Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Doç.Dr. Ahmet ÖZMEN Sakarya Üniversitesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Doç.Dr. Ahmet ÖZMEN Sakarya Üniversitesi"— Sunum transkripti:

1 Doç.Dr. Ahmet ÖZMEN Sakarya Üniversitesi
İLERİ SAYISAL SİSTEM TASARIMI VE SENTEZLEME 2. Hafta: ModelSim Örnek Uygulama Doç.Dr. Ahmet ÖZMEN Sakarya Üniversitesi

2 ModelSim İndirme Adresi : http://dl.altera.com/
Altera’nın sitesine üye olduktan sonra ModelSim (Starter Edition) ve Quartus 2 (Web Edition)’nin ücretsiz versiyonunu indirmeliyiz. İndirme Adresi :

3 Modelsimde Proje Akışı
ModelSim, sayısal devreleri doğrulama ve hata ayıklama için yaygın olarak kullanılan lojik simülasyon aracıdır. Verilog, VHDL ve SystemC için birleştirilmiş bir hata ayıklama ortamı ile tek çekirdek simülatörü (SingleKernelSimulator) teknolojisini ilk birleştiren Mentor Graphics oldu.

4 Yeni Bir Proje Oluşturmak Ve Simule Etmek
Yeni bir proje oluşturmak için şekilde görüldüğü gibi; File -> New -> Project… yolu izlenmelidir. Açılan pencerede proje ismi ve proje yolu belirlendikten sonra OK butonuna basarak yeni projemizi oluşturmuş oluruz.

5 Yeni Bir Proje Oluşturmak
Oluşturduğumuz projeye verilog kodlarımızı yazacağımız dosyaları ekleyelim. Bir bitlik bir toplayıcı modelleyeceğiz. «adder.v» isimli verilog dosyamızı oluşturalım.

6 Bir Bitlik Toplayıcı Modelimizi simule etmek için kullanacağımız «test.v» dosyamızı da oluşturalım.

7 Bir Bitlik Toplayıcı Adder.v dosyamıza gerekli verilog kodlarımızı yazıyoruz.

8 Bir Bitlik Toplayıcı Test.v dosyamıza da gerekli kodlarımızı yazdıktan sonra projemizi derleme aşamasına geçebiliriz.

9 Bir Bitlik Toplayıcı Yazdığımız kodları derlemek için kısa yol olarak
seçeneğini kullanabilir ya da üst menüden; Compile -> Compile All Seçeneğini kullanabilirz. Eğer derlediğimiz kod hatasız ise aşağıdaki gibi bir mesaj alacağız.

10 Bir Bitlik Toplayıcı Derleme işlemimiz bittiğine göre şimdi simülasyon kısmına geçebiliriz. Üst menüden; Simulate -> Start Simulation… Yolunu izleyerek simülasyonu başlatalım. Work klasörü altında oluşturduğumuz adder ve test dosyalarını görebiliriz. Test dosyamızı seçelim ve OK butonuna basalım.

11 Bir Bitlik Toplayıcı Gelen ekranda «Wave» sekmesine tıklayarak dalga şeklini göreceğimiz panele geçiş yapabiliriz.

12 Bir Bitlik Toplayıcı «Objects» panelinden objelerimizi seçtikten sonra «Wave» paneline sürükleyip bırakarak çalıştırdığımızda dalga şekillerini görebiliriz.

13 Bir Bitlik Toplayıcı Yine üst menüden Run butonuna ya da klavyeden F9 tuşuna birkaç kez basarak modelimizi istediğimiz süre kadar çalıştırıp dalga şeklini gözlemleyebiliriz. Dalga şekillerinin yazdığımız test dosyasına göre oluşan şekillerini gözlemliyoruz.

14 Bir Bitlik Toplayıcı Sarı renkli çubuğu hareket ettirerek çıkış ve girişlerin o anki değerleriniz yan tarafta gözlemleyebiliriz.


"Doç.Dr. Ahmet ÖZMEN Sakarya Üniversitesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları