Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

LARRY ELLİSON Lawrence Joseph Ellison

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "LARRY ELLİSON Lawrence Joseph Ellison"— Sunum transkripti:

1 LARRY ELLİSON Lawrence Joseph Ellison Larry Ellison , bir veritabanı yazılımı ile yola başlayan ve şimdi dev bir teknoloji şirketi olan ORACLE’nin kurucularından biridir. Diğeri ise Bob Miner’dir. Oracle hem bir veri tabanı yazılımı hem de şirketin ismidir.

2 Son on yılın en çok kazanan ceo’su hem en yüksek hem de en düşük ödenen teknoloji yöneticisi ünvanına sahip.Kendine bir ada alan ve yakınlarda ise aldığı adaya gelip gitmesini kolaylaştırması için bir havayolu firması satın alan dünyanın en çok kazanan bilişimcilerinden birisi Larry Ellison. 17 Ağustos 1944 Manhattan doğumlu olan Larry Ellison çocukluk yılları teyzesi ve amcasının yanında geçmiştir.1964 yılında yani tam 20 yaşında iken bilgisayarla tanışan Larry Ellison üniversite yaşamına başladı.

3 1966’da Ellison University of Chicago’yu bırakarak California’ya yerleşti.
1970’de C.I.A.’e ilişkisel veri tabanları yazan bir bilgisayar şirketinde çalıştı. 1977’de Oracle’ı kurdu.Dünya’daki çoğu devletler verilerini bu yazılımda saklar. Bu yazılım oldukça pahalıdır.Kullanılması ise ayrı bir tecrübe gerektirir. İlk ürününü devlet için yaptığı söylenir. Veri ve veri güvenliğinin ön planda olduğu bu devirde ilk akla gelen firmalardan birisidir Oracle.

4 1986 12 Mart günü şirket hisse başı 15$ ile halka açıldı.
1995 Ellison kişisel bilgisayarların öleceğini öngördü. 1997 Apple’a geri dönen Steve Jobs, Ellison’u yönetim kuruluna atadı. 2008 Associated Press kendisini en yüksek maaşlı CEO ilan etti. 2010 IBM ve Hewlett Packard ile girilen sert bir mücadele sonucu Oracle rakibi Sun Microsystem’i satın aldı. 2013 Eylülde Ellison’un yelkenli yarış takımı Amerika Kupası’nı kazandı. 17 Ağustos 2014’de Ellison 70. Yaş gününü kutladı. 18 Ağustos 2014’deOracle’daki CEO’luk görevinden istifa etti.

5 Son yıllarda önemli bir değişim yaşayan Larry Ellison, tıp dünyasından önemli bilim adamlarından oluşan bir arkadaş grubuna sahip olmanın, artık savaş uçağı ve yat gibi pahalı zevklere sahip olmaktan daha değerli olduğuna inanıyor.

6 Ellison'ı bu inanca annesi ve Oracle'ın kurucularından Bob Miner'ın ölümünden sonra yöneldi. Artık, Moleküler Biyoloji konusunda da ilgilenmektedir

7 Steve Blank’in 25 Eylül 2014 tarihinde inc
Steve Blank’in  25 Eylül 2014 tarihinde inc.com’da yayınlanan yazısından   Güçlü Liderlik Yeteneği Larry herhangi kitaptaki yöneticilik taktiklerini uygulamıyordu fakat etkileyici bir iletişimci ve ilham veren bir liderdi. Sonucunda şirketteki her insan hedefin ne olduğunu biliyordu: Dünya hâkimiyeti ve tüm rakiplere ölüm. Zaman zaman “Kazanmak yetmez, diğer herkes başarısız olmalı.” derdi. Ve cidden bunu kastederdi, tabii bir kahkaha ile. .

8 Kulağa geldiği gibi ağır değildi fakat herkes anlamıştı
Kulağa geldiği gibi ağır değildi fakat herkes anlamıştı. Bizler acımasız rakiplerdik. Şirkete başladığımdaki bir avuç insandan ayrıldığımdaki 150 kişilik büyüklüğe ulaştığında bile (evet küçüktü) şunu gördüm ki herkes görevimizin ne olduğunu biliyordu

9 Bu normal değildir,başarısız olan girişimlerde genellikle ortalarda amacın ne olduğunu bilmeden dolaşan pek çok insan vardır. Başarılı şirketlerde ise herkes aynı yöne doğru çeker. Larry’nin liderlik stilinin doğal bir sonucu da bunu müthiş bir şakayla, bir sürü doğaçlama komik şeyle yapmış olmasıydı. Tartışmaya bayılırdı, sık sık okullarındayken münazara kulübü başkanlığı yapmış olan müdür yardımcıları ile tartışırdı.

10 Büyük teknik vizyonu   Larry her zaman mükemmel değildi ama yanlış olduğundan çok daha doğruydu. Ürün geliştirmemizi büyük derecede etkiliyordu ve az çok doğru şeyler üzerinde çalışmaya devam etmemizi sağlıyordu. O zamanlar şunları savunuyordu: – Taşınabilirlik (veri tabanları önceleri üzerlerinde bulundukları makineye zincirlenmiş durumdaydı) – Dağıtılmış/ağa uygun (Ethernet kurumlar içinde yeni yeni kullanılmaya başlamasına rağmen) – SQL’in soruları (sorguları) anlaşılması kolay bir dilde sorma yolu olacak şekilde seçilmesi – Birinci olarak ilişkisel mimari (veri kümelerinin tablolar şeklinde organize edilmesi)   İnandırıcı teknik vizyonunun son ispatı ise ilgili olan müşterilerdi.Telefon her zaman çalıyordu. Çoğu zaman bir ticaret dergisinde bir şeyler okuyup daha fazlasını öğrenmek için çat kapı arayan insanlardı.

11 Uygulamacı ve Yalın Larry şu deyişi üzerine alırdı: “Biz bir şeyleri doğru yapmıyoruz, doğru şeyleri yapıyoruz.” Bir girişimde her alanda mükemmel iş çıkartamazsınız, kritik öneme sahip olan şeyleri ve “olsa iyi olur”ları önem sırasına dizmelisiniz.  Bu felsefe şirketin her yerine yayılmıştı. Her zaman iyi ofislerimiz vardı ama onları doldurmaktan çekinmezdik. Ben başladığımda 3000 Sand Hill Road’da küçük bir dairedeydik Sand Hill’de olmamıza rağmen risk sermayedarları bizi görmezden geliyor gibiydiler. Biraz deli olduğumuzu düşünüyorlardı. Pazarımızın gelişmesi uzun sürdü, dolayısıyla Oracle ilk günlerde büyüme patlaması göstermiyordu.

12 Karşı konulmaz satıcılık
 Larry her zaman satış yapmıyordu, hatta çoğu zaman satışçıları sevmezdi de ama bir şeyi satmaya karar verdiği zaman yenilmezdi. Bizim ne söyleyeceğimizle ilgilenmemeye hazırlanmış bir bilgisayar üreticisiyle yapılan toplantında Larry onların akıllarını almıştı. Veri tabanı hizmetleri hakkında görüşlerini gözden geçirmek zorunda kaldılar ve hatta sonunda kocaman bir müşteri haline geldiler. O teknik vizyonu ortaya koydu, ürün mimarisini bilgisayar insanlarının ilgilerini çekecek şekilde anlattı ve işi bitirdi.

13 En akıllı insanları işe aldı
Eski “En kaliteli oyuncular en kaliteli oyuncuları işe alır, orta kaliteliler ise düşük kalitelileri işe alır” deyişi burada geçerli. Larry genellikle yazılım deneyimine sahip olan insanları işe alamadığımızı zira o zamanlar çok az yazılım şirketi bulunduğunu düşünürdü, o yüzden biz de bulabildiğimiz en zeki elemanları bulurduk ve onlar bir şekilde işi çözerdi. Ayrıca söylemeliyim ki Larry hem erkeklerde hem de kadınlarda zekâ arardı – kadınlar her zaman Oracle’da uzmanlaşma fırsatına sahipti. Şimdi hiç tanışmadığım Safra Catz varmış, ama 80’lerde Larry’nin bana onun ne kadar zeki olduğunu söylediğini hatırlıyorum.

14 Larry’nin bir keresinde parlak bir programcının Amerika veya Kanada içinde istediği herhangi bir yerde yaşamasına izin verdiğini, saatlerini, nerede olduğunu ya da benzeri herhangi bir şeyi umursamadığını hatırlıyorum. Ona sadece bir ağ bağlantısı sunduk ve hepsi o kadar.

15 Süper starları aramıza katmak için genellikle bunu yapardık
Süper starları aramıza katmak için genellikle bunu yapardık. Tom Siebel’i işe aldığımız zamanı hatırlıyorum Larry çok heyecanlı bir şekilde bana Chicago’da inanılmaz zeki bir adamı işe aldığımızı ve tam o dakikada toplantı odamızda oturduğunu söyledi.

16 Bazı gariplikleri vardı
Larry bazen düşünmek için dışarı çıkardı. Birden bire, genellikle pazarlamadan kimseye haber vermeden (ki onun için bir basın toplantısı veya müşteri görüşmesi ayarlamış olabilirlerdi!), birkaç günlüğüne ortadan kaybolurdu ve çoğu iyi, bazıları o kadar da iyi olmayan bir sürü fikirle tekrar şarj olmuş şekilde dönerdi.

17 Bir keresinde kovboy botları masanın üzerinde bir şekilde Cullinet’ten daha büyük olacağımızı ve bunu sadece 1 satışçı ve 50 kişi ile yapacağımızı söylediğini hatırlıyorum. Fikirlerde uçardı.

18 Sadece bir bilgisayar tarihçisi 80’lerin başında 100 milyon dolarlık satış rakamlarına ulaşmış Cullinet’i bilirdi. Evet, “Cullinet’ten büyük olmak” konusunda haklıydı. “50 kişi” dünyadaki en en iyi geliştiricilere sahip olduğumuz hayalinden çıkmıştı.

19 Larry “acımasız” olarak anılmaya bayılırdı
Larry “acımasız” olarak anılmaya bayılırdı. En sevdiği kitabın ne olduğunu sorduğumda bana Robber Barons demişti – bugün bile okumaya değer! Belki de hiçbir zaman satın alamayacağını düşündüğü uçakların teknik özellik kâğıtlarına dalardı.

20 Mükemmel girişimcilik DNA’sı liderlik, teknolojik vizyon, sadelik ve başarı isteğinden oluşur. Dünya çapında kurucular: Açık bir hedefe sahiptir herkesi her gün onu yaşamaları için teşvik ederler. Şirketteki en iyi satışçılardır. En zekileri işe alırlar. Teknolojik vizyona ve diğerlerini bunun doğru olduğuna ikna etme yeteneğine sahiptirler. Olayın müşteri kazanma ile ilgili olduğunu ve kritik olmayan şeylere para harcamamaları gerektiğini bilirler. Hedeflerini takip etmede acımasızdırlar ve asla “Hayır”ı cevap olarak kabul etmezler. Esprinin güçlü ve eğlenceli olduğunu bilirler!

21 Yale Üniversitesi Mezuniyet Töreni Konuşmasından Alıntı (2000)
ORACLE’ın CEO’su olan Larry Ellison’ın kendisine has bir tarzının olduğu aşikâr. Keza, kendisinin 2000 yılında Yale Üniversitesi’nde yaptığı mezuniyet konuşmasında Üniversite öğrencilerine girişimcilik ile ilgili fikirler veriyor. Fakat söyledikleri ise Üniversite kavramına zıt düşen sözler içeriyor. Yale Üniversitesi mezunları, lütfen, etrafınıza iyi bir bakın. Ve şimdi şunu aklınıza koyun: Bundan 5 yıl sonra,10 yıl sonra,hatta 30 yıl sonra,etrafınızdaki kimse hiçbir şeyi başaramamış olacak.Ve siz de başaramayacaksınız. Aslında bakınca parlak gelecek için yüzlerce umut ışığı göremiyorum.Endüstride liderliği ele alacak kişiler de göremiyorum. Görebildiğim tek şey, geleceği başarısızlıktan başka bir şey olmayacak yüzlerce insan.

22 Bu anlaşılabilir bir şey
Bu anlaşılabilir bir şey. Ben, Lawrence ‘Larry’ Ellison üniversite terk, kim oluyorum ve bu yetkiyi nerden alıyorum ki, ülkenin en prestijli yükseköğrenim kurumunun bu yılki mezunlarına böyle şeyler söyleyebiliyorum? Bu yetkiyi nereden aldığımı söyleyeyim

23 Çünkü ben, Lawrence ‘Larry’ Ellison, üniversite terk ve dünyanın en zengin ikinci adamıyım. Siz değilsiniz. Çünkü Bill Gates, Paul Allen, Michael Dell hepsi üniversite terk ve dünyanın -şimdilik- en zengin adamları.Siz değilsiniz.Ve siz o listede hiç yoksunuz.

24 Hayat boyunca yanınızdan ayrılmayacak bir kelimeyle güçlü bir ilişkiniz oldu burada: Terapi. Bunların hepsi güzel şeyler. Ama gerçekte, o kurduğunuz arkadaşlık bağlantılarına fena halde ihtiyacınız olacak. İhtiyacınız olacak, çünkü üniversiteyi terk etmediniz. Dolayısıyla asla dünyanın en zengin insanları arasına katılamayacaksınız. Elbette, belki de listeye 10 ya da 11. sıradan, Microsoft yöneticisi Steve Ballmer gibi, girebilirsiniz. Ama herhalde onun kimin için çalıştığını söylememe gerek yok, değil mi? Sadece kayda geçsin diye söylüyorum, o da zaten master sınıfından terk. Biraz geç kalmış anlayacağınız.

25   Son olarak, herhalde bazılarınız ya da umarım bu konuşmadan sonra ‘Yapabileceğim bir şey var mi? Bir umudum var mi?’ diye kendine soruyor. Maalesef hayır. Çok geç kaldınız. İçinize çok şey dolduruldu, siz onlara bakıp çok şey bildiğinizi sanıyorsunuz. Artık 19 yasında değilsiniz. Belki de şu an, size bir umut ışığı vermenin, bir çıkış yolu göstermenin tam zamanıdır. Hayır, 2000 mezunları size değil. Siz kaybettiniz. Sizi, yılda 200 bin dolarlık komik maaş çeklerinizle baş başa bırakıyorum. Üstelik o maaş çekinin üstünde sizden birkaç yıl önce okulu terk etmiş birinin imzası olacağını söyleyerek. Öğütlerim size değil daha alt sınıfta okuyanlara. Size söylüyorum: Hemen ayrılın. Daha güçlü söyleyemem: Ayrılın. Hemen toplayın eşyalarınızı ve fikirlerinizi ve bir daha geri dönmeyin.

26 ‘’Büyük şeyler başaran insanları teşvik eden şey başarılı olma arzusu değil, başarısız olma korkusudur.’’


"LARRY ELLİSON Lawrence Joseph Ellison" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları