Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ERGENLİK DÖNEMİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ERGENLİK DÖNEMİ."— Sunum transkripti:

1 ERGENLİK DÖNEMİ

2

3

4 Ergenliğin Tutum Ve Davranışlar Üzerindeki Genel Etkileri
1.Yalnızlık İsteği: Bu dönemde genç küsme ve ani kırgınlıklar nedeniyle, arkadaşlarından ayrılma isteği duyabilir. Evdeki işlere karşı isteksiz davranır. Odasına kapanır kimseyi görmek istemez. Duygu ve düşünceleriyle başbaşa kalmak ister. 2.Çalışma İsteksizliği: bu dönemde genç okuluna ve derslerine karşı isteksiz davranır. Notlarında düşme olur. Bunun sebebi gençteki bedensel büyümenin enerjisini tüketmesidir. Bu genci tembelliğe sevkeder

5 Ergenliğin Tutum Ve Davranışlar Üzerindeki Genel Etkileri
3. Otoriteye Karşı Direniş: Yetişkinlerle olan çatışma 13 yaşlarında en üst noktaya gelmektedir. Yasakları saçma, kendine tanınan hakları yetersiz bulur. Uyarıldığında ‘bana karışamazsınız ben çocuk değilim’ diyerek birden tepki gösterir. 4.Çekingenlik: Kendine güven eksikliğinden, hata yapma kaygısından ileri gelir. Kendinden ve yeteneklerinden emin olmayan genç başkalarınca beğenilmeme kaygısıyla aslında yapabileceği bir çok işten ve insanlardan uzak durabilir. Bu durum gencin girişimciliğini ve bir çok alandaki başarısını olumsuz yönde etkiler.

6 Ergenliğin Tutum Ve Davranışlar Üzerindeki Genel Etkileri
5.Fazla Hayal Kurma: Zamanlarının önemli bir kısmını hayal kurma alır. Özellikle ders çalışırken hayal kurma isteği güçlü bir biçimde ortaya çıkar ve zaman kaybına neden olur. Kişilik arayışı içinde olan genç, gerçek dünyada ulaşamadığı isteklerine ve üstünlük arzusuna hayaller vasıtasıyla ulaşıp mutlu olmaya çalışır. 6.Duygululuğun Artması: Karamsarlık, ufacık bir nedenle ağlamalar, alınganlık artan duygululuğun sonucu olmaktadır. Erkekler kızlara göre sinirlidirler.

7 Bana saygı duysunlar

8 ERGEN VE AİLE İLİŞKİSİ Ergenlerin bu dönemde ailelerine olan bağımlılıkları azalır., hiçbir şeyi beğenmez, sürekli şikayet edece bir şeyler bulur, Ailenin en ufak eleştirisine büyük tepkiler verebilir, Anne ve babasının beğenileriyle alay ederler, Bu dönemde aileye büyük görevler düşmektedir. aile bu davranışların bir süre sonra geçeceğini bilmeli ve sabırlı davranmalıdır.

9 ERGENE NASIL DAVRANILMALIDIR?
Ailedeki kurallar esnetilmeli midir? Gencin hayatını yavaş yavaş aileden ayırmaya başlaması, anne baba tarafından nasıl karşılanmalıdır?

10 KURALLAR KONMALI AMA NASIL?

11 ANNE-BABALARIN BU DÖNEMDE GÜÇLERİNİ ARTTIRIP,
DAHA FAZLA BASKI VE CEZA YÖNTEMLERİNE BAŞVURMALARI , GENÇLERDE OTORİTEYE BAŞKALDIRMA, İSYAN DUYGULARI İYİCE GELİŞİR VE PERÇİNLEŞİR

12 KİŞİLİKLERİNE SAYGI GÖSTERMELİ ÖNCE BİR İNSAN OLARAK KABUL ETMELİYİZ
GENÇLİK ÇAĞININ FIRTINALI VE ZOR BİR DÖNEM OLDUĞUNU GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURMALIYIZ SERİNKANLI OLABİLMELİ KIRICI,SERT YIKICI DAVRANIŞLARDAN UZAK KALMALIYIZ KİŞİLİKLERİNE SAYGI GÖSTERMELİ ÖNCE BİR İNSAN OLARAK KABUL ETMELİYİZ

13 AİLE İLE İLGİLİ KONULARDA GENCİN ÖNERİ VE FİKİRLERİNİ ALMALIYIZ
BİR YETİŞKİN OLDUĞUNU UNUTMAMALIYIZ (ODASI,ÖZEL EŞYALARI) AİLE İLE İLGİLİ KONULARDA GENCİN ÖNERİ VE FİKİRLERİNİ ALMALIYIZ KONUŞMA VE TARTIŞMALAR SIRASINDA DOĞRU DÜŞÜNDÜĞÜ DURUMLARDA ONA HAK VERMELİ DÜŞÜNCE VE ÖNERİSİNİ GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN ONA YARDIMCI OLMALIYIZ TUTARLI DAVRANMALIYIZ

14 Çocuğun ergenlik dönemine girişiyle birlikte ailede bir takım değişiklikler olması ve kuralların bir miktar esnetilmesi gerekir Gencin daha fazla kendi adına kararlar verebilmesi, kendi sorumluluklarını üstlenebilmesi beklenmelidir. Genç çocukluk döneminde aileler çocukların hemen hemen her şeyinden haberdar iken şimdi artık gencin kendine özgü ,ailesiyle paylaşamayacağı bir alanı var olmaya başlayacaktır.

15 ACIMASIZ OMAMAK GEREKİYOR! GENCE GETİRDĞİMİZ
KURALLARI KOYARKEN ACIMASIZ OMAMAK GEREKİYOR! GENCE GETİRDĞİMİZ SINIRLAMALAR, MANTIK ÇERCEVESİ İÇİNDE VE ONUNLA UZLAŞARAK KONULMALIDIR.

16 İLGİSİZ ANNE BABA TUTUMUDUR. DEMOKRATİK ANNE BABA TUTUMU DEĞİL!
HİÇ KURAL KOYMAMAK İLGİSİZ ANNE BABA TUTUMUDUR. DEMOKRATİK ANNE BABA TUTUMU DEĞİL!

17 SEVGİ HERŞEYDEN ÖNEMLİDİR.
ÇOCUĞUNUZU SEVİN, SEVGİ HERŞEYDEN ÖNEMLİDİR. Bu dönemde Ona olan sevgi ve saygınızı belli edin.

18 Ebeveynler bu dönemde ergene nasıl davranmaları gerektiğine karar vermelidir. Bazen ergeni çocuk gibi görüp öyle davranırlar bazen “sen artık büyüdün” deyip büyük gibi davranırlar. Bu dönemde ailelerin ergene tutarlı davranması gerekir

19 İYİ BİR DİNLEYİCİ MİYİZ?
Dinlemek konuşmaktan daha zordur. Çocuğunuzu dinlerken, onun tam olarak ne demek istediğini anlamaya çalışıyor muyuz.

20

21 DUYGULAR ÇOK ALEVLENDİĞİNDE BİR “MOLA” VERİN.
SEN” YERİNE “BEN” MESAJLARI KULLANIN DAVRANIŞLARINIZIN SORUMLULUĞUNU KABUL EDİN

22

23 Ergen dönemde anne babasından daha fazla izin ister.
çocuğunuza bu dönemde sınırlı özgürlükler verin Ergen dönemde anne babasından daha fazla izin ister. Bağımsızca davranışları engellenince gerginleşir ve anne babasıyla çatışmaya düşebilir Ergen bu dönemde anne babasından daha Ergen bu dönemde anne babasından daha fazla izin ister. fazla izin ister. Bağımsızca davranışları engellenince gerginleşir ve anne babasıyla çatışmaya düşebilir

24 zevkleri yargılamayın,
kıyaslamayın Ana babanın bu dönemde genci istediğinden farklı alanlara yöneltmesi ondan yapabileceğinin üstünde görevler beklemesi, onu aşağılaması, sık sık eleştirmesi başkaları ile kıyaslaması, ona akranları arasında kaba davranması ve çocukların yanında birbirleriyle kavga etmesi genci daha çok yıkıcı agresif davranışlara, suça yöneltebilir.

25 Gencin yaşamı, giyinişi, süslenmesine ilişkin karar alırken durumu gençle tartışmak yerine onun düşünce ve önerilerine anlayış ve saygı gösterin. Konuşma ve tartışmalar sırasında gencin doğru düşündüğü, gerçeği bulup söylediği durumlarda ona hak verin, düşünce ve önerisini gerçekleştirmek için ona yardımcı olun.

26 iyi model olmak HUZURLU VE MUTLU AİLENİ ÖNEMİ. Çocuğunuza sevgiyi,aşkı,sorumluluğu öğretmenin en sağlam yeri ailedir. Gence bol-bol öğüt vermek yerine örnek davranışlar yapın ve örnek davranışları bulup gösterin. *Gencin tutum ve davranışlarına biçim ve yön verirken ”Benim gençliğimde” diye başlayan konuşma ve öğütlerden kaçının.

27 CEP TELEFONU VE BİLGİSAYAR SORUNU
ÇOCUKLAR TEKNOLOJİYİ HAK ETMEDEN SAHİP OLUYORLAR. “TEKNOLOJİYİ REDDETMEK AKILLICA OLMAZ, AMA TEKNLOJİNİN ESİRİ OLMAMAK LAZIM.” ÇOCUĞUNA BİLGİSAYAR ALAN ANNE BABANIN BİLGİSAYARI KULLANABİLMESİ GEREKİR.

28 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.


"ERGENLİK DÖNEMİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları