR ISITMA Artan yemekleri en fazla 1 kez daha ısıtarak yemelisiniz. Bu yemekleri tüketmeden önce iç sıcaklıklarının 75˚C’nin üzerine çıktığından emin olun.( Dumanı üzerinde :)

17 Yemeklerinizi sağlıklı pişirme yöntemleriyle hazırlayın. Besinler kızartılmamalı, nemli ısıda (buharda, fırında, haşlama vb.) veya ızgara tercih edilmelidir. 1 kg sebze için 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ kullanılmalıdır. Et yemekleri pişirilirken yağ koyulmaz.

18 Bakteri üremesi için en ideal sıcaklık 5-63 ⁰ C =tehlikeli sıcaklık aralığı

19 Buzdolabına yerleştirirken; En alta sebze ve meyveler Süt ve türevleri orta kısma Çiğ yiyecekler en alta pişmişler en üste gelecek şekilde yerleştirilir.

20 Dondurulmuş besinleri çözdürürken; Akan su altında, Buzdolabında, Mikrodalga fırında çözdürülmelidir.

21 OBEZİTEYLE MÜCADELE

22 Kiloya göre bilet ücreti 04 Nis :06 Son günlerdeki ilginç uygulamanın meğer çok farklı bir amacı varmış! Güney Pasifik 'teki adalar ülkesi Samoa, son günlerde ilginç bir uygulamayla gündemde. Samoa Havayolları, uçak biletlerini kiloya göre ücretlendiriyor. Dün itibariyle uluslararası uçuşlarda da geçerli olan uygulamada, ZAYIFLAR DAHA AZ, KİLOLULAR DAHA FAZLA ÖDÜYOR.Güney Pasifikuçak KİLOYA GÖRE BİLET ÜCRETİ Vergiler Obezite'ye karşı 16 Nis :56 Türkiye obeziteye karşı savaş açtı. Obeziteye sebep olan gıdalara yüksek vergi geliyor. Sağlık bakanlığı bir çok ölümcül hastalığa davetiye çıkaran obezite tehlikesine karşı savaş açtı. Obeziteye ye sebep olan gıdalara reklam yasağı konulacak ve yüksek vergi uygulanacak. VERGİLER OBEZİTEYE KARŞI Hamburger satışı yasaklandı! 30 May :09 Çocuklarda obezitenin önüne geçebilmek için saat 17.00'den önce hamburger yenilemeyecek İngiltere 'de Salford Kent Konseyi, çocuklarda obezitenin önüne geçme amaçlıyla, patates kızartması, hamburger ve kebap sandviç gibi ayak üstü tüketilen gıdaların okul saatleri dahilinde satışının yasaklanmasını planlıyor.İngilterehamburger 17.00’DEN ÖNCE HAMBURGER SATIŞI YASAKLANDI

23 6-8 saat uyku yetişkinler için yeterlidir. Mutlaka erken kalkın.

24 OBEZİTEYİ ÖNLEMEK İÇİN; Kahvaltınıza özen gösterin. Harward Tıp Okulun’da yapılan geniş çaplı bir araştırmaya göre kahvaltı yapmak kalp krizi riskini %27 düşürüyor. LDL kolestrolü düşürüyor.

25 Öğün atlamayın. Öğle ve akşam öğünlerinde tüm besin çeşitlerinden yeterli ve dengeli tüketmeye özen gösterin. Sağlıklı ara öğünlerle gerekli enerji açığınızı kapatın. Ara öğünlerde süt ürünleri, meyve gibi sağlıklı besinleri tercih edin.

26 Etiket okuma alışkanlığı kazanın. Alış verişlerinize ihtiyaç listesi hazırlayarak ve tok iken çıkın. Küçük lokmalarla tüketin, yavaş çiğneyin, yavaş yemeyi alışkanlık haline getirin. Tokluk hissi 15-20dk.da oluşur. Fast food tüketimini azaltın.

27 Kemik sağlığınız için mutlaka kalsiyum kaynaklarından tüketin. Sağlıklı içecekleri tercih edin. Yararlı yağ asitlerinden zengin ceviz, badem, fındık çiğ olarak tüketin. Tam tahıllı ürünleri tercih edin.

28 Tuz tüketimini sınırlayın 2-6g/gün (1 çay kaşığı) Tuz, sodyum, salamura ve tütsülenmiş yiyecekler, hazır çorba,ketçap, mayonez ve bulyonlar mümkün olduğu kadar az miktarlarda tüketilmelidir.

29

30 3.2 milyon ölüm

31 Kalp damar hastalıkları DiyabetObezite Depresyon ( Endorfin,norepinefrin) Kas-iskelet sistemi Solunum sistemi

32 Fiziksel aktivitenin yağ dokusu ve karın bölgesindeki yağlanmayı azalttığı, kesin olarak kabul edilmektedir.

33 Fiziksel aktivite yapın!

34 5 gün/haftada ortalama dk; Günde adım

35

36 Çift cheeseburgerli, en büyük patates kızartması ve 1 bardak kola bir fast food “yemeği“ olarak 12km/s hız ile 2.5 saat koşmaya eşittir(1500 kal)

37

38 Kuralı

39 SAĞLIKLI YAŞAMAK VE YAŞLANMAK İÇİN; Yeterli ve Dengeli Beslenme Düzenli Fiziksel Aktivite Sigarasız ve Alkolsüz Yaşam Stresten Uzak Durma Düzenli Sağlık Kontrolü Şarttır.

40 POSA NEDİR?

41 Posa kaynakları Kurubaklagiller (%11-26) Sert kabuklu meyveler (%5-14) Kepeği ayrılmamış tahıl ürünleri (%4-7.5) Sebzeler (%3-4) (T.fasulye,T.bezelye↑) Meyveler (%1-2) (kabuklu yenenler ↑) Doğal Posa Kaynakları Gum arabic, guar sakızı(guar gum), kanob fasulye sakızı, yulaf kabuğu, Psyllium tohumu kabuğu (%90) Turunçgil lifi, bezelye lifi, mısır kepeği, soya polisakkaritleri(% 60-85) Buğday kepeği (%40-50) Pirinç kepeği (%20-30) Yulaf kepeği (%15-20) Arpa kepeği (%15) Posa Konsantreleri

42 *** Tam buğday ekmeğini beyaz ekmekten ayıran özellikleri; Tam buğday ekmeği posa, E vitamini, selenyum, demir, magnezyum, çinko, B grubu vitaminler( B1, B6 vitamini, niasin) ve fitokimyasallardan zengindir.

43 Tam buğday ekmeği Çiğneme sayısı fazladır. Çiğneme süresi uzundur. Hızla yutulmaz. Beyaz ekmek Çiğneme sayısı azdır. Çiğneme süresi kısadır. Çiğneme kapasitesi azdır. Hızla yutulur. ***Beyne tokluk hissi dk içerisinde iletilir.

44 Hipertansiyonun engellenmesi Obezitenin engellenmesi Kalp-damar sağlığının korunması İnsülin düzeyindeki yükselmenin engellenmesi Gastrointestinal sistemin korunması Bağışıklık sisteminin güçlenmesi Bazı kanser türlerinin önlenmesi Vitamin ve mineral yetersizliğinin giderilmesi TAM BUĞDAY EKMEĞİ

45 TEŞEKKÜRLER..

46


"II. KISIM. SUNUM PLANI SAĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI? DÖRT BESİN GRUBU PİŞİRME, TÜKETİM, ISITMA, ÇÖZDÜRME ÖNERİLERİ OBEZİTEYLE MÜCADELE FİZİKSEL AKTİVİTE." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları