Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖZÜRLÜLÜK(ENGELL İ )NED İ R? Bedensel, zihinsel ve ruhsal özelliklerinden belirli oranda fonksiyon kaybına neden olan organ yokluğu ve bozukluğu sonucu.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖZÜRLÜLÜK(ENGELL İ )NED İ R? Bedensel, zihinsel ve ruhsal özelliklerinden belirli oranda fonksiyon kaybına neden olan organ yokluğu ve bozukluğu sonucu."— Sunum transkripti:

1

2 ÖZÜRLÜLÜK(ENGELL İ )NED İ R? Bedensel, zihinsel ve ruhsal özelliklerinden belirli oranda fonksiyon kaybına neden olan organ yokluğu ve bozukluğu sonucu toplumsal rolünü gerçekleştirebilmesi için bakım, rehabilitasyon, danışmanlık ve destek hizmetlerine ihtiyaç duyan kişidir.

3 Zihinsel Engelliler Bedensel Engelliler İşitme Engelliler Görme Engelliler ENGELL İ ÇE Şİ TLER İ ?

4 Engelin ANLA Ş ILMASI VE KABULLEN İ LMES İ Çoğu aile, çocukta gözle görülür bir farklılık yoksa gelişiminin diğer çocuklardan farklı veya geri olduğunu ilk etapta kabullenmekte zorluk çekmektedir.

5 ENGELL İ OLMA NEDENLER İ Doğum ÖNCESİ nedenler Doğum SIRASINDAKİ nedenler Doğum SONRASI nedenler Kazalar,savaşlar,doğal afetler gibi çevresel nedenler.

6 Engelin ANLA Ş ILMASI VE KABULLEN İ LMES İ Uzman tarafından çocuğun engelli olduğu onaylandığında: Aile aylarca hayalini kurduğu MUHTEŞEM BEBEĞİN gidişine yas tutmaya başlamaktadır. Bu süreç içinde anne baba farklı duygular yaşamaktadır.

7 ŞOK ŞUÇLULUK KISKANÇLIK İNKAR DIŞLANMA

8 EN SONUNDA UYUM

9 UYUM SÜREC İ ve SONRASI Problemlerin çözümü için ilk adım fark etmek. Özellikle eğitim ile çocuğun hayatının daha kolay hale getirilebildiği problemlerde, aileler problemi ne kadar erken fark edip eğitime ne kadar erken başlarlarsa çocuk için o denli yararlı olmaktadır.

10 UYUM SÜREC İ NDE OLU Ş AB İ LECEK HATALAR Şok ve inkar : Tanının kesinleşmesinin ardından aile büyük bir şok yaşar. Ardından ise inkar gelir. (Düzelir, benim evhamım, amcası da böyleymiş zaten…vs.) Kızgınlık : Ebeveynler bazen çocuklarının bildiklerinden çok emin oldukları şeyleri yapmadığını gördüklerinde son derece sinirlendiklerini ifade ederler. Bu benim başıma neden geldi kızgınlığı ise daha fazladır.

11 UYUM SÜREC İ NDE OLU Ş AB İ LECEK HATALAR İNKAR, KIZGINLIK: Bu dönemlerini atlatabilenler kabul aşamasına gelirler ancak pek çok aile durumu kabul edemediğinden dolayı hem kendine hem de çocuğa büyük sıkıntılar yaşatırlar. Suçluluk : Ailelerin en sık yaşadıkları duygu suçluluktur. Neyi yanlış yaptım sorusunu aileler sık sık sorarlar.

12 A İ LELER HANG İ DURUMLARDA ÇOCUKLARINDAN Ş ÜPHELENMEL İ Çocuk yaşıtlarından farklı özelliklere sahipse, akranlarına göre gelişimi daha geriden geliyorsa doktora danışmakta yarar vardır. Tıbbı tanımlama hastanelerde, eğitsel tanımlama ise RAM ( Rehberlik Araştırma Merkezlerinde) yapılmaktadır.

13 ÖZEL E Ğİ T İ M NED İ R? Özel eğitim çoğunluktan farklı ve özel gereksinimli çocuklara sunulan, üstün özellikleri olanları yetenekleri doğrultusunda kapasitelerinin en üst düzeye çıkmasını sağlayan, yetersizliği engele dönüştürmeyi önleyen, engelli bireyi kendine yeterli hale getirerek topluma kaynaşmasını, ve bağımsız, üretici bireyler olmasını destekleyecek becerilerle donatan eğitimdir.

14 K İ MLER ÖZEL E Ğİ T İ M ALMALI Zihinsel yetersizliği olan bireyler (hafif,orta, ağır), Dil ve konuşma güçlüğü olan bireyler, Görme yetersizliği olan bireyler, İşitme yetersizliği olan bireyler, Fiziksel yetersizliği olan bireyler, Yaygın gelişim bozukluğu( otizm)olan bireyler, Down sendromlu bireyler, Öğrenme güçlüğü çekenler.

15

16

17

18 ENGELLİ OLMAK İÇİN HİÇBİR NEDENE GEREK YOKTUR..! KİMSE İSTEYEREK ENGELLİ OLMAZ..! HİÇ ENGELLİ NE DÜŞÜNÜR DEDİNİZ Mİ..! TÜHH TÜHH YAZIK.. BİZDE O HALDE OLABİLİRDİK DİYE HİÇ DÜŞÜNMEYİZ. AYYY KİMSESİ YOK MU? ONUN NORMAL BİR İNSAN OLARAK GÖRMEYİZ.. BUNUN SAHİBİ NEREDE.. ONUN BİR SAHİBE İHTİYACI VARDIR.KENDİ BAŞINA YAŞAYAMAZ.

19


"ÖZÜRLÜLÜK(ENGELL İ )NED İ R? Bedensel, zihinsel ve ruhsal özelliklerinden belirli oranda fonksiyon kaybına neden olan organ yokluğu ve bozukluğu sonucu." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları