Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

VE ÇOCUGUN GELİŞİMİNE ETKİLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "VE ÇOCUGUN GELİŞİMİNE ETKİLERİ"— Sunum transkripti:

1 VE ÇOCUGUN GELİŞİMİNE ETKİLERİ
ANNE BABA TUTUMLARI VE ÇOCUGUN GELİŞİMİNE ETKİLERİ

2 Anne baba tutumlarının tanımlanması,
Çocuğun gelişimindeki önemi, Olumsuz aile tutumları, Olumlu aile tutumu, Aile içi iletişim

3 Anne baba tutumu anne baba ve çocuk arasındaki etkileşimin türüne denir.

4 ANNE BABA TUTUMU NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ
Anne, baba ve ailenin diğer bireylerinin çocukla olan etkileşimi, çocuğun ileride nasıl bir birey olacağını etkilemektedir.

5 ÇOCUK EĞİTİMİ İLE İLGİLİ YAYGIN AMA YANLIŞ İNANÇLAR !
Eşim çocuğa çok katı davranıyor, ben onu dengeliyorum. Çocuğum daima kendimden ve eşimden önce gelir. Çocuğum hiç hata yapmamalı, hiç acı ve sıkıntı çekmemeli. Çocuğumu mükemmel bir şekilde yetiştirmeliyim.

6 ÇOCUK EĞİTİMİ İLE İLGİLİ YAYGIN AMA YANLIŞ İNANÇLAR !
İyi anne-baba çocuğunu asla cezalandırmamalı. Çocuğumun her şeyi olmalı, hiçbir şeye ihtiyacı olmamalı. Çocuklar kendi hallerinde yetişmeli, müdahale etmeye gerek yok. Çocuğuma zaman ayıramıyorsam da bütün maddi ihtiyaçlarını karşılıyorum.

7 Olumsuz anne baba tutumları ve Olumlu anne baba tutumu
. Anne baba tutumları Olumsuz anne baba tutumları ve Olumlu anne baba tutumu

8 OLUMSUZ ANNE-BABA TUTUMLARI
1. AŞIRI KORUYUCU ANNE-BABA TUTUMU 2.BASKICI VE OTORİTER ANNE-BABA TUTUMU 3. SINIRSIZ ÖZGÜRLÜKÇÜ ANNE-BABA TUTUMU 4. TUTARSIZ ANNE-BABA TUTUMU

9 OLUMSUZ ANNE-BABA TUTUMLARI
AŞIRI KORUYUCU ANNE-BABA TUTUMU Bu Tutumda; Anne baba çocuğun her davranışına müdahale eder, Sürekli çocuğa yaşından daha küçükmüş gibi muamele edilir Aile aşırı koruyucudur. Çocuğun kendini tanımasını ve yapabileceklerini fark etmesini engelleyen bir anne-baba tutumudur. Çocuğun bireyselleşme çabalarını engelleyen bir tutumdur.

10 OLUMSUZ ANNE-BABA TUTUMLARI
Bu tutumla yetişen çocuklar; Bağımlı kişilik yapısı geliştirirler. Çocuk kendi başına karar vermede güçlükler yaşar. Çocuğun kendine güveni yoktur. Genelde tek başına bir işe başlama ya da sürdürme becerilerini gösteremezler. İçe dönük ya da saldırgan olur.

11 Şuan için çocuğunuzu koruduğunuzu, ona iyilik yaptığınızı düşünebilirsiniz ama aslında çocuğunuza çok büyük bir kötülük ediyorsunuz!.. BAĞLILIK BAĞIMLILIK

12 OLUMSUZ ANNE-BABA TUTUMLARI
2. BASKICI VE OTORİTER ANNE- BABA TUTUMU Ailede katı bir disiplin anlayışı ve baskıcı bir tutum vardır. Çocuktan ailenin kurallarına koşulsuz uyulması beklenir Aile içinde korku hakimdir ve çocuk korku ile büyür.

13 OLUMSUZ ANNE-BABA TUTUMLARI
Bu tutumla yetişen çocuklar; Saldırgan ve uyumsuz davranışlar görülür.Arkadaşlarına evde karşılaştığı olumsuz davranışları sergiler.Sürekli eleştirildiği için kendilerine güven konusunda sorun yaşadıkları görülür.

14 OLUMSUZ ANNE-BABA TUTUMLARI
SINIRSIZ ÖZGÜRLÜKÇÜ ANNE-BABA TUTUMU Bu tutumu gösteren ailelerde çocuğa aşırı düşkünlük ve hoşgörü vardır Aile çocuk ilişkisinde sınırlar ve kurallar belli değildir. Çocuk evde patrondur, ve her istediği, istediği anda yapılır.

15 OLUMSUZ ANNE-BABA TUTUMLARI
Bu tutumla yetişen çocuklar; Bencil, doyumsuz, kırılgan, her dediğinin anında olmasını isteyen, sabırsız bireyler olabilirler. Doyumsuzluk ve iç boşluk vardır. Kuralsızlığa alışan çocuk, sosyal ortamlarda(okul gibi) kurallarla karşılaştığında uyum sağlamakta zorlanırlar.

16 OLUMSUZ ANNE-BABA TUTUMLARI
4. TUTARSIZ ANNE-BABA TUTUMU Anne ve babanın tutumu belirli değildir. Diğer anne-baba tutumların hepsini de zaman zaman uygular. Anne ve babanın tutumları arasında da farklılıklar vardır.

17 OLUMSUZ ANNE-BABA TUTUMLARI
Bu tutumla yetişen çocuklar; Ne zaman ve nerede ne yapacağını bilemez. Çocuk anne veya babanın tepkisini tahmin edemez ve bu nedenle kendini güvende hissetmez. Çocuk çevresindeki insanlara güvenmeyen, her şeyden şüphelenen, kararsız bir kişilik yapısı geliştirebilirler.

18 OLUMLU ANNE-BABA TUTUMU
DEMOKRATİK ANNE-BABA TUTUMU Anne ve baba çocuğa Koşulsuz Kabul gösterir. Anne baba çocuğa sevgi ile yaklaşır ve çocukla ilgilenir. Aile çocuğa rehberlik yapar. Ancak karar çocuğa aittir. Anne baba çocuk için iyi bir modeldir. Çocuklarına güvenirler. Onları takdir eder ve överler. Küçük yaşlardan itibaren sorumluluk verirler. Yeni deneyimler yaşamaları için cesaretlendirirler.

19 OLUMLU ANNE-BABA TUTUMU
Bu tutumla yetişen çocuklar; Sosyalleşmiş, işbirliğine hazır, arkadaş canlısı, duygusal ve sosyal açıdan dengeli bir bireydir. Çocuk nerede ne yapması gerektiğini bilir. Saygılı, sorumluluklarını bilen ve çevresi ile olumlu ilişkiler kurabilen bireylerdir.

20 Çocuğunuza yeterince ZAMAN ayırın
Çocuğunuza yeterince ZAMAN ayırın. Bu çocuğunuz için en pahalı oyuncaklardan bile daha iyidir.

21 Etkili iletişim, çocuğu dinlemekle başlar…

22 Yüzünüz ona dönük olsun.
Onun gözlerinin içine bakarak dinleyin Söylediklerini başınızla tekrar edin . Duygularını ifade etmekte zorlanıyorsa, ona yardım edin. Onunla birlikteyken tüm dikkatinizi ona yoğunlaştırın. Ve bunları sürdürmede istikrarlı olun.

23 BENİ SABIRLA DİNLEDİĞİNİZ İÇİN KOCAMAN SEVGİ VE TEŞEKKÜRLER…


"VE ÇOCUGUN GELİŞİMİNE ETKİLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları