Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Endüstriyel Yapı Tasarımında Prefabrikasyonun Önemi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Endüstriyel Yapı Tasarımında Prefabrikasyonun Önemi"— Sunum transkripti:

1 Endüstriyel Yapı Tasarımında Prefabrikasyonun Önemi
Günümüz ekonomik koşullarında yatırım yapan firmalar için zamanın önemi kuskusuz büyüktür. İnşaatın süresinin kısaltılması direkt olarak inşaatın yapım tarzıyla ilgilidir. Prefabrike sistem öncelikle bu süreyi kısaltma ve maliyetleri düşürme yönünden avantajlar sağlamaktadır. Prefabrikasyon yapılan inşaatlarda, zamandan sağlanan tasarrufun yanında, sanayi kuruluşları için önemli olan klasik betonarme inşaat sistemiyle yapılamayan bütün açıklıkları, mesafeleri geçmek mümkündür.

2 Prefabrike inşaatın en önemli özelliği, kullanılan hazır betonun kalitesinin yüksek olması gerekliliğidir. Böylece inşaatın genel anlamda kalitesi baştan sona çok yüksektir. Çünkü prefabrikasyonda standardize olmuş, hata toleransı çok küçük ve düzgün yüzeyli elemanlar üretilmektedir. Prefabrikasyon “kaliteli üretim” demektir. Boşluklu ve öngermeli elemanlarla çimentodan, demirden, kalıptan ve isçilikten tasarruf sağlanır. Prefabrike elemanlar modüler mimariye ve modüler inşaata elverişlidir. Tasarım kolaylığı dolayısıyla inşaat kolaylığı vardır. Beton kalitesinin yüksekliği ve özellikle öngerme işleri daha fazla yüklerin taşınması ve daha büyük açıklıkların geçilmesini sağlar.

3

4

5 Prefabrike Üretim Aşamaları
• Kalıplar • Donatı • Beton • Kür Sistemi • Kalite Kontrol ve stoklama

6 Prefabrike Elemanların Taşıma Yöntemleri
Üretilen elemanlar stok alanlarında öngörülen beton mukavemetine ulastıktan sonra, santiyelere nakledilmek üzere montaj sırasına ve gerekli emniyet tedbirlerine uyularak kamyon ve treylerlere yüklenir.

7

8

9 Prefabrike Elemanların Montajı
Projelerine uygun olarak yapılan temel inşaatı gerekli aks ve kot kontrolleri ile montaja hazır hale getirilir. Kolonlardan başlayarak sırasıyla kirişler, döşemeler ve duvar panellerin montajı çeşitli kapasitelerdeki vinçlerin yardımıyla bu is için eğitilmiş ekipler tarafından, önceden hazırlanmış montaj planları ve detaylarına uygun olarak gerçekleştirilir.

10

11 Prefabrike Üretim Alanları
Üst Yapı Elemanları ; • Kolon, kiris, asık, çatı makası, v.b. • Tek ve çift ( T ) döseme elemanları • Bosluklu paneller • Duvar ve döseme panelleri • Asmolen döseme kirisi • Asmolen bloklar

12 2. Alt Yapı Elemanları ; • Betonarme çakma kazıklar • Köprü kirisleri • Beton ve betonarme borular • Kutu menfez elemanları • Isık ve yol bariyer elemanları • Karayolları emniyet bordürleri • Kanal ızgara elemanları ve beton traversler

13 3. Çevre Düzenleme Elemanları ;
• Kilitli beton parkeler • Bordürler • Ses bariyer elemanları • İstinat duvar elemanları • Bahçe duvarı elemanları, çit direkleri.

14 Prefabrike Elemanlar 1. Oluk Kirişi Yanakları çatı eğimine uyumlu, her iki aksta bir boşaltma yapacak ve içleri su akısını sağlayacak eğimle genel olarak öngerilmeli üretilmektedir.

15

16 2. Makaslar Çatı kaplama malzemeleri için ideal kabul edilen yaklaşık % 12 eğimle genelde öngerilmeli olarak üretilmektedir.

17 3. Köprü Kirişleri Muhtelif boylarda karayolları standart tiplerinde üretilmektedir.

18 4. Kolonlar Belirlenen yüklere göre istenen boyda en ekonomik kesit üretilmektedir. Gerekli olduğu takdirde vinç, sundurma ve ara kat kirişleri konabilmesi için üzerlerine konsollar ilave edilebilmektedir. 5. Asık Kirişi Uygun yük dağılımı ve estetik görüntü sağlamak için, çatı makası üzerine oturtulduğunda alt gövdesi yere dik gelecek ‘T’ kesitli olarak dizayn edilmiş olup, üst tablasının iki kenarına bırakılan deliklerin çatı makasındaki filizlere birleştirilerek kolayca monte edilirler. Çatı kaplama malzemelerinin ilave teçhizat ve malzemeye gerek duyulmadan kolayca monte edilmesi için üst tablanın altlarında yivler bırakılmaktadır. Öngerilmeli olarak istenen boylarda üretim yapılmaktadır.

19

20

21 Prefabrike Elemanların Birleşim Detayları

22

23

24 Prefabrike Taşıyıcı İskelet Modelleri

25

26

27

28

29 Prefabrike Sistemin Avantajları
1. Prefabrikasyon, şantiyede klasik yöntemlerle is yapmaya nazaran daha fazla kalite şartlarını sağlamayı garanti eden bir düzendir. Prefabrike elemanlar sıkı bir kalite kontrolünden geçirilebilmekte, olabilecek hatalar en aza indirilebilmektedir. 2. Tecrübeli çalışanların ve teknolojik ekipmanların kullanılması ile üretim süresi azaltılmaktadır. 3. İklim koşullarından bağımsız bir üretim söz konusudur. 4. Gerektiğinde öngerilmeli elemanların kullanılmasına olanak sağlamaktadır. 5. Kısa bir montaj süresi vardır. 6. Üretimin yanı sıra stoklama, nakliye ve montaj sırasında da gerekli testler uygulanmaktadır. 7. Yüksek dayanımlı elemanlar oluşturabilmektedir.

30 8. Standart ve tekrarlanan elemanların kullanım olanakları ile endüstrileşme sağlamaktadır. 9. Geniş açıklıklara esnek, verimli ve ekonomik sonuçlar vermektedir. 10. Montajdan sonra isletme esnasında bakım ve onarım gereksinmeleri azdır. 11. Düzgün yüzeyler gibi istenildiği takdirde desenli ve islemeli yüzeyler de kısa sürede ve ekonomik olarak oluşturulabilmektedir. 12. Prefabrikasyon üretimde malzemeden ve enerjiden tasarruf sağlanmakta ve daha hızlı bir sürede isletmeye açılma imkanı vermektedir. ( Bakır, 1990 ) 13. Seri üretim olduğundan hızlı ve isçiliği az olan bir işlemdir. 14. Yapının inşasında, coğrafik ve topoğrafik şartlar, yerinde dökme betona göre daha az etkilidir. 15. Dayanımı yüksek çelik ve çimento kullanılır.

31 Prefabrike Sistemin Dezavantajları
1. Elemanların bir birine montajı şeklinde ekleme güçlüğü vardır. 2. Elemanların taşıma güçlüğü vardır. (ağırdırlar) 3. Her zaman kalifiye eleman ihtiyaç gösterir. 4. Prefabrik yapıların inşasında, prefabrik elemanı imal eden firma veya fabrikanın özel imalat tekniklerine uymak gereklidir.

32

33

34

35


"Endüstriyel Yapı Tasarımında Prefabrikasyonun Önemi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları