Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ALLAH’A GÜVENMEK (TEVEKKÜL)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ALLAH’A GÜVENMEK (TEVEKKÜL)"— Sunum transkripti:

1 ALLAH’A GÜVENMEK (TEVEKKÜL)
Tevekkül; Allah’a teslim olmak, güvenmek, dayanmak ve ona sığınmak demektir. Dinî bir terim olarak tevekkül, bir işi yaparken elinden gelen gayreti göstermekle birlikte kalben Allah’a bağlanıp ona güvenmek, sonucu ondan beklemek demektir.

2 ALLAH’A GÜVENMEK (TEVEKKÜL)
“…Kim Allah(ın yasakların)’dan sakınırsa (Allah) ona bir çıkış(yolu) gösterir. Ve onu ummadığı yerden rızıklandırır. Kim Allah’a dayanırsa Allah, ona yeter…”(Talak Suresi. 2 ve 3. ayetler) “…Eğer müminler iseniz ancak Allah’a güvenin.”(Maide Suresi. 23.ayet) “…İnananlar yalnız Allah’a dayanıp güvensinler.”(İbrahim Suresi. 11.ayet) “Ölümsüz ve daima diri olan Allah’a güvenip dayan…”(Furkan Suresi. 58.ayet) Bu ayetler tevekkül ile alakalı Kur’an-ı Kerim’de geçen ayetlerdendir. Tevekkül konusunun en önemli örneği çiftçi örneğidir. Çiftçi ; tarlasını sürer, tohumunu eker, gübresini atar, sulamasını yapar tüm işlerini gerçekleştirdikten sonra sonucunu yani mahsulü Allah’tan bekler. İşte bu tevekküldür.

3 ALLAH’A GÜVENMEK (TEVEKKÜL)
Gerekli tedbirleri aldıktan sonra Allah’a dayanıp güvenmek gerekir. Örneğin hastalıktan kurtulmak için öncelikle hastaneye başvurmalı, hastalığın teşhis ve tedavisi doktor gözetiminde yapılmalıdır. Bereketli ve bol kazanç isteyen esnafın önceliği ise dürüst davranmak olmalıdır. Herkesin kendi işini en iyi şekilde yapması Allah’a olan tevekkülün gereğidir. Bir adam Peygamberimize gelerek, “Hayvanımı bağlayarak mı yoksa serbest bırakarak mı Allah’a tevekkül edeyim?” diye sormuştu. Peygamberimiz ona,“ Bağla ve tevekkül et!” buyurdu. Peygamberimiz, yaşadığı birçok olayda öncelikle tedbirini almış sonra Allah’a tevekkül etmiştir. Örneğin Hendek Savaşı’nda sahabeden Selman-ıFarisi’nin teklifini kabul etmiş, Medine şehrinin etrafına hendek kazdırmıştır. Böylece düşmanın girmesine engel olunmuştur.

4 ALLAH’A GÜVENMEK (TEVEKKÜL)
Tevekkül, tembellik etmek ve sorumluluktan kaçmak değildir. Kişinin bir konuda gücü nispetinde tüm önlemleri aldıktan sonra sonucu ve başarıyı Allah’tan beklemesidir. Her türlü önlemi aldıktan sonra Allah’a güvenen kimse, “Ben kendi üzerime düşeni yaptım.” diye güven ve huzur duyar. O hâlde, biz de önce çalışmalı, sonra Allah’tan yardım beklemeliyiz. Günü gününe dersimize çalışmalı, ödevlerimizi zamanında yapmalıyız. İşimizde veya dersimizde başarılı olmak için her türlü çalışmayı yaptıktan sonra Allah’a tevekkül etmeliyiz Bizler de bir işe başlamadan önce gerekli tedbirleri almalı ve uzman kimselere danışmalıyız. Sonrasında kararımızı verip sonucun hayırlı olması için Allah’a güvenip ondan yardım istemeliyiz.

5 ALLAH’A GÜVENMEK (TEVEKKÜL)


"ALLAH’A GÜVENMEK (TEVEKKÜL)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları