Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

4 yaşındaki çocukta otizm belirtilerinin araştırılması

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "4 yaşındaki çocukta otizm belirtilerinin araştırılması"— Sunum transkripti:

1 4 yaşındaki çocukta otizm belirtilerinin araştırılması
GURUP İSMİ : MİNİK MİKROSKOP GURUP ÜYELERİ : ÇAĞLAR YILMAZ ESRA ERCİYAS

2 ARAŞTIRMANIN konusu 4 YAŞINDAKİ Şehriban Su ismindeki kız çocuğunun otistik olup olamayacağı ile ilgili belirtilerin gözlemlenmesi .

3 Problem cümlesi Şehriban Su’nun davranışlarında otizm belirtileri var mı ?

4 Araştırmanın yöntemi Yapılandırılmış doğal gözlem yoluyla araştırma yapıldı . Gözlemimiz katılımlı gözlem yoluyla gerçekleştirilmiştir

5 Evren ve örneklem seçimi
Talas Yuvam Kreş Ve Gündüz Bakım Evi 4 yaş gurubu 16 çocuk arasından seçilen örneklemimiz Şehriban Su.

6 Geliştirilen gözlem formu
OTİZİM İNCELEME GÖZLEM FORMU Aşırı hareketli ya da hareketsiz mi? Evet( ) hayır( ) Çevreye karşı ilgisiz mi ? Evet( ) hayır( ) Konuşma gelişmiş midir ? Evet( ) hayır( x ) Bir ortama girdiklerinde çoğunlukla insanları değil cansız varlıkları tercih mi ediyor ? Evet( ) hayır( )  İşaret etmez, ihtiyaçlarını yetişkinin elini kullanarak ifade eder mi? Evet( ) hayır( )  Uygunsuz gülme ve kıkırdamalar var mı ? Evet( ) hayır( ) Tekrarlayan davranışları (stereotipiler) var mı?. (Nesneleri çevirme, el çırpma, kanat çırpma, zıplama, kendi etrafında dönme, parmak ucunda yürüme…)  Evet( ) hayır( )  Oyuncaklarla gerektiği gibi oynuyor mu ? (arabaları dizerler, topu çevirirler…) Kendine, çevresindekilere ve eşyalara zarar veriyor mu? Evet( ) hayır( ) Beklemeye ya da isteklerini ertelemeye pek tahammüllü yok mu ? Evet( ) hayır( ) Ağrıya ,acıya, üşümeye tepkisiz mi? Evet( ) hayır( )

7

8 Araştırma süreci Haftada bir kere 4 hafta Yuvam Kreş ve Gündüz Bakım Evine gidilip 3 saat boyunca Şehriban Su’nun davranışları gözlemlendi. Öğretmen tarafından çocuk hakkında geçmişe yönelik ve sınıf içi uyum hakkında bilgi alındı Gözlem sonuçları saat belirtilerek kayıt altına alındı . Davranışlarına göre gözlem formu tarafımızdan dolduruldu. Gözlem sonuçları değerlendirildi.

9

10 aRaştırma süresinden bazı örnekler
1. hafta da sınııf içi uyumunu inceledik. Şehriban su sınıftan ayrı duruyor.Tüm sınıf öğretmenle beraberken Şehriban su yanımızda oturuyor ilgimizi çekmeye çalışıyor . Çekinerek sandalye değiştirerek yanımıza yaklaşıyor. 2. Hafta oyun saatinde Şehriban su’ gözlemledik Öğretmen boya kalemleri verip resimler göstererek onları bayamalarını istedi. Şehribansu boyaları düzgün tutamıyor . İnce kas gelişim yaşıtlarına göre yetersiz .Şehriban su boyaları ve diğer nesneleri ağzına alıyor ve emme davranışı gösteriyor ( oral dönemle alakalı olabilir )

11 3. hafta Şehriban su bizi tanıyor bu gelişimizde yabancı tavırlardan ziyade bizi tanıdığını belli edip bize yakınlık gösteriyor . Masanın üstüne çıkıyor ve dengesini çok iyi sağlayabildiğini görüyoruz (kaba motor gelişimi normal ) 4. hafta Artık tüm çocuklar biz gelince hoşgeldiniz diye karşılıyor bizi tanıyorlar Şehriban su da bizi görür görmez gülüyor. Öğretmen derse başlamadan önce tüm çocuklarla bir süre konuştuk . Çocuklar Şehriban Su’nun saçlarını çektiğini, yüzlerini çizdiğini oyuncak ve boyaları ağzına aldığını söylüyorlar .

12 Araştırma sonucu Araştırmamızdan elde ettiğimiz verilere göre Şehribansu otizm belirtileri gösteriyor . Ancak kesin tanı için bir uzmana yönlendirilmelidir.

13 TEŞEKKÜRLER


"4 yaşındaki çocukta otizm belirtilerinin araştırılması" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları