Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HENTBOL.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HENTBOL."— Sunum transkripti:

1 HENTBOL

2 MAÇ GÖRÜNTÜSÜ

3 HENTBOL OYUNUNUN TANIMI
HENTBOL’UN EĞİTSEL DEĞERİ HENTBOL’UN TARİHİ GELİŞİMİ HENTBOL’UN YURDUMUZDAKİ GELİŞİMİ

4 HENTBOL OYUNUNUN TANIMI
Hentbol, bir takımın 6’sı saha, 1’i kalede olmak üzere 7’şer oyuncu ile iki takım halinde oynadığı bir spor oyunudur.

5 HENTBOL OYUNUNUN TANIMI
Hentbol oyunu iki takımın dostluk sınırları içinde birbirleri ile mücadelesini sergileyen bir takım oyunudur. Her takım, topu rakip takımın kalesine atmaya ve kendi kalesini rakibin hücumlarından korumaya çalışır.

6 HENTBOL’UN EĞİTSEL DEĞERİ
Bütün dünyada milyonlarca taraftar ve uygulayıcısı bulunan hentbol, uluslararası alanda durmadan yayılan ve büyük ilgi gören bir spor dalıdır.Hentbol oynanması kolay olduğu kadar gençliğin sevdiği bir oyun haline gelmiştir. Bilinçli, düzenli ve devamlı uygulanan çalışmalarla sporcunun bedensel verimliliğini en üst düzeye getirmek için hentbol geniş bir alandır.

7 HENTBOL’UN EĞİTSEL DEĞERİ
Bilinçli çalışmalarla sportif teknik öğrenilir, oyun temelinde bulunan dayanıklılık, sürat, beceri, hareketlilik, sıçrama ve savunma gibi motorik özellikler çocukluk ve ön gençlik çağında oluşturulur ve daha sonraları geliştirilerek pekiştirilir. Motorik özelliklerin ve merkezi sinir sisteminin gelişimi için hentbol antrenmanı en uygun ve kuvvetli uyarıcıdır.

8 HENTBOL’UN EĞİTSEL DEĞERİ
Hentbol oyunu sporcunun kollektif düşünme ve hareket etme alışkanlıklarını en iyi şekilde geliştirir. Hentbol kişilik eğitimi üzerinde büyük etkinlik gösterir ve özellikle irade gücü, cesaret, azim, dürüstlük gibi özellikleri geliştirir.

9 HENTBOLUN TARİHİ GELİŞİMİ
Hentbol önceleri eğitsel bir jimnastik oyunu olarak oynandığı bilinmektedir yılları arasında eğitsel oyun olmaktan çıkmış, hentbol oyunu olarak tanımlanmıştır. Hentbol’un kökeni Danimarka’da oynanan “Haandboll” denen bir oyundan gelmektedir. Avrupa’ya ve dünyaya yayılmasını Berlin’deki Alman Yüksek Beden Eğitimi Okulu sağlamıştır.

10 HENTBOLUN TARİHİ GELİŞİMİ
Hentbol 4 Ağustos 1928 tarihinde Amsterdam şehri stadında yapılan “Uluslar arası Amatör Hentbol Federasyonu” kuruluş kongresinden sonra, ayrı bir federasyon tarafından yürütülmeye başlanmıştır. Önceleri sadece açık havada oynanan hentbol 1934 yılında Kopenhang’da yapılan bir müsabaka ile ilk defa salonda oynanmıştır. Uluslararası Hentbol Federasyonuna (IHF) 147 ülke üye olup, merkezi Basel, İsviçre’dir.

11 HENTBOLUN TARİHİ GELİŞİMİ
Bu sporda ileriye gitmiş ülkeler Yugoslavya, Almanya, Rusya, Romanya, Danimarka, Macaristan, İspanya, Fransa, Polonya, İsviçre, Norveç, İzlanda ve İsveç gibi ülkeler sayılabilir.

12

13 HENTBOL’UN YURDUMUZDAKİ GELİŞİMİ
Türkiye'de hentbol ilk kez yılları arasında açık alan hentbolu olarak başlamıştır. Öncülüğünü Almanya'da öğrenim yapan ve beden eğitimi öğretmeni kökenli Hüsamettin Güreli, Zeki Gökışık, Nafi Tağman, askeri okullarda yapmıştır. Ülkemizde ilk resmi açık alan hentbol maçı 1938 yılında oynanmıştır. Türkiye'de hentbol, voleybol ve basketbol ile birlikte 1942 yılında "Spor Oyunları Federasyonu" çatısı altında teşkilatlanınca hız kazanan bir gelişme evresine girmiştir.

14 HENTBOL’UN YURDUMUZDAKİ GELİŞİMİ
Ülkemizdeki salon hentbolu ile ilgili ilk ciddi çalışmalar yıllarına dayanmaktadır. Bu tarihlerde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yurt dışına eğitime gönderilen bir grup beden eğitimi öğretmeni, eğitim gördükleri Federal Almanya'dan dönerek görev yaptıkları Beden Eğitimi Bölümlerinde modern salon hentbolunun temellerini oluşturan değerli çalışmalar yapmışlardır.

15 HENTBOL’UN YURDUMUZDAKİ GELİŞİMİ
1975 yılında, Gazi Eğitim Enstitüsü ve Ankara Spor Akademisi öğretim üyesi Yaşar Sevim tarafından salon hentbolu kuralları derlenerek ilk kez bir kitap halinde yayımlandı. 4 Şubat 1976 yılında 22. Federasyon olarak Hentbol Federasyonu kurulmuştur. Federasyon Başkanlığı görevine Almanya Köln Spor Akademisinde 4 yıl süre ile hentbol, basketbol, futbol, voleybol, antrenman bilgisi konularında ihtisas öğrenimi gören Yaşar Sevim getirildi.

16 HENTBOL’UN YURDUMUZDAKİ GELİŞİMİ
Türk Milli Hentbol Erkek Takımı ilk resmi maçını 1979 yılında Yugoslavya'nın Split şehrinde düzenlenen Akdeniz Oyunları esnasında Mısır Milli Hentbol Takımı ile yapmış ve müsabaka şeklinde Milli Takımımız aleyhine sonuçlanmıştır. Milli Hentbol Bayan Takımımız, ilk uluslararası müsabakasını 1983 tarihinde, Bulgaristan'ın Haskova şehrinde Bulgaristan Milli Takımı ile yapmış ve skorla yenilmiştir. Üniversite Milli Hentbol Erkek Takımı ilk kez 1984 yılında, Federal Almanya'da düzenlenen Üniversiteler Dünya Şampiyonasına katıldı. Adı geçen Şampiyonadaki ilk müsabakamız Avusturya'ya karşı olmuş ve skorla milli takımımız aleyhine sonuçlanmıştır. 1992 yılında, Genç Milli Hentbol Erkek Takımımız Balkan Şampiyon olmuştur. 1993 yılı Haziran ayında ilk kez yapılan Yıldız Erkekler ve Bayanlar Balkan Şampiyonası'nda hentbolcularımız erkeklerde 2., bayanlarda 3.'lük elde etmiştir. Aynı yılın Kasım ayında düzenlenen Balkan Şampiyonası'nda A Milli Hentbol Erkek Milli Takımı hentbol tarihimizde ilk kez Balkan şampiyonu olmuştur.

17 HENTBOL’UN YURDUMUZDAKİ GELİŞİMİ
1995'te İzmir'de düzenlenen Dünya Üniversitelerarası Hentbol Şampiyonası'nda hentbolcularımız dünya ikincisi olmuş, Eskişehir'de yapılan Balkan Büyükler Hentbol Şampiyonası'nda milli takımımız Balkan Şampiyonluğu'na ulaşmıştır.

18 HENTBOL’UN YURDUMUZDAKİ GELİŞİMİ
Bayan yıldız ve Gençlerde Avrupa Finallerine katılan Milli Takımlarımız, Yıldız ve Genç Bayanlarda Balkan Şampiyonluğu Ve Avrupa 4.’lüğü Büyük Erkeklerdeki Balkan Şampiyonlukları ve 1997 yılında Genç Erkek ve Bayan Dünya Şampiyonası finallerine katılmamız Türk hentbolunun Avrupa ve Dünya’da oldukça iyi bir yere sahip olduğunun kanıtıdır.

19 TEŞEKKÜRLER……


"HENTBOL." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları