Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kişisel rehberlik kapsamında öğrencilerin iletişim becerilerini iyileştirmeye, sorumluluk bilinci kazanmalarını, farkındalıklarını artırmaya, problem.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kişisel rehberlik kapsamında öğrencilerin iletişim becerilerini iyileştirmeye, sorumluluk bilinci kazanmalarını, farkındalıklarını artırmaya, problem."— Sunum transkripti:

1

2 Kişisel rehberlik kapsamında öğrencilerin iletişim becerilerini iyileştirmeye, sorumluluk bilinci kazanmalarını, farkındalıklarını artırmaya, problem çözme becerilerini geliştirmeye, sosyal becerileri kazandırmaya yönelik birçok farklı etkinlik yapılabilmektedir.

3 Öfke Kontrolü Okul ortamı öğrencilerin öfkelenmesi için uygundur. Öfkesini denetleyemeyen öğrenciler öğretmenler ve diğer öğrenciler tarafından şikayet edilirler. Bu durum öfkenin kısır döngü biçiminde tekrar yaşanmasına sebep olur. Zamanla çocuğun saldırganlığının asıl kaynağı unutulur ve çocukta davranış bozuklukları çıkmaya başlar. Bu öğrencilerin öfkeyle baş etmeyi öğrenmeleri kadar neye neden öfkelendiklerinin farkına varmaları önemlidir.

4 Öfke kontrolü çalışması 1 Amaç Öfkenin normal bir duygu olduğu ve onu kontrol etmenin gerekliği ile ilgili farkındalık oluşturma Uygulanışı  Çeşitli yüzler ve öfkeli insan yüzleri gösterilir, bu insanların ne hissettikleri sorulur.  Çocuklardan öfkelendiklerinde yüz ifadelerinin nasıl olduğunu göstermeleri istenir.  Öfkenin normal, herkes tarafından zaman zaman hissedilen bir duygu olduğu açıklanır.  Herkes öfkeyi aynı derecede mi yaşar? Öfkelenince aynı şeyleri mi yapar? Soruları sorulur.  Biraz ve çok öfkelenmenin nasıl duygular olduğu sorulur.  Çok öfkelenince neler yaptıkları sorulur.  Öfkenin sağlıklı olduğu ancak kontrol edilmediği zaman zarar verebileceği açıklanır.  Nelere öfkelenildiği sorulur.  Öfkelenince zarar vermemek için izlenecek adımlar açıklanır.

5

6 Öfke Kontrolü Çalışması 2 Öfkelenince sakinleşmek için yapılabilecekleri düşünme:  Öfkenin çözüm üretmeyeceğini ve kendinizi rahatlatmayacağını, tam tersi kendinizi daha kötü hissetmenize yol açacağını düşünme  Olabildiğince mantıklı olmaya çalışma  Öfkenizin gerçek nedenini keşfetmeye çalışma  Sakin olmaya çalışıp tepkilerinizi denetim altına alma  Aklınıza gelen ilk şeyi dile getirmeme  Diğerlerinin söylediklerini dikkatlice dinleyip öyle cevap verme  Espri yapma

7 Bağışlama Öfkeyi yenmek için bağışlama güçlü bir seçenektir. Bağışlamayı öğrenmeden öfkeden kurtulamayız. Bağışlamak karşıdaki için değil, kendimiz için yapılır. Bağışlamak zaman ister. Bağışlamak denetimi elimize almak demektir. Öfkelendiğimiz insanlar için iyi şeyler dilemek bizi güçlendirir. Zaman zaman kendimiz de bağışlamamız gerekebilir.

8 Affetmek; o kişiyi sevmek o kişiyle konuşmak zorunda olmak o kişiyle ilişkiyi sürdürmek o kişinin beklentileri doğrultusunda davranmak o kişiyi kucaklamak o kişiyi suçsuz bulmak o kişiyi haklı bulmak değildir.  Affetmek kırgınlığın, kızgınlığın, nefretin hapishanesinden özgürlüğe çıkmaktır.  Affetmek artık acıyı hissetmemektir. Yapılanları zihinsel olarak unutmak zaten mümkün değildir.

9 Bağışlama Etkinliği Amaç Öfke kontrolünde bağışlamanın önemi ile ilgili farkındalık sağlamak Uygulanışı Bağışlayacağınız kişilerin bir listesi yaptırılır. Her kişinin yanına bu kişiye öfkelenme sebepleri yazılır.

10 Gevşeme Öğrencilerin nasıl sakinleşip rahatlayabileceklerini öğretmen amacıyla gevşeme çalışmaları yapılabilir. Gevşeme çalışmalarında rahatlatıcı bir müzikle birlikte rahatlama metni okunur.

11 Ölüm ve Yas Çocukların ölümle ilgili düşünceleri yetişkinlerden farklılık göstermektedir. Çocuklar ölümün sadece yaşlılıkla ilgili olduğunu sanabilirler. Ölümü açıklamakta zorlanabilirler. Ölen kişinin tekrar geri geleceğini düşünebilirler. Çocuklar eğer çok dua ederlerse, iyi davranırlarsa ölen kişinin geri geleceği gibi gerçek olmayan dileklere sahip olabilirler.

12 Ölüm ve Yas Çalışması Amaç: acı veren duyguların paylaşılabileceği destekleyici bir ortamın oluşturulması Uygulanışı  Grup içinde yapılan konuşmaların grup içinde kalacağı hatırlatılır  Öğrencilerden kaybettikleri kişinin resmini yapmaları istenir. Resme başka kişileri de ekleyebilecekleri söylenir.  Resimdeki kişiyle konuşması istenir.  Öğrencilerden kaybettikleri kişi ile ilgili duygu, düşünce, davranış tablosunu doldurmaları istenir  Tablodaki düşünce, duygu ve davranışları en yoğun olandan en hafife doğru sıralamaları istenir.  Tablolar karşılaştırılır. Benzer duygu ve düşünceler var mı diye bakılır. Yoğunlukları karşılaştırılır.  Ölümle ilgili konuşulur.  Ölümü geri çeviremeyeceğimize göre kendimizi iyi hissetmek için ne yapabiliriz sorusu sorulur.  Kaybettiğiniz kişiye hoşça kal deme fırsatınız olsaydı ne derdiniz sorusu sorulur. Çocuklara son sözlerini söylemeleri için fırsat tanınır.


"Kişisel rehberlik kapsamında öğrencilerin iletişim becerilerini iyileştirmeye, sorumluluk bilinci kazanmalarını, farkındalıklarını artırmaya, problem." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları