Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇALIŞAN VE ÇALIŞMAYAN ANNELERİN ÇOCUKLARI ARASINDAKİ İLETİŞİM FARKLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇALIŞAN VE ÇALIŞMAYAN ANNELERİN ÇOCUKLARI ARASINDAKİ İLETİŞİM FARKLARI"— Sunum transkripti:

1 ÇALIŞAN VE ÇALIŞMAYAN ANNELERİN ÇOCUKLARI ARASINDAKİ İLETİŞİM FARKLARI
Grup Adı: BOHEM Grup Üyeleri: RABİA BÜYÜKŞAHİN DİLARA UÇURAN Problem Cümlesi: Çalışan anne ve çalışmayan annelerin çocukları arasındaki iletişim farkları Araştırmanın Amacı: Bu araştırmanın amacı çalışan anne ve çalışmayan annelerin çocukları arasındaki iletişim farklarının incelenmesidir.

2 YÖNTEM • Örneklem Fatma Mustafa Hasçalık anaokulu bölümündeki Esra Özbek adlı öğretmenin sınıfından 3 erkek 3 kız toplam 6 öğrenciye sınıflarında doğal gözlem yoluyla yarım gün içerisinde çocuklar doğal ortamlarında iletişim kurma şekillerine bakılmıştır. Araştırma Modeli Doğal Gözlem

3 Hipotezler Annesi çalışan çocukların iletişim becerileri nasıldır?
Annesi çalışmayan çocukların iletişim becerileri nasıldır? Annesi çalışan ve çalışmayan çocuklar arasındaki iletişim farkları nelerdir?

4 •Veri Toplama Süreci 2 tane gözlem formu geliştirildi. e.k1 gözlem formu ve e.k2 gözlem formu. e.k1 gözlem yapacak kişiler için 27 sorudan oluşan yüksek normal düşük gibi derecelendirme maddeleri bulunan gözlem formu geliştirildi. e.k2 de ise öğretmeninde öğrenciyi değerlendirebilmesi için öğretmen gözlem formu geliştirildi ve aynı şekilde 27 sorudan oluşuyor. Daha sonra sınıf öğretmeninden izin alınarak, 1 hafta süreyle, yarım gün içerisinde çocuklar sınıflarında oynarken ,etkinlik yaparken çocuklara rahatsızlık verilmeyecek şekilde gözlendi ve gözlem formlarındaki çocuklara uyan maddeler işaretlendi.

5 •Veri Toplama Aracı e.k 1 gözlem formu gözlemcinin değerlendirmesi için geliştirilmiş bir gözlem formudur. İçeriğinde ise; adı soyadı ,yaşı cinsiyeti, annesi çalışıyor –çalışmıyor ,öğretmenin adı, okul adı,gözlem süresi maddeleri vardır. 27 sorudan oluşmaktadır.yüksek –normal-düşük gibi derecelendirme maddeleri bulunmaktadır. E.k 2 gözlem formuda sınıf öğretmeninin öğrencileri değerlendirmesi için oluşturulmuştur. İçeriği e.k 1 gibidir.

6 • Geliştirme Evresi Gözlem formunu bazı kaynaklardan yararlanarak kendimiz oluşturduk. Gözlem formu ve geliştirmek için aşağıdaki linkten yararlanılmıştır /education.ankara.edu.tr/aksoy/eay/eay/.../yulusoy.doc İletişim farklarını göze alarak çocukların davranışlarını anlatabilecek şekilde formumuzu sıraladık.

7

8 Gözlem için hazırladığımız formda hiçbir çıkarma veya ekleme yapmadan 27 madde halinde , anaokuluna giderek gözlem işlemimizi gerçekleştirdik.

9 Sonuçlar 27 maddelik gözlem formunda bazı maddeler , bazı maddeleri kapsadığı için 9 tane madde üzerinden değerlendirme ve yorumlandırma yapacağız. Öğretmen gözlem formu ve gözlemcinin gözlem formuna bakarak;

10 1.Karşı tarafı dinleme; Öğretmen hikaye okurken çalışan annenin çocuğunda dinleme konusunda olumsuz davranışlar gözlemlenmiştir. Çalışmayan annenin çocukları karşı tarafı dinlerken normal düzeydedir.

11 2. Kendi duygularını başkalarıyla paylaşır;
Çalışan ve çalışmayan annenin çocukları kendi duygularını paylaşma derecesi her iki taraf içinde normal olarak gözlemlenmiştir.

12 3.Saldırgandır; Çalışan annenin çocuğu etrafa karşı saldırgan olurken, çalışmayan annenin çocuğu saldırgan olmayabilir. Gözlemlerimiz sonucu çalışan annenin çocuğu tepki verirken daha saldırgan davranışlar sergilemiştir.

13 4.Empati yeteneği; Örnek verecek olursak; Çocuklar oyun oynarken oyuncak paylaşma konusunda hem çalışan- hem çalışmayan anne çocukları aynı düzeydedir. Yani normaldir.

14 5. Dışa dönüktür; Çalışan annenin çocukları, diğer çocuklara göre daha atılgan ve yeni tanıştıkları biri ile daha rahat iletişim kurabilirler.

15 6. Dil gelişimi; Çalışan ve çalışmayan annelerin çocuklarının dil gelişimi normal düzeydedir.

16 7.İşbirliği içinde oynamak;
Çalışmayan annelerin çocukları diğer çocuklara göre işbirliği içinde oyun oynamıyor, daha çok bireyselliği tercih ediyorlar.

17 8.Duygularını paylaşma;
Çalışmayan annelerin çocukları duygularını ifade etme konusunda daha çok içedönüktür.

18 9.Kendine güveni vardır;
Çalışan annenin çocukları kendini ifade etme konusunda ve kendine güvenin olduğu davranışlar sergilemesi diğerlerine göre daha yüksek düzeydedir.

19 Sınıf Ortamına İlişkin;
Sınıf düzeni çocukların birbirleri arasındaki iletişime açık bir ortamdır.

20 Çocuklar sorumluluk ve yardımlaşma konusunda öğretmenlerinden görev alıyorlar.

21 Yapılan faaliyet sonunda çocuklar bulundukları gruptaki masayı işbirliği içinde toplarlar.
Öğrenciler arasındaki iletişim birbirine yardım odaklıdır.

22 Gözlemin Avantaj ve Dezavantajları
Geçerlilik ve güvenirlik bulunmaz. Gözlemci yanlılığı istenmese de olabilir. Gözlenen şey gözlemciden gözlemciye farklı şekilde yorumlanabilir. Doğal çevrenin yakalanabilmesi.

23 Sonuç ve Bulgular Annesi çalışan çocuklar;
Daha dışa dönük, daha iletişimi iyi kuran, kendine daha fazla güvenen, daha çok paylaşımda bulunabilen, birlikte işbirliği içinde faaliyetleri sağlıklı bir şekilde yapabilir.

24 Annesi çalışmayan çocuklar;
Daha çok içe dönüktür, insanlarla iletişim kurar ama çok fazla içli-dışlı bir faaliyet gerçekleştirmekten kaçınırlar. Bir işi kendi başlarına, yalnız yapmaktan zevk alıyorlar. Arkadaşlarının faaliyetlerine katılmasını istemiyorlar. Biraz daha sessizler. iletişim konusunda biraz daha bireysellikten yana.

25 Öneriler Gözlem süresi daha uzun olabilirdi.
Çok daha iyi bir gözlem formu geliştirilebilirdi. Daha fazla çocukla gözlem yapılabilirdi. Daha az gözlem yanlılığı yapılabilirdi. Bir çok okulda gözlem yapılabilirdi. Onlar arasındaki farklara bakılabilirdi.

26 TEŞEKKÜRLER...


"ÇALIŞAN VE ÇALIŞMAYAN ANNELERİN ÇOCUKLARI ARASINDAKİ İLETİŞİM FARKLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları