Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Doğal afet nedir ? Doğada meydana gelen ve büyük hasarlara sebep olan olaylara doğal afet denir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Doğal afet nedir ? Doğada meydana gelen ve büyük hasarlara sebep olan olaylara doğal afet denir."— Sunum transkripti:

1

2 Doğal afet nedir ? Doğada meydana gelen ve büyük hasarlara sebep olan olaylara doğal afet denir.

3

4

5 DEPREM Yerkabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yer yüzeyini sarsma olayına "DEPREM" denir.

6

7

8 Depremin Etkileri Büyük can ve mal kayıplarına neden olur.
İnsanların ruh ve beden sağlığı üzerinde uzun     yıllar sürecek etkiler bırakır. Binlerce insanın sakat kalmasına neden olur. İşgücü ve enerji kayıplarına neden olur. Ülke ekonomisine büyük zararlar verir.

9

10 Deprem Zararlarını Azaltmak için
Binalar fay hatları ve yumuşak zeminler üzerine  yapılmamalıdır. Bina yapımında şiddetli depremlere dayanıklı malzeme kullanılmalıdır. Deprem tatbikatları sıkça yapılmalı ve halk  deprem konusunda çok iyi eğitilmelidir. Evlerimizde hareketli ve devrildiğinde insanlara zarar verecek eşyalar sabitlenmelidir. Depreme dayanıksız yapılar yıkılmalı ya da güçlendirilmelidir. Deprem bölgesinde çok katlı binalar yapılmamalıdır.

11 Deprem Sırasında Yapılması Gerekenler
A. Deprem sırasında Evde veya Dışarıda iseniz Sakin olunuz ve kesinlikle telaşa kapılmayınız. Deprem sırasında binadan dışarı kaçmaya veya bina içine girmeye çalışmayınız. Yaralanmaların çoğu bina dışına kaçarken veya binaya girerken meydana gelmektedir. Bina içinde bulunuyorsanız binanın merkezine yakın bir köşede duvara yaslanınız veya sağlam bir masanın altına sığınınız. Pencerelerden ve dış kapıdan uzak durunuz.     

12 Dışarıda bulunuyorsanız dışarıda kalınız.
Elektrik tellerinden ve bacalar, kiremitler, direkler vb. gibi düşebilecek cisimlerden uzak durunuz. Bina içinde karanlıkta kalsanız bile kibrit, çakmak, mum, gaz lambası, piknik tüpü kullanmayınız.

13 Deprem Sırasında Okulda iseniz
Başınızı çantayla koruyarak sıranın yanındaki koridora uygun pozisyonda uzanabilirsiniz. Pencerelere sırtınız dönük olarak uzak durunuz. Oyun alanlarında veya bahçede iseniz binalardan ve yıkılabilecek direkler ve duvarlardan uzak durunuz.

14 SEL

15 Aşırı yağmur yağdığında, dereler, çaylar ve nehirler taştığında, denizlerin büyük dalgalar ile kıyıları sular altında bıraktığında, barajlar ya da setler yıkıldığında ortaya çıkan yıkıcı su baskınlarına sel denir.

16

17 Selden Korunmak için yapılması gerekenler
Dere yatakları temiz tutulmalı- Ormanlık alanlar çoğaltılmalı, Akarsular üzerine barajlar inşa edilebilir. İnsanların Araziyi teraslaması gerekir. Suyun atılması için gerekli  altyapı çalışmaları yapılaması gerekir.

18 TOPRAK KAYMASI(Heyelan)

19 Taş, toprak ve kayaların eğimli arazilerde kayarak yer değiştirmesi olayına heyelan denir.

20 Heyelanın Nedenleri: Şiddetli yağışlar, -Eğimli arazi,
Yol yapım çalışmaları, -Ormanların yok edilmesi, Şiddetli depremler, Ülkemizde daha çok şiddetli ve bol yağış ile arazinin fazla eğimli olması gibi nedenlerden dolayı heyelan en fazla Karadeniz Bölgesi’nde görülen bir doğa olayıdır.

21 Toprak kaymasında zararı en aza indirebilmek için:
Riskli yerlerin yerleşim alanı olarak seçilmemesi, Eğimli arazilerin ağaçlandırılmaması, Destek duvarlarının yapılması gerekir.

22 ÇIĞ

23 Dağın yüksek yerinde birikmiş kar kütlelerinin yerinden kopup yuvarlanması ve yuvarlandıkça büyümesiyle oluşan dev kar kütlelerinin inmesi olayına çığ denir. Yüksek ses ve titreşimle meydana gelir

24 Çığ genellikle bitki örtüsü olamayan dağlar ile eğimli ve çok karlı arazilerde görülür. Bu nedenle çığ en çok Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki dağlık kesimlerde görülür.

25 Çığ Afetine Karşı Alınabilecek Önlemler
Eğimin çok bulunduğu yerler yeterince ağaçlandırılmalıdır. Çığ olma olasılığı kuvvetli olan yerlerde perdeleme yapılmalıdır. Kış sporları çığ alanlarından uzak yerlerde yapılmalıdır.

26 Çığ Afetine Karşı Alınabilecek Önlemler
Çığ bölgelerinden geçerken gürültü çıkarılmamalıdır. Kara ve demir yolu ulaşımı çığ alanlarının uzağında yapılmalıdır. Yerleşim yerleri çığ alanından uzaklara konmalıdır.

27 EROZYON (Toprak Aşınması):

28 Toprağın aşınmasını önleyen bitki örtüsünün yok edilmesi sonucu, koruyucu örtüden yoksun kalan toprağın su ve rüzgârın etkisiyle aşınması ve taşınması olayıdır.

29 Erozyonu artıran nedenler:
Toprağı koruyan bitki örtüsünün bilinçsizce yok edilmesi, Toprağın aşırı işlenmesi, Toprağın eğim yönünde sürülmesi, Şiddetli ve çok yağış, Sert rüzgarlar, Toprak ve doğal bitki örtüsüne insan eliyle    yapılan müdahaleler. Verimli tarım alanları daralır. Büyük ekonomik    kayıplara yol açar. Baraj göllerinin dolmasına, dolayısıyla barajların    ömrünün kısalmasına neden olur. Can ve mal kayıplarına yol açabilir.

30 Erozyonu önlemek ve toprağı korumak için alınabilecek başlıca önlemler şunlardır:
Doğal bitki örtüsü korunmalı ve çıplak yerler ağaçlandırılmalıdır. -Yamaçlar basamaklandırılmalı ve ağaçlandırılmalıdır. -Yamaçlardaki tarlalar, bayır aşağıya değil. enlemesine sürülmelidir. - Mera alanları korunmalı, aşırı otlatma yoluyla meraların bozulması önlenmelidir

31 YANGIN

32 Yangın, kısa sürede büyük zarar veren, can ve mal kaybına yol açan bir afettir. Ufacık bir kıvılcımla başlayan bir yangın, kısa sürede evleri, iş yerlerini, tarlalardaki ekinleri ya da bir ormanı yok edebilir.

33 Orman yangınlarının önlenebilmesi için yapılması gereken başlıca çalışmalar şunlardır:
1. Vatandaşlar bilinçlendirilerek orman yangınlarına yol açan yanlış davranışlara ve ihmallere son verilmelidir. 2. Orman yangınlarını anında öğrenmek çok önemlidir. Bunun için orman alanlarında yeterli sayıda yangın kulesi ve gözetleme yeri yapılmalıdır.

34 3. Bunların yanı sıra il ve ilçelerde bulunan sivil savunma örgütleri de yangınların söndürülmesi ve kurtarma çalışmalarına katkılarda bulunmaktadır. 4. Yangınlar hem doğaya hem de insanlara büyük zararlar verebilmektedir.

35 Ülkemizde büyük zararlara neden olan orman yangınlarının hemen hemen tamamının sebebi insanlar. Küçük ihmal ve dikkatsizlikler yangınların en büyük nedenini oluşturuyor. Orman yangınları nedenlerinin yüzde 76'sı piknik ateşi, sigara, orman içi veya kenarında bulunan çöplükler, çoban ve avcı ateşi, anız yakılması gibi ihmal ve dikkatsizliklerden kaynaklanıyor. Bu orana faili meçhul olanlar da dahil edildiğinde oran yüzde 90'a ulaşıyor. Yangınların yüzde 8'inin ise kasten orman yakma fiili sonucu ortaya çıktığı görülüyor.


"Doğal afet nedir ? Doğada meydana gelen ve büyük hasarlara sebep olan olaylara doğal afet denir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları