Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AİLE OLMAK DEĞERLER EĞİTİMİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AİLE OLMAK DEĞERLER EĞİTİMİ."— Sunum transkripti:

1 AİLE OLMAK DEĞERLER EĞİTİMİ

2 AİLE NEDİR?

3 AİLE Karşılıksız sevginin olduğu, içindeki kişilerin kendisini huzurlu ve mutlu hissettiği, bireylerin birbirlerinden emin olduğu, ne olursa olsun aile bireylerinin sığınabileceği yuvaya biz aile diyoruz

4 SAĞLIKLI AİLE OLMAK İÇİN…
Sağlıklı aile olabilmek için gerçekleşmesi gereken gereksinimler vardır. Bu gereksinimler ailedeki bütün bireylerle ilgilidir.

5 Hayattan ne isteriz Hayattan ne isteriz”? Sorusuna çok çeşitli cevaplar verilebilir ancak “mutlu bir ailesinin olması” dileği belki de en iyi bilinenidir. Mutlu bir ailenin sağlanabilmesi için aile kurumunun da temel gereksinimleri bulunmaktadır.

6 AİLENİN TEMEL GEREKSİNİMLERİ NELERDİR?
AİLENİN TEMEL GEREKSİNİMLERİNİ 8 ALT BAŞLIKTA TOPLAYABİLİRİZ.

7 DEĞERLİ OLMA DUYGUSU Aile içindeki etkileşim çocukları ya “ben değerliyim” ya da “değersizim” duygusuna götürür. Bu gereksinim aile içinde karşılanmalıdır. Tüm aile bu duygunun kazanılmasından sorumludur. Peki ne yapmalısınız? Ailenizin varlığından mutlu olduğunuzu ,onların sizin için değerli olduğunu sözlerinizle ve davranışlarınızla gösterin.

8 Güven ortamı Aile içindeki bireyler kendilerinin aile içinde emniyette olduğunu, dışarıdaki tehlikeli olayların aile içine girmeyeceği duygusunu sağlamak ister. Bu duygu da aile içinde kazanılması gereken bir duygudur.

9 Yakınlık- dayanışma ve duygu paylaşımı
Aile içinde temel güven ve dayanışma varsa aile dışında bireyin karşılaştığı stres oluşturan olumsuz olaylar çok da yıkıcı olmaz. Güven duygusunun yaşandığı aile dış dünyanın yaratmış olduğu sıkıntı ve kaygılarından kendisini koruyabilir..

10 Sorumluluk duygusu Aile içinde sadece anne baba değil herkes sorumluluk almalı ve bu duyguyu yaşamalıdır. Tüm sorumluluğu üzerine alan, yaşına uygun sorumlulukları yerine getiremeyen çocuk kendi yaşamlarını biçimlendirmekten aciz, sürekli başkalarının yönetiminde olmaya muhtaç bireyler yetişirler. Bu tür bir ailede yetişen kişiler yaşamlarında olan olaylardan sürekli başkalarını sorumlu tutarlar.

11 Zorluklarla mücadele ederek üstesinden gelmeyi öğrenmek
Çocuğa her şey hazır verilmemelidir. Sorumluluk duygusunun gelişimi ile ilgili anlatılanlar zorluklarla mücadele etme ile ilgilidir. Çocuğun içinde bulunduğu gelişimsel dönem göz önünde bulundurularak çocuk kendi sorunları ile baş başa bırakılabilmelidir.

12 Takdir ifadeleri İnsanların yaptıkları herhangi bir güzel iş için olumlu sözler duymaya ihtiyacı vardır. Yaptıklarının fark edilmesini isterler .Bu istek tüm aile bireylerin de vardır .Duydukları olumlu bir ifade onların aynı tür güzel davranışları tekrar yapmalarını ve daha güzel şeyler yapmaya çalışmalarını sağlar.

13 Sağlıklı manevi yaşam Sağlıklı manevi yaşam, ailenin çocuğuna verebileceği en önemli kazançtır.Bilerek, anlayarak, hissederek ve yaşayarak inanma.Sağlıklı manevi yaşamı olan bireyler çevreleriyle barışık, olumlu ve psikolojik açıdan güçlü insanlar olurlar.

14 Mutluluk ve kendini gerçekleştirme
Aile ortamı bir mutluluk ortamıdır. Şimdiye kadar anlatılan gereksinimlerin karşılanması mutlu olmayı getirir. Evde değerli olduğu duygusunu tadan birey mutlu olur ve yaptığı şeylerden doyum alır, kendini gerçekleştirme olanağı bulur.

15

16

17 Aile içinde korunması gereken özgürlükler
Şimdi ve burada olanı görme ve duyma özgürlüğü Kendi duygularını ve düşüncelerini olduğu gibi ifade edebilme özgürlüğü Kendi arzularına göre bir şeyi isteme ya da reddetme özgürlüğü Olmak istediği yönde gelişerek kendi özünü gerçekleştirme özgürlüğü

18 Anne babamıza karşı sorumluluklarımız
1- Anne ve babanın sözünü yerine getirmek 2- Büyüklere saygılı davranmak, küçüklere sevgi göstermek 3- Aile huzurunu bozacak kötü davranışlardan uzak durmak.( kavga etmek, küfür söylemek vs.) 4- Evin temiz tutulmasında büyüklerimize yardımcı olmak. 5- Verilen işi görevi zamanında yerine getirmek 6- Konuşma, yemek yeme, giyinme ve diğer davranışlarda kibar, nazik ve düşünceli olmak. 7- Aile içerisinde konuşulanları dışarıya çıkarmamak 8- Cimrilik ve bencillik gibi huylardan uzak durarak fedakarlık, cömertlik, sevecenlik ve hoş görülük huyları tercih etmek.

19 ANNE BABAYA SAYGI-SEVGİ

20 SEVGİ…

21 HER DİLDE AİLE SEVGİSİ

22

23 KARDEŞ SEVGİSİ

24

25 SEVGİYLE KALIN DEĞERLER EĞİTİMİ


"AİLE OLMAK DEĞERLER EĞİTİMİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları