Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Anadolu’da Kurulan İlk Türk Beylikleri Ve Yaptıklari Eserler

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Anadolu’da Kurulan İlk Türk Beylikleri Ve Yaptıklari Eserler"— Sunum transkripti:

1 Anadolu’da Kurulan İlk Türk Beylikleri Ve Yaptıklari Eserler
Hazirlayan:alperenclkgl

2 Saltuklular ( ) Ebulkasım Saltuk tarafından Erzurum’da kurulmuştur. Anadolu’nun ilk Türk beyliğidir. Haçlılar ve Gürcüler ile mücadele etmiştir. Türkiye Selçuklularının son verdiği beylik Kale Camii, Ulu Camii, Üç Kümbetler, Mama Hatun Külliyesi ve Tepsi Minare eserlerini yapmıştır.

3 Mama Hatun Külliyesi(Erzurum)

4 Tepsi Minare(Erzurum)

5 Üç Kümbetler(Erzurum)

6 Erzurum Ulu Camii(Erzurum)

7 Mengücekliler ( ) Mengücek Gazi tarafından Erzincan merkez olmak üzere kurulmuştur. 1228′de Türkiye Selçuklularının himayesine giren Mengüceklilerin en önemli eseri Sivas İli Divriği ilçesinde yer alan Divriği Ulu Camii‘dir.  

8 Divriğii Ulu Camii(Sivas)
Divriği Ulu Camii

9 Divriği Ulu Camii Divriği Ulu Cami ve Şifahanesi UNESCO tarafından 1985 yılında, 358 sıra numarası ile Dünya Kültür Mirası listesine dahil edilmiştir. UNESCO’nun koruma çalışmaları kapsamında oluşturulan Dünya Kültür Mirası listesindeki tarihi yapı, özgün mimarisi, estetik, kültürel ve .evrensel değeriyle 13. Yüzyılda kadın-erkek eşitliğini de simgeleyen bir anıt olarak bu listeye alınmaya layık görülmüştü

10 Danişmentliler ( ) Danişment Gazi tarafından Sivas Merkez olarak kurulan Danişmentliler beyliği Bizans, Ermeni ve Haçlılar ile mücadele etmiştir Yılında Türkiye Selçuklularına bağlanan beyliğin en önemli eserleri Kayseri Ulu Camii ve Tokat’taki Yağıbasan Medresesi’dir. (Yağıbasan Medresesi Anadolu’nun ilk medresesidir.)

11 Kayseri Ulu Camii(Kayseri)

12 Yağıbasan Medresesi(Tokat)

13 Artuklular ( ) Artuk Beyin oğulları tarafından kurulmuştur. Artuklulardan kalan en önemli eser dünyanın en büyük taş kemerli köprüsü olma özelliğine sahip Malabadi Köprüsü‘dür.

14 Malabadi Köprüsü(Diyarbakır)

15 Mardin Ulu Camii(Mardin)

16 Çaka Beyliği ( ) Bizans kuvvetleri tarafından esir edilen Çaka Bey’in esaretten kurtularak İzmir’e gelmesi ile 1081 yılında kurulmuştur. Çaka Beyliği’nin Türk Tarihi açısından en önemli özelliği ilk kez denizcilik faaliyetleri gösteren Türk beyliği olmasıdır. 1081 yılı Türk Deniz Kuvvetleri’nin Kuruluşu olarak kabul edilmiştir.  Not : Bu beylikler dışında Anadolu’da kurulan başka beylikler de olmuştur. Bu beylikler : Sökmenliler, Dilmaçoğulları, İnaloğulları, Çubukoğulları ve Tanrıvermişoğullarıdır.


"Anadolu’da Kurulan İlk Türk Beylikleri Ve Yaptıklari Eserler" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları