Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sindirim Sistemi Kimya.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sindirim Sistemi Kimya."— Sunum transkripti:

1 Sindirim Sistemi Kimya

2 Sindirim Besinlerde bulunan moleküller genellikle büyük yapılıdır ve bağırsak duvarından geçerek vücuda giremez Büyük moleküllü besinlerin vücutta enzimler yardımıyla daha küçük moleküllere parçalanması olayına sindirim denir.

3 Sindirim Sindirim işlemi, Karbonhidratların sindirimi
Yağların sindirimi Proteinlerin sindirimi Şeklinde üç ana bölümde işlenecektir. Besinlerin sindirilmesi bir hidroliz olayıdır. Hidroliz H2O kullanılarak büyük moleküllerin daha küçük moleküllere parçalanması tepkimeleridir.

4 Karbonhidratların Sindirimi
Karbonhidratlar birinci derecede enerji verici olarak kullanılırlar. Açlık anında ilk tüketilen besin maddesidir. Karbonhidratların kimyasal sindirimi ağızda başlar İnsan vücudunda nişastanın sindirimi mümkündür. Ancak selüloz insan vücudunda sindirilemez. Nişastanın sindirimi bütün karbonhidratlar gibi hemen ağzımızda başlamaktadır. Bazik bir yapıda bulunan tükrük ile nişasta ağzımıdaki amilaz adı verilen enzim yardımıyla hidroliz olur ve maltoza parçalanır

5 Karbonhidratların Sindirimi
Nişastanın parçalanmayan kısmı mideye geçer. Ancak amilaz enzimi asidik ortamda görevini yerine getiremediğinden karbonhidratlar midede sindirilemez. Midede sindirilemeyen karbonhidralat oniki parmak bağırsağına geçerler. Burda belli bir miktar sindirildikten sonra en son ince bağırsağa geçerler. İnca bağırsak tarafından salgılanan maltaz enzimi yardımı ile maltoz dissakkaritleri glikoza kadar parçalanırlar. Bütün bu sindirim sürecinde ağız ya da on iki parmak bağırsağında sindirlemeyen nişastanın da sindirilmesi için pankreastan salgılanan amilaz enzimi aktif rol oynar.

6 Karbonhidratların Yapısı

7 Yağların Sindirimi Yağlar ağızda ve midede sindirilemez. Yağlı besinlerimizin sindirimi oniki parmak bağırsağında başlar. Yağların sindiriminde karaciğerden salgılanan bazik bir safra salgısı ve pankreastan salgılanan lipaz enzimi görev alır. Yağların bu salgı ve enzimler yardımıyla sindirimi sonunda yağ asidi ve gliserin molekülleri oluşur. Yani moleküller ince bağırsaktan kana geçebilecek büyüklüğe gelirler.

8 On iki parmak bağırsağı

9 Yağların Sindirimi Safra salgıları yağları fiziksel olarak parçalar ve mideden asidik olarak gelen karışımın bazik olmasını sağlar. Çünkü lipaz enzimi bazik ortamda etkilidir.

10 Proteinlerin Sindirimi
Protein sindirimi asidik bir ortam olan midede başlar. Midede salgılanan pepsin adını verdiğimiz enzim yardımıyla sindirim işlemi başlatılır. Proteinler midede polipeptitlere ayrılır.

11 Proteinlerin Sindirimi
Midede polipeptitlere kadar ayrılan proteinler buradan oniki parmak bağırsağına aktarılırlar. Polipeptitler oniki parmak bağırsağında pankreasta üretilerek buraya gelen tripsin adlı enzim yardımı ile dipeptit ya da aminoasitler gibi daha küçük moleküllere ayrılırlar.

12 Proteinlerin Sindirimi
Oniki parmak bağırsağından ince bağırsağa geçen dipeptitler burada erepsin enzimi yardımıyla aminoasitlere kadar parçalanırlar.

13 Besinlerin Sindirimi


"Sindirim Sistemi Kimya." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları