Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sosyal Bilgiler BEYLİKTEN DEVLETE

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sosyal Bilgiler BEYLİKTEN DEVLETE"— Sunum transkripti:

1 Sosyal Bilgiler BEYLİKTEN DEVLETE

2 Sosyal Bilgiler BEYLİKTEN DEVLETE
KAYILAR SÖĞÜT’TE Osmanlı Devleti adını kurucusu olan Osman Bey’den almıştır. Osmanlı Devleti Türklerin Bozok Kolu’nun Kayı boyundandır. 13. yüzyılda Moğol istilası sonucu Anadolu’ya gelen bir çok Türkmen boylarından biridir.

3 Sosyal Bilgiler BEYLİKTEN DEVLETE
Selçuklu Hükümdarı Alaaddin Keykubat’ın bize verdiği Söğüt ve Domaniç topraklarına yerleştik. Kösedağ Savaşı’nın ardından Anadolu’nun batı bölgesinde bağımsızlığını ilan eden uç beyliklerden birisiyiz.

4 Sosyal Bilgiler BEYLİKTEN DEVLETE
Osmanlı Beyliği kurulduğu dönemde beylikler arasında en küçük olanlardan biriydi. Komşu beylikler çok daha güçlü ve geniş sınırlara sahip bulunuyorlardı.

5 Fethedilen yerlerde uygulanan iskan politikası
Sosyal Bilgiler BEYLİKTEN DEVLETE Hangi sebepler bu küçük beyliği bir siyasi güç haline getirdi? OSMANLI DEVLETİ’NİN HIZLA BÜYÜMESİNİ SAĞLAYAN ETKENLER Coğrafi konumun genişlemeye uygun olması Zayıf Bizans topraklarına yakın olması Anadolu ve balkanlarda siyasi birliğin olmaması Fethedilen yerlerde uygulanan iskan politikası Anadolu beylikleriyle mücadele etmemesi Merkezi otoritenin sağlam olması Padişahların kabiliyetli ve ileri görüşlü kişiler olması Hoşgörülü ve adaletli bir politikanın uygulanması

6 OSMANLI’DA ADALET VE YÖNETİM ANLAYIŞI :
Sosyal Bilgiler BEYLİKTEN DEVLETE OSMANLI’DA ADALET VE YÖNETİM ANLAYIŞI : Osmanlı Beyliği'ndeki düzen ve adalet sayesinde pek çok yerden Türkler gelip Osmanlı topraklarında yerleşmeye başladılar. Osman Bey topraklarında yaşayan herkese adaletli davrandı. Onun zamanında kasabalarda kurulan pazarlarda Müslümanların yanında gayrimüslim(Müslüman olmayan) kadınlar dahi rahatlıkla alışveriş yaparlardı. Alışverişte aldatma söz konusu olmazdı. Osmanlı Beyliği’nin sınırları içine gelip yerleşen asker,esnaf,tüccar,din adamları gibi gruplar devletin güçlenmesine katkıda bulunmuşlardır.

7 ANADOLU’DAN RUMELİ’YE GEÇİŞ
Sosyal Bilgiler BEYLİKTEN DEVLETE ANADOLU’DAN RUMELİ’YE GEÇİŞ Osman Bey’den sonra beyliğin başına geçen Orhan Bey zamanında da fetihlere devam edildi.1326 tarihinde Bursa fethedilerek beyliğin merkezi oldu. Bursa’nın ardından İznik…Bizans'ın Anadolu’daki topraklarının fethinden sonra; Osmanlı Beyliği, batısında yer alan Karesioğulları Beyliği’nin topraklarını savaş yapmadan ele geçirdi. Böylece Rumeli‘ye geçişi sağlayacak olan Çanakkale Boğazı ve çevresi Osmanlı hakimiyetine girdi. Bu beyliğin donanması, askerleri Osmanlının hizmetine girdi. Çimpe kalesi Bizans Devleti içindeki taht kavgaları ve kendisine baskı kuran Sırp ve Bulgarlara karşı Osmanlı Devletinden yardım istedi. Bizans geçişler için Gelibolu'daki Çimpe Kalesini Osmanlıya üs olarak verdi. Osmanlı ordusu kısa sürede Balkanların içlerine kadar fetihler yaptı. Çimpe Kalesi Rumeli fetihlerinde önemli bir merkez olarak kullanıldı.

8 Sosyal Bilgiler BEYLİKTEN DEVLETE
SİYASETİ : Osmanlı, Rumeli’de fethettiği yerlere Anadolu'dan Türk halkı getirerek iskan etti(yerleştirdi). İskan siyasetiyle Balkanların Türkleştirilmesi, nüfus dengesinin sağlanması ,Anadolu ve Balkanlarda güvenliğin sağlanması, üretimin sürekli hale getirilmesi, yeni şehirlerin oluşması gibi ekonomik, sosyal ve siyasi faydalar sağlanmıştır.

9 Sosyal Bilgiler BEYLİKTEN DEVLETE
Osmanlı Devleti XV. yüzyılda Anadolu ve Rumeli topraklarının büyüklüğü, siyasi askeri ve ekonomik gücü ile bölgesinin en önemli devletlerinden biri haline geldi.

10 Sosyal Bilgiler BEYLİKTEN DEVLETE

11 Hristiyan çocukların devşirilmesini gösteren minyatür
Sosyal Bilgiler BEYLİKTEN DEVLETE Osmanlı Ordusunun Oluşumu: Osman Bey Döneminde gaza ve fetihler eli silah tutan kişilerce gerçekleştiriliyordu. Orhan Bey sınırların genişlemesiyle sürekli savaşa hazır bir ordu oluşturdu. Bu orduda atsız askerlere ‘’yaya’ ’atlı askerlere ‘’müsellem’ ’adı verildi. Aynı zamanda bu dönemde Hristiyan ailelerin erkek çocukları asker olarak yetiştirilmek amacıyla toplanmaya başlandı. «Devşirme sistemi» ile yetiştirilen Askerlerle ‘’Kapıkulu’’ ordusu meydana getirildi. Hristiyan çocukların devşirilmesini gösteren minyatür

12 Sosyal Bilgiler BEYLİKTEN DEVLETE
KURULUŞ DÖNEMİNDE AŞAĞIDA İSİMLERİ BULUNAN PADİŞAHLAR ÜLKEYİ YÖNETTİLER

13 Sosyal Bilgiler TÜRK TARİHİNE YOLCULUK
! NELER ÖĞRENDİK Malazgirt Zaferinden sonra Anadolu’ya gelen Türk boylarından biri de Kayı’lardı. Kayılar, Bizans sınırına yerleşerek gaza ve fetihler gerçekleştirdiler. Türkiye Selçuklu Devleti’nin yıkılmasıyla Osman Bey Döneminde bağımsız hareket etmeye başlayan Osmanlı Beyliği Orhan Bey döneminde Rumeli’ye geçti. Coğrafi avantajını iyi kullanan beylik, Türk nüfusu Rumeli’ye yerleştirerek fetihleri kalıcı hale getirdi. Kısa sürede toprakların büyüklüğü, düzenli ordusu ile beyliklerin en güçlüsü haline geldi.


"Sosyal Bilgiler BEYLİKTEN DEVLETE" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları