Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Grafik ve Animasyon.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Grafik ve Animasyon."— Sunum transkripti:

1 Grafik ve Animasyon

2 1. Giriş Grafik: Bilgisayarda oluşturulan resimlere grafik denir. Bundan dolayı, bilgisayarın ekranında gördüğümüz her türlü şekil, renk, resim, logo, yazı, menü, vb. her türlü bilgisayar nesnesi grafikler konusu içerisinde yer alır. Animasyon: Belirlenen bir zaman içerisinde ekrandaki görsellerde konum, dönme, ölçekleme, renk ve yüzey vb. gerçekleşen değişimlere animasyon denir.

3 2. Uygulama Alanları Resim, Eğlence ve Yayın:
film sektörü (filimler, çizgi filimler, reklam filmleri, vb.), oyun grafikleri, çoklu-ortam (multimedya): CD dizaynı, kitap, magazin ve haberler. Bilgisayar Destekli Tasarım: Farklı branşlardaki mühendislerin ve mimarların yaptıkları çizimler. İnçaat, harita, makine ve elektronik devre vb. çizimlerinde kullanılır.

4 2. Uygulama Alanları Görüntü İşleme (Image Processing) ve Görselleştirme (Visualization): Bir takım verilerden görüntü oluşturma ve var olan görüntüleri verilere dönüştürüp bilgisayarda kullanma Yüz tanıma programları, Röntgen, veri grafikleri, ultrason görüntüleri bu guruba örnektir. Eğitim ve Benzetim: Kişilerin öğrenmelerini hızlandırmak için bir sistemi modellemek ve benzetim haline dönüştürmek gibi uygulamalarda kullanılır.

5 3. Çözünürlük ve Piksel Kavramı
Piksel (Pixel): Bir bilgisayar tarafından ekranda görüntülenen yada bir yazıcı tarafından kağıt üzerindeki resmi meydana getiren binlerce veya milyanlarca noktadan biridir. Diğer bir deyişle bir piksel, görüntünün en küçük birimidir. Çözünürlük (Resolution): Bir grafiği, boyut olarak tanımlamak için getirilen bir kavramdır. Bilgisayar ekranında veya kağıt üzerindeki bir grafikte 1 inç başına düşen nokta (piksel) miktarıdır.

6 3. Çözünürlük ve Piksel Kavramı
Çözünürlük hesaplarında uzunluk birimi olarak inch veya santimetre kullanılır. 1 inch = 2.54 cm’dir. Fakat basit hesaplarda, 1 inch değeri olarak 2.5 cm değeri kullanabilir.

7 3. Çözünürlük ve Piksel Kavramı
Görüntü için yaygın olarak kullanılan birim, PPI/PPC’dir. PPI (Pixels Per Inch): Bir inçe düşen piksel sayısı. PPC (Pixels Per Centimeter): Bir santimetreye düşen piksel sayısı.

8 3. Çözünürlük ve Piksel Kavramı
20 cm eninde ve 10 cm yüksekliğinde bir grafik 15 ppc çözünürlüğe (resolution) sahipse toplam piksel sayısı: Yatay piksel sayısı: 20x15=300 piksel Dikey piksel sayısı: 10x15=150 piksel Toplam Piksel Sayısı: 300x150= piksel dir 15 ppc 10 cm 20 cm

9 3. Çözünürlük ve Piksel Kavramı
Bir resmin PPI (veya PPC)’ı ne kadar yüksekse, görüntü kalitesi de o derece yüksek olur. PPI arttıkça, resim dosyasının sabit diskte kapladığı alan da doğru orantılı olarak artacaktır. Bir resmin çözünürlüğü daha sonradan da değiştirilebilir. Yüksek çözünürlüklü bir resmi düşük çözünürlüğe getirirken bazı pikseller silinir. Düşük çözünürlüklü bir resmin çözünürlüğünü yükselttiğiniz zaman da araya tahmini renk pikselleri eklenir (interpolasyon).

10 3. Çözünürlük ve Piksel Kavramı
Bir monitör veya televizyonun çözünürlüğünün hesaplanmasında da en iyi referans, PPI ve PPC'dir. Örneğin; 14 inç bir ekranın ekran çözünürlüğünü 640x480 olarak ayarladığımızda ekranın çözünürlüğü; Köşegen piksel sayısı dikey ve yatay piksel sayılarının çarpımının karekökü kadardır. 640×480 =554 piksel Bu sayıyı 14 e böldüğümüzde çapraz inç başına düşen piksel sayısı buluruz. Bu da monitörün görüntülediği çözünürlüğü verir. =39 ppi 640 piksel 480 piksel 554 piksel

11 3. Çözünürlük ve Piksel Kavramı
Aynı monitörün (14 inçlik) çözünürlüğünü 1024x768 olarak ayarladığımızda ekranın çözünürlüğü; Çapraz piksel sayısı: ×768 =886 piksel Monitör çözünürlüğü: =63 ppi Bu durumda monitör, ekrana daha çok piksel sığdırmak için piksel büyüklüklerini küçültecek ve bilgisayardaki simgeler daha küçük gözüküp, çalışma alanı artacaktır. 1024 piksel 768 piksel 886 piksel

12 3. Çözünürlük ve Piksel Kavramı
DPI (Dots Per Inch): Baskı cihazlarının (yazıcı) çözünürlüğü için kullanılan bir terim olup, inch başına vurulan nokta sayısı ile ölçülür. Ortalama olarak bir görüntünün çözünürlüğü, baskı cihazının sahip olduğu çözünürlüğün 1/4 kadarı olabilir. Örneğin en son çalışma, 300 dpi çözünürlüğe sahip bir yazıcı ile basılacaksa, inch başına 75 piksel (300/4) görüntü çözünürlüğü yeterlidir. Yazıcının kullanabileceği çözünürlük üretim sırasında belirlenir. Genellikle satılan yazıcıların çoğu 300 DPI, 600 DPI ve 1200 DPI olarak üretilirler.

13 3. Çözünürlük ve Piksel Kavramı
Grafik oluştururken genellikle; Basılı medya için 300 ppi, Web tasarımı için 72 ppi grafikler kullanılır. Baskı için ise genellikle Multimedia ortamı için 96 dpi, İç ve dış mekan baskıları için 100 dpi ya da daha kaliteli baskı için 150 dpi kullanılır.

14 4. Renk Görüntüleri ve Piksel Derinliği
Piksel derinliği: Her piksel için bellekte ayrılan bit sayısı olarak tanımlanır. 1 piksel için 1 bit derinlik tahsis edilmişse, bu piksel 1 ya da 0 değerini alabilir. Böyle bir pikselin alabileceği renk sayısı 2’dir (mono ekranlar).

15 4. Renk Görüntüleri ve Piksel Derinliği
Her piksel için 8 bitlik (1 byte) bir bellek ayrılmışsa, bu görüntünün alabileceği renk sayısı, 8 bit'in alabileceği olasılıklar ile sınırlıdır. 8 bit'in alabileceği değer de 2 8 =256’dır.

16 Dosya Renk Türleri Bir piksel için tahsis edilmiş bitler, resmin yapısal özelliğini tanımlayan ve farklı biçimlerde kullanılmasını sağlayan resim türlerini belirler. Gri Skale (Grayscale): Bir piksel için 8 bit tahsis edilen resim türüdür. Resim, siyah ve beyaz arasındaki 256 adet gri ton kullanılarak oluşturulabilir.

17 Dosya Renk Türleri RGB (RedGreenBlue):
Bir piksel için 24 bit tahsis edilen resim türüdür. RGB resmi, Kırmızı (Red), Yeşil (Green) ve Mavi (Blue) renklerinin farklı tonlarda karışımından oluşturulur. Renklerin gerçek yaşamdaki gibi görünmesi amacıyla Yeşil, Kırmızı ve Mavi renkler için birer bayt (8 bit) bellek ayrılır. 24 bitlik görüntünün temsil edebildiği renk sayısı, , yani (16.7 Milyon) renktir.

18 Dosya Renk Türleri CMYK : (CyanMagentaYellowblacK) RGB gibi bir piksel için 24 bit tahsis edilen bir resim türüdür. CMYK resmi, Mor (Cyan), Camgöbeği (Magenta), Sarı (Yellow) ve Siyah (BlacK) renklerinin farklı tonlarda karışımından oluşur. CMYK, matbaalarda gerçek renkte baskı işlemlerinde kullanılır.

19 Dosya Renk Türleri LAB: RGB ve CMYK renkleri gibi gerçek renk üreten bir renk sistemidir. LAB renk sistemi, gerek RGB gerekse CMYK’ dan daha çok renk içerir. Bu renk sisteminde, (L) parlaklık (Lightness), (A) kırmızılık-yeşillik ve (B) sarılık-mavilik olarak tanımlanır.

20 Dosya Renk Türleri RGB, CMYK ve LAB renk sistemlerinde farklı tonlarla / oranlarla elde edilmiş Beyaz, Kırmızı ve Siyah renklerini göstermektedir.


"Grafik ve Animasyon." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları